Nya regler för köp av varor från EU och om britterna måste betala extra avgifter

Brexi

Ditt Horoskop För Imorgon

Även gåvor kan nu bli föremål för extra avgifter(Bild: Getty Images)



Om det finns en lag som lockar mer uppmärksamhet än någon annan år 2021, är det olagliga konsekvensers lag.



Att döma av det enorma antalet människor som har drabbats av skatteräkningar, tullavgifter och kuriräkningar för & apos; administration & apos; på varor som köpts från EU var få av oss beredda på kostnaden för europeisk shopping efter Brexit.



Och företag på båda sidor av kanalen kämpar med verkligheten i de nya reglerna.

Vi frågade juridisk expert, Gary Rycroft, partner på advokatbyrå Joseph A. Jones & Co , för att prata med oss ​​om vad som händer.

Ett varningens ord - vi väntar fortfarande på klarhet från regeringen om en rad saker, från & apos; dubbel laddning & apos; moms till kostnaden för att returnera varor.



Vad är tullar och tullar?

Människor skickas oväntade skatteräkningar (Bild: Getty Images)

En tull (ibland även kallad tull) är en skatt som en nationell regering lägger på import eller export av varor.



De är en inkomstkälla men också en form av reglering för att skydda de inre marknaderna.

Storbritannien/EU efter Brexit är & quot; tullfritt & quot ;, men det finns dolda fällor som i vissa fall innebär att köp av varor från EU och import av dem till Storbritannien kan locka till tullar.

Före Brexit hade vi frihandel med hela EU och sedan Brexit har Storbritannien en & apos; tullfri & apos; handla med EU. Vad är skillnaden?

Post Brexit Storbritannien/EU -handeln kommer att vara tullfri om varorna som importeras eller exporteras till Storbritannien helt eller delvis tillverkas eller tillverkas i EU eller Storbritannien.

Men det blir mer komplicerat när & apos; ursprungsreglerna & apos; spela in.

Vilka är & apos; ursprungsregler? & Apos;

Ursprungsregler avgör den ekonomiska nationaliteten för varor som importeras eller exporteras - det är i grunden här de tillverkades eller tillverkades.

Det är kanske inte där de skickas ifrån. Om ursprungsreglerna dikterar att varor inte kommer från Storbritannien eller EU kan tullar gälla för import eller export av dem över gränsen mellan Storbritannien och EU.

Vad är moms?

Mervärdesskatt (Bild: Getty Images/iStockphoto)

anthony joshua tyson raseri

Värderad moms är en skatt på varor och tjänster som bedöms och betalas på olika punkter (produktion, distribution och försäljning).

Den introducerades i Storbritannien 1973 när vi gick med på den gemensamma marknaden (nu EU) och ersatte köpeskatt.

Konsumenter i Storbritannien är vana vid att betala för varor inklusive moms vid försäljningsstället.

Har vi inte alltid betalat moms på varor som köpts i EU?

Ja. Varje nation i EU har sin egen mervärdesskatteordning och när Storbritannien som en del av EU skulle konsumenterna betala lokal moms på varor vid försäljningsstället precis som i Storbritannien.

Vad har ändrats med moms sedan 1 januari 2021?

Nu finns det nya regler (Bild: Getty)

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Det kan nu komma ytterligare moms att betala vid import av varor från EU.

Det brukade finnas ett momsbefrielse på £ 15 som har gått. För varor eller sändningar av varor värda mindre än £ 135 fortsätter momsen att tas ut vid försäljningsstället.

Över denna siffra kommer importmoms att betalas vid gränsövergången, vilket i praktiken kommer att betalas vid leverans av varorna till en konsument.

Detta har lett till att konsumenterna betalat mer än väntat när de gjorde beställningen.

Vad sägs om gåvor som skickats till oss i Storbritannien från EU?

Tyvärr kommer även gåvor som passerar från EU till Storbritannien att bli föremål för importmoms om de värderas till mer än £ 39 och även tullen om den värderas till mer än £ 135 (och inte undantagen enligt ursprungsregler).

datum för att ta ner juldekorationer

Vad sägs om gåvor vi skickar från Storbritannien?

Gåvor vi skickar från Storbritannien till EU kommer nu att behöva en tulldeklaration, precis som gåvor som skickas längre bort.

Så om du tidigare har skickat saker till länder från USA till Nya Zeeland kommer du att känna till processen.

Vem betalar om jag vill returnera varor som köpts online från en EU -återförsäljare?

Enligt lagen om konsumenträttigheter 2015 har konsumenterna rätt att returnera varor som köpts online inom 14 dagar efter leverans, men den rättigheten täcker inte portokostnader eller bud.

Sådan kostnad täcks endast om den erbjuds av återförsäljaren. Så om du bestämmer dig för att inte acceptera varor på grund av ytterligare importmoms eller tull kan du behöva betala för att skicka tillbaka dem.

Naturligtvis, om du vägrar att acceptera varorna kommer de att returneras ändå - men vi vet inte om företaget eller kuriren kommer att försöka få tillbaka dessa avgifter (och från vem).

Är det annorlunda i Nordirland?

Brexitavtalet mellan Storbritannien och EU inkluderar ett protokoll från Nordirland (NI).

Nordirland är fortfarande anpassat till EU: s momsregler för transaktioner. NI är dock fortfarande en del av det brittiska momssystemet.

Tekniskt sett kommer varorörelser från Storbritannien (fastlandet i Storbritannien) till NI att vara import och export och därför kommer den brittiska regeringen att behandla dem som normala inhemska transaktioner i Storbritannien.

Naturligtvis är påverkan på människor i Nordirland betydande, med vissa brittiska återförsäljare avböjer att skicka order till NI.

Har du en kommentar att dela? Låt oss veta nedan

Har vissa företag redan lagt till moms?

Vissa företag lägger till moms vid försäljningsstället liksom online marknadsplatser & apos ;.

Amazon och eBay lägger till moms - men vi uppmanar fortfarande till försiktighet medan dammet lägger sig med tanke på den stora omfattningen av dessa marknadsplatser antalet företag som är inblandade.

Se Även: