Ny rätt att reparera lag startar idag och sparar en genomsnittlig familj på £ 75 på vitvaror

Konsumenträttigheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Konsumenterna kommer att få fler rättigheter på dyra apparater som kylskåp och tv -apparater enligt ny lagstiftning från och med idag

Konsumenterna kommer att få fler rättigheter på dyra apparater som kylskåp och tv -apparater enligt ny lagstiftning från och med idag(Bild: Getty)



Kylskåp, tvättmaskiner och tv -apparater blir billigare att köra, lättare att reparera och håller längre under nya energieffektivitetsregler som träder i kraft idag.



är aj pritchard gay

En ny & apos; rätt att reparera & apos; lagen om elektriska produkter kommer att hantera 'för tidig föråldring' - en kort livslängd som avsiktligt är inbyggd i en apparat av tillverkare som leder till onödiga och kostsamma ersättningar för konsumenten.



Åtgärderna innebär att tillverkare nu är lagligt skyldiga att göra reservdelar till produkter tillgängliga för konsumenter för första gången så att elektriska apparater enkelt kan repareras.

Det betyder att alla som köper vitvaror eller TV -apparater i butiker eller online kan vara säkra på att om något går utanför garantin kommer reservdelar att finnas tillgängliga för att reparera apparaten.

Förändringen tar itu med 1,5 miljoner ton elavfall som genereras i Storbritannien varje år, genom att förlänga produkternas livslängd med upp till 10 år.



Regeringen uppskattar att det också kommer att spara den genomsnittliga konsumenten 75 £ per år på energiräkningar.

Kommer åtgärderna att spara pengar? Låt oss veta dina tankar i kommentarerna nedan



Alla som köper vitvaror eller TV -apparater i butiker eller på nätet kan vara säkra på att om något går utanför garantin kommer reservdelar att finnas tillgängliga för reparation av apparaten.

Alla som köper vitvaror eller TV -apparater i butiker eller online kan vara säkra på att om något går sönder utanför garantin finns reservdelar tillgängliga

Reglerna följer på nya energimärken som introducerades den 1 mars för att hjälpa konsumenterna att ta reda på apparatens elektriska effektivitet.

De senaste etiketterna visar energieffektivitet på en ny skala från A-G snarare än den gamla A+, A ++ eller A +++. De nya etiketterna förbättrade det gamla systemet genom att höja ribban för varje klass, vilket innebär att mycket få apparater nu klassificeras som A.

Statsminister för energi, Anne Marie Trevelyan, sa: De hårdare standarderna som kommer in idag kommer att säkerställa att fler av våra elvaror kan åtgärdas snarare än att de måste slängas när de slutar arbeta, vilket sätter mer pengar tillbaka i fickorna på konsumenter, när vi bygger tillbaka grönare.

Vår nya ram för energieffektivitet kommer att innebära att elektriska produkter använder ännu mindre energi och presterar lika effektivt, vilket sparar människor pengar på sina räkningar och minskar koldioxidutsläpp när vi arbetar för att nå nollpunkten 2050.

Chef för resurspolitiken på Green Alliance, Libby Peake, sa att de nya bestämmelserna 'representerar ett litet, första steg mot att ge människor de långvariga reparationsprodukter de vill ha'.

Men hon sa att det inte var korrekt att säga att de nya reglerna skapar en 'laglig rätt att reparera'.

'Regeringen har inte gett konsumenterna någon sådan rättighet, eftersom reservdelar och kriterier för reparation endast är riktade till professionella reparatörer, inte till personer som äger produkter', sa hon.

'Det finns inte heller någon garanti för att reservdelar och reparationstjänster kommer att vara överkomliga, så det finns fortfarande stora hinder för att göra detta till det enklaste standardalternativet', tillade hon.

Avgörande betyder det att konsumenterna nu kommer att ha fler valmöjligheter - och ett alternativ till ett billigare botemedel.

Vad är lagändringen?

Konsumenter har klagat över kvaliteten på vitvaror i decennier. Folk hävdar att de inte håller tillräckligt länge och inte kan repareras billigt hemma.

I många fall kan en ny apparat erbjuda & apos; bättre värde & apos; jämfört med att betala för att reparera en gammal.

Men från och med torsdag kommer tillverkarna att vara lagligt skyldiga att göra reservdelar till produkter tillgängliga för konsumenterna.

Vitvaror som kylskåp, tvättmaskiner och TV -apparater borde i teorin hålla längre och vara billigare att köra som ett resultat.

Vilka saker ingår?

En Best Buy -anställd bär en platt scree

Reglerna sätter minsta & apos; hållbarhet & apos; standarder för artiklar från cirka sju till tio år

Tillverkarna måste se till att apparater som tvättmaskiner, kylskåp och andra vitvaror håller i upp till 10 år.

Det gäller också saker som belysning och tv - men inte dina smarttelefoner eller andra tekniska enheter.

vinnare av premiumobligationer september 2013

Så på vanlig engelska borde artiklarna inte packas in inom dessa tider - och om de gör det har du rätt att reparera.

Här är de artiklar som de nya reglerna gäller i sin helhet:

  • Kylskåp
  • Tvättmaskiner
  • Diskmaskiner
  • Elektroniska displayer (inklusive tv)
  • Ljuskällor och separata reglage
  • Externa kraftleverantörer
  • Elektriska motorer
  • Kylskåp med direktförsäljningsfunktion (t.ex. kylskåp i stormarknader, varuautomater för kalla drycker)
  • Strömtransformatorer
  • Svetsutrustning

Dolda kostnader: är reparationerna gratis?

Du behöver fortfarande vara inom garantin eller garantin för att få reparationerna gratis.

De som är utanför denna period kommer sannolikt att behöva betala en professionell eller tillverkaren själv för att fixa varan.

Tidigare innebar den stora komplexiteten att reparera dessa varor att det ofta var mer kostnadseffektivt att köpa en ny.

Nu kan du kanske spara hundratals genom att helt enkelt fixa den trasiga delen istället. Även med reparationsavgifter kan detta bli billigare än att köpa en helt ny produkt.

Se Även: