NatWest utfärdar brådskande bedrägerivarning när kunder riktas mot telefonsamtal, mejl och sms

Bedrägerier

Ditt Horoskop För Imorgon

Bedragare använder vaccinet utrullning för att lura människor utan pengar

Bedragare använder vaccinet utrullning för att lura människor utan pengar(Bild: AFP via Getty Images)



NatWest har utfärdat en brådskande bluffvarning när brottslingar ser till att dra nytta av den nya lockdownen och vaccinationen.



Den första lockdownen i mars såg bedrägerierna öka med 400% enligt Action Fraud, med vaccinationsbedrägerier framträder som ett av de största hoten den här gången.



se Oscars 2014 live

Kriminella ringer samt skickar mejl och textmeddelanden som låtsas vara från officiella källor eller till och med NHS i försök att stjäla personliga och ekonomiska detaljer.

Meddelanden innehåller ofta länkar till falska NHS -webbplatser med ett ansökningsformulär för att registrera sig för vaccinet och be om olika personliga och bankuppgifter som sedan används av kriminella.

NatWest -kunder rapporterar också falska annonser på välrenommerade webbplatser som Google, Facebook, eBay och Instagram.



NatWest chef för bedrägerier Jason Costain sa: Du är nu mer sannolikt att bli offer för bedrägerier i Storbritannien än något annat brott. Under förra årets lockdown utnyttjade kriminella att fler människor arbetade på distans och online.

Det är därför vettigt att ta några enkla steg för att göra dig själv och din familj mer bedrägerisäker.



Kriminella skickar sms, mejl och till och med ringer för att lura människor

Kriminella skickar sms, mejl och till och med ringer för att lura människor (Bild: Getty Images)

NatWest utfärdade följande tips för att hjälpa människor att vara säkra:

betydelsen av siffrorna 1234
  • Försök att handla online med webbplatser som du känner och litar på med MasterCard eller VISA. Om du ser en affär online som ser för bra ut för att vara sann från en webbplats du aldrig hört talas om, gör dina läxor; kolla vad återförsäljarens återbetalningspolicy är, har de en fast telefon att ringa om det finns ett problem, finns det några negativa recensioner om dem? Om du tvivlar, gör inte köpet.
  • Om en online -säljare ber dig att skicka pengar direkt från ditt bankkonto till deras, är detta troligen en bluff. Om de misslyckas med att leverera varorna förlorar du dina pengar. När det gäller att köpa online, använd ditt MasterCard eller VISA för att betala, eller följ noggrant bluffråd på auktionssajter som eBay och Gumtree hjälper dig att undvika att bli offer
  • Ge inte ut dina person- och bankuppgifter för lätt. Kriminella använder onlinetävlingar eller erbjudanden om gratis shoppingkuponger som ett sätt att skaffa information från sina nästa offer.
  • Var skeptisk till oönskade telefonsamtal, sms eller mejl som ber om personliga eller bankuppgifter. Banken eller polisen kommer aldrig att be om en fullständig PIN -kod eller lösenord, kortläsarkoder eller be dig att flytta pengar från ditt konto.
  • Återvinn inte lösenord och använd definitivt ett unikt lösenord för dina bankkonton och ditt e -postkonto.
  • Vidarebefordra denna information till din familj och vänner, särskilt alla du tror kan vara sårbara.

5 största bedrägerier just nu

  1. Postleveransbedrägerier - Med fler shopping på nätet har kriminella använt falska DPD- och Royal Mail -mejl för att samla in personlig information som de sedan använder för att begå ytterligare bedrägerier.

  2. Köp bedrägerier - Kriminella följer trenden och kommer att erbjuda varor till salu som är mycket efterfrågade. Våra kunder har rapporterat bedrägerier som involverar husdjur som inte finns, spelkonsoler, mobiltelefoner och till och med hot tub -bedrägerier och husbilar. Var försiktig om du ser en bra affär som annonseras via auktionssajter eller på sociala medier.

    Följ betalningsrådgivningen på webbplatsen, betalar helst med MasterCard eller VISA och betalar definitivt inte direkt till någons bankkonto förrän du har tagit emot varorna.

    nigel havers carolyn cox
  3. Coronavirus -vaccinationsbedrägerier - Ett telefonsamtal, e -post eller sms skickas i ett försök att stjäla personliga och ekonomiska detaljer. Meddelandet innehåller en länk till en falsk NHS -webbplats med ett ansökningsformulär för att registrera sig för vaccinet och be om olika personliga och bankuppgifter för att 'bekräfta din adress'. Denna information används sedan av kriminella för att rikta in ditt bankkonto.

  4. Coronavirus -skatteåterbäring - Kriminella bombarderar inkorgar med falska e-postmeddelanden, sms och samtal som hävdar rätt till stödbidrag eller skatterabatt på grund av coronavirus. Syftet är att få dig att ge dem dina personuppgifter som ditt namn, födelsedatum, adress och ibland även dina betalkortuppgifter, som de sedan använder för att stjäla dina pengar. Anmäl såna här e -postmeddelanden till report@phishing.gov.uk

    När kriminella har dina uppgifter kommer de ofta att ringa dig, låtsas vara från din banks bedrägeriteam, försöka övertala dig att flytta dina pengar till ett 'säkert konto' eller ge bort dina kortläsarkoder.

  5. Erbjudanden för att tjäna snabba pengar - Det har skett en ökning av brottslingar som försöker locka människor till att bli pengamulor genom att ”bli rika snabbt” -erbjudanden. Om någon erbjuder dig pengar för att använda ditt bankkonto, vägra och varnar polisen. De personliga konsekvenserna av att låta brottslingar betala pengar via ditt konto kan förändra livet och du kanske inte kan öppna ett bankkonto igen.

Se Även: