Min arbetsgivare hävdar att han har överbetalat mig med £ 600 - måste jag betala tillbaka det?

Minimilön

Ditt Horoskop För Imorgon

(Bild: Getty)



Det är rättvist att säga att den genomsnittliga personen skulle märka det om de plötsligt fick betalt 2 000 pund extra - av misstag.



Det är en tillräckligt stor mängd för att motivera svar på några viktiga frågor, till exempel hur och varför.



är nicola sturgeon en mp

Men tänk om den summan var mycket mindre - och vad händer om du helt missade felet?

Det här är det problem som en arbetare befann sig i den här veckan efter att hon fick kontakt med oss ​​på grund av en lönefel.

Louise hade fått sin sista lönecheck från sin arbetsgivare - en gatukedja - där hon fick kontrakt att arbeta 30 timmar i veckan.



Innan hon fick det, fick hon beskedet att hennes slutlön skulle omfatta alla utestående semesterersättningar, såväl som extra och eventuellt föråldrad övertid.

Så när hennes sista lönesedel kom, fortsatte hon oskyldigt att spendera det.



Men tre månader senare kom ett plötsligt brev från hennes tidigare arbetsgivare som hävdade att en revision hade avslöjat en skillnad på 600 pund i hennes slutlön.

Företaget uppgav att hon hade högst två veckor på sig att betala tillbaka de pengar hon inte längre hade.

När hon bestred detta, fick hon veta att hon skulle sättas på en fast betalningsplan istället - som de skulle besluta för hennes räkning. Detta var dock också mycket högre än det belopp hon hade råd att betala tillbaka i delbetalning.

Louise fick höra att hon skulle få rättsliga åtgärder om hon vägrade att betala - med företaget som insisterade på att hon var & apos; att skylla & apos; och vägrade acceptera att hon hade spenderat pengarna i god tro - och inte under intryck av att det var ett fel.

Kan Louise tvingas betala tillbaka det?

Anställda måste rådfrågas om hur och när pengarna ska återbetalas och ge sitt skriftliga samtycke

I Louise fall har hennes arbetsgivare tyvärr viss rätt att ta tillbaka pengarna - men hon har också starka skäl att bestrida dem.

'Tyvärr, om du av misstag får för mycket betalt av din arbetsgivare kan du bli skyldig att betala tillbaka pengarna', förklarar Samantha Jenkins, juridisk rådgivare på Lagen .

euromillions siffror för igår kväll

'Detta är sant även i de fall där arbetsgivaren inser sitt misstag någon gång efter att överbetalningen har gjorts, eller där du sedan har lämnat sin anställning.'

Faktum är att arbetsgivaren enligt riktlinjer har upp till sex år på sig att begära tillbaka dessa pengar.

'Enligt 14 § i anställningsrättslagen 1996, där arbetstagaren förblir i anställning, har arbetsgivaren rätt att göra avdrag från arbetstagarens lön för att återkräva det överbetalda beloppet.

'Om arbetstagaren har lämnat anställningen och därför inte kan göra något avdrag från löpande löner kan arbetsgivaren kontakta sin tidigare anställd och begära återbetalning.'

Men Jenkins säger att arbetsgivaren i alla fall måste bete sig rimligt för att söka ersättning för löner. Till exempel, om arbetstagaren har minimilön, måste de ta hänsyn till detta när de beslutar om återbetalningsplanen.

”En arbetsgivare bör informera den anställde om det belopp som har betalats för mycket och försöka komma överens om en återbetalningsplan under en rimlig tid.

'Om du vägrar eller misslyckas med att återbetala de överbetalda lönerna kan du upptäcka att din arbetsgivare tar dig till domstol. De kommer att ha sex år från dagen för överbetalningen för att göra det. '

Men Jenkins säger att om du trodde att pengarna verkligen var dina, och du spenderade dem i god tro, då har du starka skäl att bestrida dem - och vinna.

Detta beror på principen om 'estoppel'. Med anor från slutet av 1700 -talet är detta en juridiskt verkställbar princip där två parter arbetar på grundval av ett antagande, oavsett om antagandet är sant eller inte, kan ingen av parterna gå tillbaka på det antagandet, utan att det finns potentiella skador .

bästa spelare i fifa 16

Vid överbetalning gäller estoppel när: arbetsgivaren fick arbetstagaren att tro att de hade rätt att behandla pengarna som sina egna; och den anställde har förändrat sina ekonomiska förhållanden i god tro - med andra ord spenderat pengarna på att tro att det är deras eget; och överbetalningen orsakades inte främst av den anställdes fel.

'Om en arbetsgivare har betalat ut för mycket av misstag under en längre tid kan det bli svårt för dem att få tillbaka lönen och du kan ha ett försvar om du har fått pengarna och tror att det är rätt belopp och har spenderat dem oskyldigt som ett resultat, förklarar Jenkins.

'Om du tror att du har ett sådant försvar är det lämpligt att du söker juridisk rådgivning i ditt specifika fall.'

Louise resultat

När NEWSAM Money fick kontakt med företaget nekade det igen ansvar, trots att det var ett internt fel.

Men det gick så småningom med på att avskriva avgifterna.

Lagen säger i sådana situationer att företag måste agera rimligt med den anställde, med hänsyn till att själva felet var från deras sida och sannolikheten för antagande kontra avsikt.

Har du en konsumentrelaterad fråga eller fråga du vill ta upp? Hör av dig: emma.munbodh@NEWSAM.co.uk

Se Även: