Gravida kvinnor sa till 'sluta dricka te och kaffe' eftersom koffein är 'dåligt för spädbarn'

Graviditet

Ditt Horoskop För Imorgon

Hur mycket koffein är ok?(Bild: Getty)



Barnmorskor ställer sig bakom en uppmaning från forskare om en radikal översyn av hälsoriktlinjerna så att blivande mammor får besked att minska sitt koffeinintag till noll under graviditeten.



Koffeinkonsumtion i hur mycket som helst under graviditeten är dåligt för barnet, enligt en analys publicerad i BMJ Evidence Based Medicine.



NHS -vägledning, som rekommenderar att koffeinintaget under graviditeten begränsas till 200 mg om dagen, motsvarande två muggar snabbkaffe, kan nu ändras.

Dr Mary Ross-Davie, från Royal College of Midwives, sa: Det finns ett behov av att se till att kvinnor kan göra välgrundade val om vad de äter och dricker under graviditeten.

Barnmorskor kommer att stödja kvinnor att göra det, med hänsyn till den senaste forskningen. Det är viktigt att alla tillgängliga bevis anses utforma rekommendationer i Storbritannien, och vi hoppas att den nuvarande vägledningen nu kommer att ses över mot bakgrund av dessa resultat.



Professor Jack James, från Reykjaviks universitet på Island, studerade 1 261 fackgranskade artiklar som kopplade koffein till graviditetsresultat.

Han sa: Koffeinkonsumtion hos mödrarna var förknippad med ökad risk för fyra negativa resultat: missfall, dödfödsel, låg födelsevikt och/eller liten för graviditetsålder och akut leukemi i barndomen. Fyra av fem observationsstudier hade också rapporterat betydande kopplingar mellan en mammas koffeinintag och senare fetma i barndomen. Prof James sa: Vetenskapliga bevis stöder att gravida kvinnor och kvinnor som överväger graviditet rekommenderas att undvika koffein.



Han sa att den koffeinrelaterade risken rapporterades med måttlig till hög nivå av konsistens för alla resultaten.

Att stänga av te och kaffe helt kan vara en kamp för många kvinnor. De senaste siffrorna visar att mer än 165 miljoner koppar te konsumeras dagligen i Storbritannien och 95 miljoner koppar kaffe.

(Bild: Getty Images)

Det fungerar i genomsnitt fem te eller kaffe per dag för de flesta vuxna.

Men Daghni Rajasingam, Royal College of Obstetricians and Gynecologists, sa: Resultaten av denna studie bidrar till den stora mängd bevis som stöder begränsat koffeinintag under graviditeten, men gravida kvinnor behöver inte helt bryta koffein, eftersom detta papper föreslår.

Läs mer

Graviditet
Gravida kvinnor ska sova på sidorna Vaginal förlossning efter c-sektion farlig Rökning under graviditeten skadar fertiliteten Kol upptäckt hos kvinnors moderkakor

Som studien noterar kan höga halter av koffein under graviditeten leda till missfall och spädbarn som har låg födelsevikt och kan leda till övervikt i barnets första år, vilket kan öka risken för hälsoproblem senare i livet.

Men som annan - och potentiellt mer tillförlitlig - forskning har funnit, behöver gravida kvinnor inte helt skära ut koffein eftersom dessa risker är extremt små, även om de rekommenderade koffeingränserna överskrids.

kim ray-j

Se Även: