Beasts of Britain: Pumas, panters and fat tabbys - Storbritanniens stora kattobservationer

Uk News

Ditt Horoskop För Imorgon

Stor kattobservation, Holkham, Norfolk

The Beast of Burnham: Denna stora katt sågs nära Queen's Sandringham gods



HAN kan vara ett ensamt lejon som springer på landsbygden i Essex och ger skrämda lokalbefolkning klor av oro ...



Men djuret är långt ifrån den första skrämmande stora katten som upptäcks i Storbritannien, vilket väcker rädsla för säkerheten för vilda djur och människor.



Faktum är att stora katter har mysat runt våra skogar, hedar och åkermark i decennier med massor av bilder som bevisar att de finns.

Experter tror att det kan ha något att göra med lagen om farliga vilda djur från 1976. Många ägare av exotiska katter som pumor eller lodjur frigjorde helt enkelt sina otämda husdjur till landsbygden i stället för att få böter för att hålla dem.

Det ledde till en uppsjö av observationer upp och ner i landet av vad som officiellt kallas ABC, främmande eller avvikande stora katter. Det mest kända är Odins odjur i Cornwall.



Så, låt oss titta tillbaka på de olika observationerna - vissa troliga andra är produkten av överaktiv fantasi - genom åren:

The Beastham of Burnham: I september förra året sågs ett stort svart djur, som av vissa sägs vara en sällsynt skotsk vildkatt som experter varnar för kan vara lika grym som ett lejon eller en tiger, nära Queen's apotek i Sandringham. Andra tyckte att det var en fet tabby. Rob Haynes, från Redditch, Worcs, berättade om det ögonblick som han upptäckte katten. Han sa: Det var en otrolig syn. Det var tjockt med nackar på bakbenen, som ett litet lejon.



1991 sköts en eurasisk lodjur strax utanför Norwich. Den hade bytt på gårdar och hade dödat 15 får inom två veckor. Berättelsen kom först fram 2001. Lynxen var fylld och ägs nu av en lokal taxidermist. Det bekräftades av polisen vid den tiden att jägare fångat ännu en lodjur och en puma levande. Alla tre antogs ha rymt från en lokal samlare av vilda djur.

I maj 2007 visade BBC bilder på en stor svart katt på landsbygden i Banff, Aberdeenshire.

Och två år senare i Helensburgh, Argyll, filmades en enorm svart sådan av en tjänstgörande försvarsminister. Lokalbefolkningen sa att det var en av många som tidigare setts i området. Samma år sågs ett liknande odjur som lurade nära Leeds Castle i Kent. Experter tenderar att vara ganska skeptiska till vissa observationer, särskilt från Devon och Somerset där människor har hävdat att de har sett lejon i naturen. Lokal folklore om en fruktansvärd övernaturlig hund som springer runt i Dartmoor inspirerade Arthur Conan Doyle att skriva sin thriller The Baskervilles hund.

Men nära Maidstone, Kent, 1975 fångades en grumlig leopard, som är lika stor som en huskatt men med fläckar.

Även om lagen om farliga vilda djur kan ha bidragit till det ökade antalet observationer, har stora katter upptäckts som vandrade på landsbygden redan på 50 -talet - med rapporter om Surrey Puma nära Farnham och Fen Tiger utanför Wisbech, Cambs.

Surrey Puma sågs påstås också runt byn Worplesdon 1966. Det avfärdades som en bluff fram till 1984 då päls som hittades i Peaslake identifierades som kommer från en puma.

Under den iskalla vintern 1962-63 sågs ett kattliknande djur på Bushylease gård, nära Crondall, Hants.

Ett liknande djur har också upptäckts under de senaste två åren utanför Liphook i samma län.

1963 sa lokalbefolkningen i Shooter's Hill, sydöstra London, att de hade sett en gepard. Det fanns andra rapporter om geparder som upptäcktes runt Norwich -området året efter. På 70 -talet fanns det många observationer av Beasts of Exmoor och Somerset följt av Sheppey Panther i Kent. Royal Marines kallades in för att försöka fånga Odjuret av Exmoor 1988 efter rapporter om att boskap dödades.

Vissa soldater hävdar att de såg djuret men allt de hittade till slut var en räv och odjuret avfärdades som mytisk folklore.

Observationer av Kellas -katten i Skottland - uppkallad efter byn i Moray - avfärdades rutinmässigt som en bluff. Men den sköts av en viltvakt 1984 och visade sig vara en hybrid av en inhemsk moggy och en vildkatt som heter Felis silvestris.

The Beast of Bodmin sågs första gången 1992 även om blufffotografier som påstår sig ha djuret publicerades senare.

Men rykten om dess existens drevs av Galloway Puma, som sägs ha setts nära Dumfries ungefär samtidigt.

Legender om stora katter har också spridit sig till Irland med observationer i Dublins Phoenix Park.

En undersökning gjordes 1995 efter att rangers rapporterade rådjur försvinna men ingenting hittades. Men en illegal handlare av exotiska djur i staden visade sig senare ha släppt en bobcat.

Oavsett om du tror det eller inte, har det varit tillräckligt med observationer av stora katter för att föreslå att tanden är där ute ...

Se Även: