Rhod Gilbert öppnar upp om krav på att ta hand om nära och kära på vårdhem

Kändisnyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Rods pappa bor på ett vårdhem i Wales



När nyheterna om coronaviruspandemin i Storbritannien sprang, sprang Rhod Gilbert till ett vårdhem i västra Wales för att hjälpa sin pappa Malcolm, som är blind och har begränsad rörelse efter en hjärtattack.



Vårdhemmet låstes in tidigare än de flesta och vi fick ett meddelande som säger att vi inte ska besöka, säger Rhod, som delar sin tid mellan London och Wales med sin fru, komediförfattaren Sian Harries.



Eftersom han inte kan se och inte kan röra sig fick jag honom en smart högtalare.

Jag sköt det genom fönstret tillsammans med ett wi-fi-modem medan jag stod ut i regnet vid 10-tiden på natten och berättade för dessa vårdare hur de skulle ställa in det.

Han har haft en ljudbok om dagen de senaste sex veckorna eller så.



Tyvärr vet Rhod, 51, inte om hans korta glimt genom fönstret kommer att vara sista gången han ser sin pappa.

(Bild: Patrick Olner)



Om vi ​​kommer att se honom igen, jag vet inte. Han vet att om viruset kommer in i vårdhemmet är han extremt sårbar. Med hans ord: 'Om det kommer in här så är jag en gonner'.

Paret är nära och pratar i telefon de flesta dagarna.

Det har varit några svåra år för Rhod, som förlorade sin mor Norma till Alzheimers 2016.

I ett videosamtal från sitt hem i Wales är han eftertänksam. Det är tufft, säger han om Normas nedgång. Du börjar märka skillnader, som om någon frågar dig samma fråga 10 minuter efter att de just frågade dig. Först chattar du bara mellan dina syskon och frågar om de också har märkt det.

Efter ungefär två eller tre år av uppenbar minnesförlust diagnostiserades det som Alzheimers.

Det är i grunden en skogsbrand i din hjärna så det blir uppätet av det här tills du till slut inte kan mata dig själv och du kan inte gå på toaletten.

Det blev värre tills hennes minne var på en 20-sekunders slinga. Det är svårt eftersom du ser någon dö framför dig i flera år.

(Bild: South Wales Evening Post)

Norma kände igen Rhod och hans två syskon till slutet.

Jag satt med henne i tre dagar medan hon dog och hon kände igen mig till sista minuten, det är jag övertygad om.

Några veckor efter att Norma dog fick Malcolm en hjärtattack. Han har bara gjort för mycket. Han var utmattad, säger Rhod. När han kom ut från sjukhuset hade han fyra vårdare om dagen, men däremellan såg jag, min bror och min syster och resten av vår familj efter honom.

betydelsen av siffran 72

Han var i salongen, inkontinent, blind. Det var vildt för oss alla. Vi var nästan drivna till randen av kollaps.

Så småningom blev Malcolm inlagd på ett vårdhem. Den dagen vi fick in min pappa på ett vårdhem var det en suck av lättnad från alla. Han blev omhändertagen av människor som visste vad de gjorde istället för att vi försökte göra vårt bästa.

Walesiska komikern Rhod Gilbert - 7 nätter gratis publicitetsbilder

Förra året försökte Rhod arbeta som vårdare i en vecka för en ny serie av sitt BBC -program Rhod Gilbert's Work Experience, både på ett vårdhem i Barry och på hembesök.

Jag blev kvävd för att se invånarna med Alzheimers och demens tog mig direkt tillbaka till att sitta med min mamma, säger han.

Men Rhod beskriver sin vistelse på vårdhemmet som en av de bästa dagarna i mitt liv. När jag kom till hemmet var det första de sa till mig att jag skulle ha kul, säger han.

Det är väldigt lätt att fokusera på hur svårt det är, men det var ett sådant skratt och det finns så mycket liv kvar i människor. Och det är vad jag tror att rollen som vårdare är - att maximera människors begränsade liv.

Belöningarna var också stora-som att få ett tretandat leende från Merv, som var en av de boende.

Jag filmade det före coronaviruset och det känns som en helt annan show nu. Det känns som en hyllning till vårdare, säger Rhod.

Alla som har försökt ta hand om en av sina nära och kära kommer att veta hur krävande det här jobbet är. Du är nästan allt för den personen, du är deras vän, kock, sjuksköterska, städare och rådgivare.

Du kan inte sätta ett värde på det. Vi värdesätter inte vårdare tillräckligt ekonomiskt eller ger dem tillräckligt med stöd och respekt.

tesco betala vid pumpen £1
Rhod Gilbert deltar i & apos; Alan Partridge: Alpha Papa & apos; filmpremiär

Rhod Gilbert deltar i & apos; Alan Partridge: Alpha Papa & apos; filmpremiär (Bild: Rex)

Läs mer

Showbiz -redaktörens val
Tårfyllda Kate säger att barn har & apos; förlorat pappa & apos; Jeff delar snap av lookalike Freddie Depp avslutade Amber -äktenskapet över en bajs Kate Garraway bekräftar GMB -återkomsten

Rhod fick själv en minislag för några år sedan. Det var läskigt. Jag var på toaletten och tänkte på mitt eget företag när konstiga saker började hända.

Min vänstra arm kastade sig upp i luften och började vinka, sedan kollapsade mitt ansikte och jag låg på golvet. Så som jag beskriver smärtan på scenen är det som att fastna i din hjärna i en dragkedja.

Otroligt nog var det en vecka innan Rhod bestämde sig för att träffa en läkare. Nu vet jag att du ringer 999 omedelbart om det händer, men det gjorde jag inte då, så jag ringde min läkare och bokade in en vecka senare. Jag hamnade på en stroke -klinik, och jag var in och ut från sjukhuset i ett år.

Rhod berör dessa hälsoproblem i sin stand-up-show, The Book of John, varifrån en del av vinsten går till Alzheimers Society och Stroke Association.

På scenen känner han sig väl placerad för att ta upp tuffa ämnen, inklusive manliga fertilitetsproblem, efter att han upptäckte att han kanske inte kan få barn på grund av ett lågt antal spermier.

Män pratar ofta inte om medicinska problem och många är särskilt ovilliga att diskutera fertilitet eftersom de är rädda för hån. Humor låter dem styra berättelsen och äga den.

Vi behöver desperat män för att vara mer villiga att prata om det. Jag diskuterar infertilitet, stroke, min pappa får en hjärtattack ... men förhoppningsvis är det roligt.

  • Rhod Gilberts arbetserfarenhet är tillgänglig på BBC iPlayer nu.

Se Även: