PPI -vändning eftersom 1,2 miljoner avvisade fordringar kan komma i kö för ersättning trots allt - i miljarder

Ppi

Ditt Horoskop För Imorgon

Om du någonsin har gjort anspråk på PPI och blivit avvisad kan du vara på väg att få en utbetalning, tack vare nya regler som börjar denna vecka.



På tisdag börjar finansregulatorn FCA den sista nedräkningen för PPI -fordringar.



liverpool vs barcelona tv-kanal

Efter 29 augusti 2019 kommer du inte längre att kunna klaga - även om du tror att du kanske är skyldig pengar.



Som en del av nedräkningen har FCA också utvidgat fönstret för kunder som kan vara berättigade till kompensation - även om de till en början inte misssåldes.

Detta innebär att många kunder som tidigare fick avslag kunde stå i kö för att få tillbaka pengarna.

Det kommer på baksidan av Plevin -domen - ett domstolsärende från 2014 som avgjorde att mäklare inte var helt transparenta om kommissionsräntor vid försäljning av PPI - vilket i sin tur gjorde miljontals transaktioner ”orättvisa”.



Med andra ord, om du hade PPI på ett lån, kreditkort, inteckning eller någon annan form av skuld, och provisionen var över 50% (utan din vetskap), kan du nu kräva tillbaka en provision över det plus ränta.

Enligt MoneySavingExpert var den genomsnittliga provisionen 67%-detta skulle innebära att två tredjedelar av kostnaden för PPI inte hade något att göra med försäkring, det var bara genom försäljning.



Från och med idag har alla företag som är skyldiga till denna praxis ombetts att skriva till tidigare avvisade klagande - uppskattningsvis 1,2 miljoner människor - för att informera dem om de nya riktlinjerna.

Martin Lewis kl PengarSparandeExpert förklarar: ”Fram till nu fick du oftast bara pengar tillbaka från PPI om företaget antingen hade gett dig en olämplig policy, till exempel anställningsskydd för egenföretagare, eller ljugit för dig, som att säga att PPI var obligatoriskt. Men med Plevin är det i de flesta fall helt enkelt ett fall av 'Hade du PPI? Då är du skyldig pengar.

Detta beror på att efter Plevin -fallet satte tillsynsmyndigheten FCA en ny regel som säger att banken borde ha deklarerat sin provision till dig om den var över 50%. Men även den genomsnittliga bank- och byggnadssällskapskommissionen var 67%. Om de inte deklarerade det har du rätt till provisionen över 50% tillbaka, plus ränta. Detta kommer att vara £ 100 eller £ 1000 för vissa.

Så om du har ett lån, kreditkort eller annan skuldprodukt som har varit aktiv någon gång sedan 2008 och hade PPI på det, så om du inte redan har återbetalat dig, är du nästan säker på att få tillbaka lite pengar, även om du tro inte att du misssåldes på något annat sätt. '

Nuvarande siffror visar att uppskattningsvis 27,4 miljarder pund har återbetalats i ersättning sedan PPI -skandalen bröt 2011 - med banker som avsatte mer än 40 miljarder pund för att täcka utbetalningar under åren.

PPI -policyer såldes tillsammans med lån, kreditkort, butikskort och bolån mestadels mellan 1990 -talet och 2010.

När nedräkningskampanjen börjar har FCA lanserat en ny annons för att hjälpa till att ta bort förvirring kring skandalen.

Ny PPI -regel innebär att fler miljoner kan göra anspråk från och med idag - hur man tar reda på om du är skyldig pengar (Bild: Detta innehåll är föremål för upphovsrätt.)

Andrew Bailey, FCA: s vd, sa: 'Vi vill uppmuntra människor att bestämma om de ska ta reda på om de hade PPI och om de ska klaga eller inte. Vårt budskap, och Arnie, är 'gör det nu' och jag uppmanar folk att fatta ett beslut innan tidsfristen den 29 augusti 2019.

Alex Neill, vilken? VD säger: 'Med bara två år kvar för konsumenterna att kräva ersättning för misssåld PPI är det oroande att så många är omedvetna om denna tidsfrist, medan andra har avskräckts från att hävda för att de tycker att det är för mycket krångel eller de gör inte vill inte betala en avgift.

FCA-kampanjen måste uppmuntra fler att göra anspråk, inklusive tidigare misslyckade sökande att lämna in sitt klagomål igen på grund av den nya Plevin-domen som har gjort tusentals fler konsumenter berättigade till ersättning. Konsumenter som missade PPI borde agera nu-tiden rinner ut.

Hur man kontrollerar om du är skyldig pengar

Miljontals pund förblir outtagna - vilket innebär att miljoner människor fortfarande är skyldiga pengar

Simon Cowell plastikkirurgi

Konsumenterna har senast den 29 augusti 2019 att klaga, men vissa konsumenter, inklusive de som tidigare har fått höra av företaget att de kan ha blivit felsålda, kan ta slut innan - så agera nu.

Gör ett anspråk

Din bärbara dator

Du kan göra anspråk gratis via FCA, vilken? och MoneySavingExpert (Bild: Getty)

Om du har ett anspråk att göra, gör det så snart som möjligt. Om du är osäker på om du faktiskt är skyldig pengar - gå vidare till punkt tre nedan.

Skriv till företaget som sålde dig försäkringen och förklara varför du tror att du har sålt fel och be om återbetalning av allt du har betalat plus ränta.

Om du inte får ett hjälpsamt eller adekvat svar, skriv tillbaka och säg att du kommer att ta saken till finansombudsmannen - detta borde utlösa några åtgärder från deras sida.

Om du får ett annat nej, skriv till ombudsmannen - det är gratis och allt kan göras online.

Ombudsmannatjänstens webbplats erbjuder massor av hjälp om hur man gör ett klagomål .

Du kan också använda en gratis klagomålstjänst som Resolver att hjälpa dig.

Vad händer om företaget inte längre finns?

Om företaget som sålde locket har gått sönder bör du kontakta Ersättningssystem för finansiella tjänster på 0800 678 1100.

De Ombudsmannaservice uppmuntrar också människor att komma i kontakt med det om de inte är säkra på vilket företag som är inblandat. Tjänsten kan hjälpa dig att rikta ditt klagomål till rätt person på företaget, så att de först kan titta på det.

Jag är inte säker på om jag misssåldes - hur kan jag ta reda på det?

Om så är fallet kan du kanske ta reda på det genom en kreditkontroll, förutsatt att det är inom de senaste fyra till sex åren.

Dessa är gratis genom Clearscore eller Nodda . Du kan också komma i kontakt med en kreditupplysningsbyrå som t.ex. Erfaren eller Equifax - även om detta kommer att kosta dig £ 1.

Din kreditrapport kommer att beskriva alla låneavtal och villkor du har haft under de senaste sex åren.

Du kan sedan prata med långivaren, men se till att villkoren är de rätta för det datum du tog ut krediten, eftersom de kan förändras över tid.

Med felförsäljning från slutet av 1980-talet är det möjligt att du inte kommer att kunna spåra det på din kreditfil. I det här fallet rekommenderas att du kontaktar din bank/banker för att ta reda på det.

Vad du behöver veta om PPI

  • Man tror att 45 miljoner försäkringar många har sålts felaktigt
  • Hittills har 27,4 miljarder pund betalats tillbaka i ersättning
  • De berörda företagen inkluderar mäklare, långivare, banker och byggföreningar
  • PPI -anspråk går tillbaka till 1990 -talet och pågår ända fram till 2010
  • Du har fram till den 30 augusti 2019 att göra anspråk

Undvik skadehanteringsföretag till varje pris

Att klaga är gratis för konsumenterna och de flesta borde inte behöva använda ett skadehanteringsföretag för att hjälpa dem. Webbplatser som t.ex. Som? och PengarSparandeExpert tillhandahåller också mallar som du har fri tillgång till för att komma igång.

Enligt uSwitch avslöja så många som sex miljoner konsumenter har blivit lurade av hajhanteringshajar - företag som klagar på konsumenters vägnar mot en avgift - eftersom banker gör det för komplicerat att klaga direkt.

'Den nuvarande klagomålsprocessen slår konsumenterna med en dubbel whammy', sa uSwitch -penningexperten Thomas Lyon.

che göra eller bryta

”De har inte bara fått dålig service från sin bank, utan de måste sedan tråla igenom en inaktuell klagomålsprocess bara för att få sina klagomål hörda.

Krånglet med att klaga har skapat en möjlighet för skadehanteringsföretag att dra nytta av konsumenter, varav många kommer att bli straffade två gånger. '

FCA: s guide om Plevin -klagomål

Se Även: