Samsungs Galaxy S10 är '5G-ready' - men när kommer 5G till Storbritannien?

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

Samsung lanserade sitt senaste sortiment av Galaxy-enheter i går kväll, inklusive en version av Galaxy S10 smartphone som är '5G-klar'.



Handenheten riktar sig till 'de som vill ha mer av allt och är redo för de snabbaste tillgängliga hastigheterna och de mest kraftfulla funktionerna', enligt Samsung .



Företaget lovade att kunder som använder enheten på en 5G-nätverk kommer att kunna 'ladda ner en hel säsong av ett TV-program på några minuter, spela grafikrika molnspel med praktiskt taget ingen fördröjning och hålla kontakten med 4K-videosamtal i realtid'.



Det finns bara ett problem - inget av de stora brittiska mobilnäten har rullat ut 5G ännu. Så vad är poängen med att köpa en 5G-telefon?

Samsung Galaxy S10 (Bild: Samsung)

Som det visar sig kan nästa generation av mobila anslutningar vara närmare än du tror.



EE och O2 har båda meddelat att de kommer att göra det påbörja utbyggnaden av sina 5G-nätverk i år i Storbritanniens fyra huvudstäder - Belfast, Cardiff, Edinburgh och London.

reese witherspoon ryan phillippe

EE har åtagit sig att slå på 5G i ytterligare 12 städer i Storbritannien under 2019, inklusive Birmingham, Manchester, Glasgow, Newcastle, Liverpool, Leeds, Hull, Sheffield, Nottingham, Leicester, Coventry och Bristol.



'Vi kommer att lansera 5G i 16 brittiska städer i år med ledande partners som Samsung för att ge våra kunder den allra bästa upplevelsen', säger Marc Allera, VD för BT:s konsumentdivision, som äger EE.

O2 sa att dess 5G-nätverk kommer att utökas till andra delar av Storbritannien från 2020, för att sammanfalla med den bredare tillgängligheten av 5G-telefoner.

(Bild: Getty)

melanie griffith och antonio banderas

'5G kommer att gynna kunderna från lanseringen, med bättre hastigheter och förbättrad kundupplevelse', säger Mark Evans, vd för Telefónica UK, som äger O2.

Företaget deltar redan i en rad 5G-försök över hela landet och har satt upp ett 5G-testbäddsnätverk på The O2 Arena i London för att testa robustheten och effektiviteten hos tekniken.

Samtidigt har både Vodafone och Three deltagit i 5G-försök i Storbritannien.

Tidigare i veckan slog Vodafone på 5G på Manchesters flygplats, vilket gjorde det möjligt för semesterfirare och resenärer att ladda ner en film- eller TV-box via det supersnabba nätverket före sin flygning.

Och Three använde London Fashion Week för att debutera sitt 5G-nätverk, med en speciell 'mixed reality' catwalkshow, med den världsberömda modellen Lennon Gallagher.

Lennon Gallagher modellerar världens första 5G 'mixed reality'-kollektion, skapad av designern Gerrit Jacob

Samsung Galaxy S10

Så när kommer 5G-tekniken att bli mainstream? Och ska du skynda dig ut och köpa en 5G-klar telefon nu? Dan Adams, telekommunikationschef på Deloitte, tror att vi har ett tag kvar att vänta.

'Introduktionen av 5G-telefoner som förväntas i år kommer att se ut ungefär som 2010, när 4G-telefoner först kom in på marknaden', sa han.

'Det kommer att vara mycket buller under det första året från leverantörer som tävlar om att vara först på marknaden, och relativt lite åtgärder från konsumenter.

'Vi pratar inte om en övernattning över natten till snabbare anslutning med lägre latens, vi kommer att se 5G användas av konsumenter på hotspot-platser under de kommande två till tre åren, med massantagande till 2025.'

Mest lästa
Missa inte

Se Även: