När du ska ta ner juldekorationerna - och det har att göra med tolfte natten

Världs Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Ingenting får dig på festhumöret mer än julgranen i hörnet av ett rum, prydligt med blinkande lampor och en mängd kulor.



Men när nyårsdagen har varit och gått, och de flesta av oss tillbaka på jobbet eller skolan, ser de slappna grenarna lite sorgliga ut och rummen känns lite för trånga.



Det finns förmodligen fler tallnålar på golvet än på de nedre grenarna, och den traditionella lukten av julgran har nästan bleknat.



Du kanske redan har tagit bort dem, men traditionen sedan den viktorianska eran är att ta bort dekorationer på tolfte natten.

Varje år orsakar just denna tradition förvirring, eftersom människor lämnar klia sig i huvudet och undrar när datumet faller och varför.

Här är svaren och datumet när du ska ta ner dina dekorationer.



När är det tolfte natten?

Sitter vid julgranen

Festligt: ​​Tolfte natten låter dig veta när det är dags att kasta trädet och dammsuga de tallnålarna (Bild: Rex)

Beroende på vad du firar är det antingen 5 januari eller 6 januari - och den sista dagen bör du hålla festliga dekorationer uppe.



vad betyder 701

En dag förr eller senare betraktas som oturlig och om dekorationer inte tas bort på tolfte natten ska de enligt tradition vara kvar hela året.

Men fram till 1800 -talet skulle folk hålla sina dekorationer fram till Candlemas Day den 2 februari.

Tolfte natten infaller den 5 januari och påskelyst den 6 januari.

Tolfte natten är så kallad eftersom julen traditionellt var ett 12 -dagars firande som började den 25 december.

Detta kan skapa viss förvirring eftersom vissa kommer att klassa den 6 januari som tolfte natten eftersom det är den 12: e dagen efter Jul.

Epiphany markerar slutet på julen när de tre kungarna kom på besök och bär gåvor, guidade av stjärnan som nu är representerad i de blinkande lamporna som pryder våra hem.

Varför är det otur?

Juldekorationer i ett skyltfönster

Tradition: Om du håller dekorationerna uppe för länge kan det vara otur (Bild: Getty)

Den 5 januari observeras som den sista dagen för julfestligheterna - trettonskvällen.

Tidigare trodde man att trädandar levde i grönskan-som järnek och murgröna-som människor brukade dekorera sina hem.

Medan högsäsongen gav skydd för dessa andar under vintern, behövde de släppas ute när julen var över.

Om denna sed inte följdes skulle grönska inte återvända och växtligheten växte inte som ett resultat, vilket orsakade jordbruksproblem och sedan matproblem.

Även om juldekorationerna nu handlar mindre om lövverk och mer om kulor, glitter, glitter och sjungande tomtar, håller många fortfarande fast vid vidskepelsen.

Följer alla länder denna tradition?

Julgran

Jul: Olika dagar markerar slutet på säsongen i olika länder (Bild: PA)

Låt bli.

Eftersom det råder oenighet om huruvida den 5 januari eller den 6 januari faktiskt är den tolfte natten hamnar många länder vid olika tidpunkter. Detta kan också bero på när folk faktiskt firar högtiden - till exempel i Ryssland infaller juldagen den 7 januari.

Men den 6 januari är officiellt dagen för Epiphany.

Detta är från den kristna traditionen där de trogna markerar Jesu födelse den 25 december. Maji kom inte förrän mycket senare med sina gåvor (vissa tror ett år senare) så kristna markerar detta den 6 januari.

Barn fick traditionellt höra att om du tog ner dina dekorationer före påskafton, kanske de vise männen inte kan hitta sin väg - eftersom julbelysningen representerar Betlehemsstjärnan som ledde dem till Jesus.

Ett antal länder i Europa följer traditionen den 6 januari, däribland tyskarna, polarna och tjeckerna.

Men för vissa människor är det helt enkelt för mycket att ha dekorationerna in i det nya året och många tar bort dem den 1 januari.

royal rumble 2019 brittisk tid

Läs mer

Julens historia
Hur jultraditionerna började 52 julfakta Vad är julhistorien? Varför kysser folk under misteln

Vad kan jag göra med min julgran?

Död julgran

Deprimerande träd: Men du kan bli av med det på ett miljövänligt sätt (Bild: Getty)

Riktiga julgranar accepteras vid de flesta hushållstips, men lokala myndigheter, trädgårdscenter och samhällsgrupper kan acceptera dem för återvinning.

Ta reda på var kan vara lämplig för detta i ditt område.

Läs mer

Vad ska man se på julen
Jul -TV -guide 2017 Julfilmer och tv -program på Netflix Fotbollsschema för fotboll Julsåpspoiler

Hur ska jag förvara mina julpynt?

Julklappar

Kula: om du vill behålla dina dekorationer för 2016, se till att de är stuvade ordentligt (Bild: Getty)

xbox one s black friday 2019 Storbritannien

Om dina dekorationer inte går in i ett loft eller på en vind, se till att de förvaras i en vattentät plastlåda - i själva verket skyddar du dem från fukt och skadedjur.

Det är också värt att slå in ömtåliga julprydnader i silkespapper före förvaring - och naturligtvis att linda lamporna i en snygg cirkel runt din arm.

Självklart kommer loftfeerna att ha trasslat in dem i en röra i december nästa år, men åtminstone kan du säga att du försökte när du öppnar dem i ett svagt humör nästa gång.

Läs mer

Julsaker att göra
Bästa juldagarna i närheten av mig Bästa skridskobanor i Storbritannien Bästa pantos och shower nära mig Besök Coca-Colas julbilstur

Hur är det med gamla julkort och omslagspapper?

julkort

Grönt liv: julkort har passerat sin nytta nu - så gör det bra

Storbritannien beräknas använda nästan 300 000 ton kartongförpackningar vid jul, tillräckligt för att göra en kartongmotorväg som sträcker sig från Birmingham till Lappland och tillbaka 110 gånger.

Recycle Now uppmanar konsumenterna att återvinna detta material snarare än att förvara det.

Glänsande och metalliska sorter av omslagspapper är inte återvinningsbara, så kampanjen rekommenderar människor att använda 'scrunch -testet' för att kontrollera.

Om du krossar papperet i handen och det ligger kvar i en boll kan det återvinnas men det kan det inte om papperet fjädrar tillbaka.

Om din papperskorg är full, driver flera butiker som Marks och Spencer kortåtervinningssystem för att samla in pengar till välgörenhet.

För varje 1 000 kort som släpptes in till M&S butiker i januari planteras ett träd av Woodland Trust . Förra året samlades 32 miljoner kort in och 32 000 träd planterades.

Se Även: