Bensinpriserna nådde den högsta nivån på över sju år - och drev hela tanken till £ 72

Bensinpriser

Ditt Horoskop För Imorgon

Diesel är för närvarande i genomsnitt 134,32p - den högsta kursen sedan juni 2019.

Diesel är för närvarande i genomsnitt 134,32p - den högsta kursen sedan juni 2019.(Bild: PA)



Bensinpriserna har hoppat till sin högsta nivå på 7½ år, med genomsnittliga pumppriser 132,19p på onsdagen.



Det betyder att kostnaden för att fylla på en full tank på 55 liter nu kommer att kosta den genomsnittliga föraren 72,70 pund.



Förra gången bensinen var högre var i oktober 2013 då den kostade 132,28p.

Diesel är för närvarande i genomsnitt 134,32p - den högsta kursen sedan juni 2019.

Det kommer när investerare ökade kostnaden för råolja inför veckans möte med världens största producenter. En rapport säger att produktionen kan börja stiga i augusti.



Igår steg Brentolja en procent till 75,82 dollar.

Bosdet föreslog att fler förare borde titta på att byta till elfordon.

Experter säger att förare kan slå kostnaderna genom att gå el (Bild: Getty Images/ålder fotostock RM)



Luke Bosdet, AA: s talesman för bränslepriser, sa: Ytterligare en spekulatordriven ökning av olje- och råvarubränslepriserna kommer återigen att värma upp förarens ilska.

Eftersom resor utomlands är så störda, biltrafiken fortfarande är på pre-pandemiska nivåer och covid-uppblossningar rapporteras runt om i världen, är det inte riktigt meningsfullt för en brittisk bilist vad som händer med olje- och pumppriser.

Bosdet föreslog att fler förare borde titta på att byta till elfordon.

För närvarande är de 7p en mil billigare än bensin vid standardavgifter och 10.5p en mil billigare vid lågtid.

Han tillade att flytten skulle låta förare befria sig från prischocker för fossila bränslen.

Det skulle i sin tur innebära att inte mer böjas över ett fat av spekulanter och bränslehandeln.

Vi har en guide om billigaste bilarna att köra här - ta reda på hur mycket din motor kostar.

Tesco kommer att debitera bilister £ 99 deposition för pay-at-pump bensin på förplatser

Det finns åtgärder du kan vidta för att sänka kostnaden (Bild: Daily Post Wales)

Tips för att spara på bränsle

1. Fyll på på hektiska bensinstationer

Dessa stationer köper mer bränsle och kan dra nytta av sjunkande priser. De stora bensinstationerna har leveranser varje dag så att de kan ändra priset, säger Arthur Renshaw, från bensinstationsanalytiker Catalist Experian, till The NEWSAM. Men en liten bensinstation i en by kan ha leverans varannan vecka.

2. Välj en stor station

Stationer köper sitt bränsle på grossistmarknaden. Precis som i alla andra förhandlingar är de stora köparna bättre i stånd att göra en affär.

3. Leta efter ett kluster av stationer

När flera stationer ligger nära varandra är det mer sannolikt att de sänker priserna för att locka förare. Om du befinner dig på Highlands and Islands of Scotland har du mycket mindre konkurrens än i centrala Manchester, säger Renshaw.

4. Gör din forskning

Webbplatsen PetrolPrices.com låter dig jämföra priser i ditt område. Den listar också de senaste genomsnittspriserna, så du vet om du blir lurad.

5. Spela stormarknadsspelet

Stormarknader konkurrerar om bränslepriserna tillsammans med allt annat. När du handlar ska du hålla utkik efter kuponger som erbjuder bensinrabatter. Men var medveten om den totala kostnaden.

när fyller Messi år

Det är ett sätt att få priserna under £ 1, men du behöver köpa mycket mat för att få det resultatet, sa PetrolPrices.com -ägaren Peter Zaborszky.

6. Stanna till vid provinsstäder

Flygplatser, motorvägar, dyra städer och landsbygdsområden har de högsta avgifterna, enligt PetrolPrices.com -analys. Den gyllene vägen är i mitten där hyran är billig, förklarade Zaborszky.

Elbilar - vad du behöver veta

Är elbilar dyra?

Priserna börjar på cirka 15 000 pund med en mellanstor modell som kostar 30 000 pund.

De flesta tillverkare erbjuder rabatter. Mazda erbjuder £ 6 000 rabatt på priset på alla modeller som släpper ut mindre än 136 g/km CO2 om du handlar i din diesel eller bensin före 2010.

Förutom skroterbjudanden kan förare kräva upp till 3500 pund mot en elbil enligt regeringens Plug-In Car Grant-system, plus upp till 75% mot en hemladdningspunkt.

Vilket avstånd täcker en full laddning?

De flesta elbilar har en räckvidd på 100 till 150 miles. Ett batteri ska också hålla i cirka 10 år. Batterikapaciteten minskar dock med ålder och användning, eventuellt till 60% efter ett decennium.

Vad kommer det att kosta att ladda?

Enligt Pod Point kommer en full laddning över natten hemma att kosta cirka £ 3,64.

För en räckvidd på 100 mil motsvarar det under 4p per mil-en tredjedel lika mycket som en mycket ekonomisk bensin eller diesel.

Många laddpunkter på bilparkeringar är fortfarande gratis men du kan behöva betala för snabbladdare - cirka 6,50 £ i 30 minuter.

Vad sägs om skatt?

Elmotorer är befriade från vägskatt. Men om det har ett publicerat pris på mer än 40 000 pund måste du betala 310 pund per år i fem år från andra gången bilen beskattas.

Hur laddar jag?

På samma sätt som du laddar en telefon-du ansluter den helt enkelt. Men industrin har ännu inte standardiserat kontakter, så medan vissa använder en trepolig kontakt behöver andra en speciell väggbox för hemladdning.

Se Även: