Gamla bilskattskivor säljer för hundratals pund - så kan du se om din är värd en mynt också

Ebay

Ditt Horoskop För Imorgon

Damma av: Är din gamla bilskattskiva värd hundratals?(Bild: Universal Images Group Editorial)



Det har gått mer än tre år sedan DVLA slopade skivor för pappersbilar, men det visade sig nu att några få kunde vara värda tiotals hundratals pund.



Det är trots att de är värdelösa på vägen - efter att ha avskaffats i oktober 2014.



Entusiastiska samlare, även kända som 'velologer' har betalat enorma summor för dem sedan 1920 -talet - men även de nyare har beskrivits som eftertraktade.

slutspel re release uk

Den dyraste papperskivan som någonsin sålts utfärdades 1921 och hämtade 1 087,80 pund, enligt britishtaxdiscs.co.uk . Det tidigare rekordet för en skiva i samma ålder var £ 810.

Men nyare skivor har bytt händer för upp till 300 £ på eBay.



Detta samling till exempel, från mars 1966 till 1969, såldes nyligen för £ 343 på auktionswebbplatsen efter att ha samlat 42 bud online. Annan, daterad 2003 , såld för £ 171,38.

En handfull skivor från en samling på 27 som såldes för mer än 343 £ på eBay i mars (Bild: Ebay)



charley webb och matthew wolfenden

Under tiden detta ' Mycket sällsynt stämplad på Devon -skivan från 1923 såldes för totalt 355 pund eftersom den fortfarande var i hylsa (papperet som omger skivan vid första köpet).

'Skattskivor är mycket samlingsbara och marknaden för utgångna skatteskivor växer', förklarade Rachel Todd på British Tax Discs, ett företag som replikerar skivor för entusiaster.

'Det är lite som att samla frimärken genom att de sällsynta mer ovanliga är naturligtvis värda mer än de som finns allmänt tillgängliga och de med misstag/fel är mer mycket samlbara.'

Hur man säger om din bilskiva är värd hundratals

Samlare är ute efter sällsynta skivor som är i nyskick - så håll ögonen öppna (Bild: SÖNDAGSPOSTEN)

Totalt har 1,7 miljarder skivskivor utfärdats sedan 1921, men det är bara de som publicerats under vissa perioder eller med små fel som nu är värda stora pengar.

danny cipriani och sophie

Det finns några sätt att kontrollera värdet på din skatteskiva - ett av dem är att kontrollera papperet som det är tryckt på. Här är några fler sätt att ta reda på om ditt är värt att hålla fast vid.

Kontrollera papperet som det är tryckt på

Under en begränsad period fick förarna klippa ur sina skivskivor själva (Bild: British Tax Discs)

I augusti 2014 tog DVLA slut på perforerat papper - det speciella materialet som används för att skriva ut skatteskivor på. Det innebar under de kommande två månaderna, tills de helt slutade med produktionen, att folk skulle få icke-perforerade skatteskivor, som de skulle behöva klippa ut själva.

Idag är dessa & apos; limited edition & apos; skivor anses vara sällsynta och experter tror att de kommer att tjäna mest värde på lång sikt.

Stavfel och tryckfel

Istället för att komma ihåg dem skrev den ut en svart rektangel över '3' (Bild: British Tax Discs)

Om du har turen att ha en skiva med ett utskriftsfel kan du sitta på en överraskningsförmögenhet.

Det beror på att samlare är ute efter dem - ännu mer så kommer det aldrig att skrivas ut mer. Faktum är att ju bättre tillstånd, desto högre värde, eftersom dessa & mint skick & apos; de är som gulddamm.

För att ge dig några exempel, 1954 tryckte regeringen om skatteskivor med nya mönster - men tryckt '1953' på dem av misstag.

Istället för att återkalla dem för att rätta till felet, bestämde det sig för att skriva över några med 1954 istället, vilket gör dem mycket samlingsbara, enligt British Tax Discs.

Under året innan de drogs tillbaka skickade DVLA också automatiskt ut skivor daterade '30 mars 'i motsats till slutet av månaden den 31.

easy jet sista minuten

'Även dagens sådana här blir väldigt intressanta för människor', förklarade Stephen Challis, på British Tax Discs.

En annan betydande period för skatteskivan var 2003. Det var första året papperscertifikatet kom med en streckkod - och samlare anser att detta är ganska speciellt.

khadija bybrunn

Samtidigt kan tidiga versioner av triangulära skatteintyg, som användes för fordon utrustade med registreringsnummerplattor, också vara värda mycket. Ett exempel från 1931 är för närvarande listat på Ebay för 1 000 pund.

Den första och den sista

Finalen: Brevet som skickades ut till kunderna med deras slutliga skatteskivor som skulle löpa ut i september 2015 (Bild: British Tax Discs)

Samlare tenderar också att bli upphetsade över de första och sista föremålen som gjorts, så om din äldsta eller senaste skatteskiva sitter inaktiv någonstans kan det vara en bra idé att gräva ur den.

'I synnerhet måste de första skivorna som producerades 1921 lämnas in när de hade gått ut i utbyte mot en ny så det finns väldigt få av dessa i omlopp, vilket ökar deras insamlingsbarhet', förklarade Rachel.

'Andra mer ovanliga skivor inkluderar speciella variationer för fordon som används under krigsinsatsen eftersom de hade krigstjänst tryckt på dem.'

De sista är ännu mer eftertraktade enligt experter.

'År 2014 avbröts det årliga skivskivorna, de sista (som löper ut i september 2015) trycktes helt enkelt som en del av ett förnyelsebrev från DVLA, snarare än att de producerades som en separat skiva,' tillade Rachel.

Oavsett år är skatteskivor som har sin hylsa intakt (papperet som omger skivan) också mer insamlingsbara, enligt skatteexperten.

Se Även: