Eget märke förkylning & influensa tabletter som är exakt samma som dyra förpackningar - men kostar halva priset

Influensa

Ditt Horoskop För Imorgon

I ett desperat försök att bli av med den årliga sysslan som är influensa kan det vara otroligt frestande att nå den dyraste produkten på hyllan - de säger att du trots allt får vad du betalar för.



Men att misslyckas med att göra din forskning kan lämna dig inte bara dåligt, utan också ur fickan.



Det är enligt en Spara pengar: Good Heath-undersökning på ITV, som såg en läkare debunk de märkesmediciner som innehåller exakt samma ingredienser som deras billigare interna motsvarigheter.



I avsnittet tittade GP Sian Williams på två märkesvaror och märken som inte är märkta, inklusive, Benilyn förkylning och influensa Max styrka (3,09 £) och Asdas eget märke (£ 1,50) .

Du kanske känner igen märket - men är det bättre? (Bild: PA)

Hon fann att båda produkterna innehöll exakt samma produktlicensnummer (PL) - vilket innebar att de är samma vara. Intressant är dock att märkesversionen kostar över det dubbla priset.



Sultan Dajani från Royal Pharmaceutical Society sa: ”Ett riktigt bra tips är att leta efter produktlicensnummer eller PL -nummer vilket innebär att det tillverkas av företaget med exakt samma ingredienser, vilket innebär att de gör exakt samma sak. De finns normalt på baksidan eller på lådans sida. '

Presentatör Dr Ranj tillade: 'Så märkesvaror är ofta inte annorlunda än egna märkesvaror - i själva verket är de ofta exakt desamma.'



Hur blir man förkyld? 4 vanliga symptom

Ung pojke (3-5) i sängen, termometer i munnen, porträtt

Enligt NHS webbplats är en förkylning en 'mild virusinfektion i näsa, hals, bihålor och övre luftvägar'.

Det finns över 200 stammar av förkylning, men rhinovirus är det vanligaste - det är det vi vanligtvis utsätts för varje vinter.

Symtom uppträder vanligtvis två dagar efter exponering och inkluderar:

  • Ont i halsen
  • En blockerad eller rinnande näsa
  • Nysning
  • En hostning

Symtomen kan förvärras med feber, huvudvärk och värkande muskler.

I ett nötskal blir du förkyld genom att göra precis det: fångst den.

Eftersom många av de bakterier som är förknippade med hosta och förkylningar är luftburna, sker infektion vanligtvis främst genom att komma i kontakt med slem eller saliv från någon som redan har viruset och det nyser eller hostar.

Många bakterier dröjer kvar på våra händer, så att skaka hand med någon smittad eller vidröra saker som har kommit i kontakt med dem (som dörrhandtag eller stolpar på kollektivtrafik) kan också leda en person till kallstad.

Smärtstillande kontra påsar - vilket är bättre?

Grönt te

Men vilken har den största läkningspotentialen? (Bild: Getty)

En annan fråga som väcker mycket förvirring är skillnaden mellan kapslar och pulver - och som är mer effektiv.

Avsnittet tittade på pulverläkemedel, som t.ex. Lemsip Max (£ 3,50 för 10) och den Tescos eget varumärkesalternativ (2,10 £ för 10).

Sultan förklarade: 'Den enda skillnaden är att tabletterna innehåller koffein. Påsarna gör det inte för att koffeinet förstörs av varmt vatten. Mängden koffein du tenderar att få i tabletter och sirap är faktiskt ganska låg. Du får faktiskt mer koffein från en kopp kaffe eller en kopp te.

Mamma dör av misstag av överdos av paracetamol efter att ha druckit lemsip ovanpå andra smärtstillande läkemedel

'Den verkliga fördelen med pulver över tabletter är att detta ska tas med varmt vatten vilket innebär att läkemedlen redan är upplösta, det riktar sig mot slem, öppnar dina luftvågor, lugnar halsen, fyller på viktiga vätskor som går förlorade och gör att du kan ta lite tid att njuta av din drink.

Men Dr Ranj har en sparsam lösning: ”Jag skulle rekommendera att ta en paracetamol och ta en kopp te eller kaffe. Paracetamolen hjälper till med temperatur och värk, koffeinet ger dig lite energi och det varma vattnet kan hjälpa till med trängsel och hålla dig hydrerad. På drygt 1 öre för den billigaste paracetamolen och mindre än 1 p för en kopp te kommer den att göra samma jobb, för tuppence. '

Hur du ser till att du inte faller för det

Det är en matchning - om du är osäker, kolla ingredienserna (Bild: E +)

lee ryan och liz mcclarnon

Att upptäcka en produktlicens är kanske inte det enklaste att göra - men det finns ett enklare sätt att kontrollera att du inte betalar för mycket för medicin.

Aktiva ingredienser - de faktiska läkemedlen som hanterar symtom - brukar vara listade på framsidan av lådorna, det är ett snabbt och enkelt sätt att se om du är överbelastad.

Om du tittar på Tesco Max Strength Cold and Flu dag och natt kapslar, till exempel innehåller de paracetamol, fenylefrin och koffein och kostar 1,75 £ för 16 kapslar.

Samma ingredienser, olika förpackningar: Skulle du falla för det?

Det är exakt samma aktiva ingredienser som anges på Beechams Flu Plus kapslar , som säljer för £ 3.35 för 16.

Det är viktigt att notera att dessa inte är identiska läkemedel.

Men eftersom de har samma droger i sig, om mängderna är desamma också, är det en relativt säker satsning att du kan använda den billigare utan att gå miste om mycket.

Livsmedel som hjälper till att stödja ditt immunförsvar

Ung kvinna som håller spenatbladssallad

Att stödja din kropps egna försvar är ett av de bästa sätten att försöka undvika förkylning och influensa.

Och en hälsosam, balanserad kost rik på vitaminer är den perfekta utgångspunkten.

  • Ägg: En källa till selen, för att stödja immunsystemet

  • Torkade aprikoser: Hög i järn för att stödja din kropps immunitet

  • Spenat, grönkål och andra mörka bladgrönsaker: Rika på C -vitamin

  • Kött och skaldjur: Båda goda zinkkällor, som hjälper till att stödja ett normalt immunförsvar

  • Sötpotatis och vinterkvash: Båda är rika på vitamin A som hjälper till att bibehålla hälsan i näspassagen.

Se Även: