Är isbjörnar vänsterhänta? Sanningen bakom myten - och om djur kan vara vänsterhänta

Isbjörnar

Ditt Horoskop För Imorgon

Är isbjörnar verkligen vänstertassade?(Bild: Getty Images)



Det har länge rapporterats att isbjörnar är vänsterhänta eller vänstertassade för att vara mer exakt.



Påståendet delas ofta online, eller det pratas om det på puben, vilket ofta väcker debatt om hur mycket sanning det finns i uttalandet.



De som har observerat de stora björnarna har faktiskt debunked myterna kring dem.

Så hur exakt är myten att de mest använder sin vänstra tass?

Här är vad du behöver veta på nationella vänsterhäntas dag.



Är isbjörnar vänsterhänta?

(Bild: Getty Images)

Tyvärr finns det faktiskt inga bevis för att alla isbjörnar, Ursus Maritimus - vilket betyder & quot; havsbjörn & quot ;, är vänsterhänta. Forskare säger att isbjörnar faktiskt verkar vara tvådelade - och gynnar båda tassarna lika mycket.



Sky Sports gratis till jul

Enligt Polar Bears International : 'Det finns inga belägg för att alla stora vita björnar är tassade. Forskare som observerade djuren har inte märkt någon preferens. Faktum är att isbjörnar verkar använda sina högra och vänstra tassar lika. '

De kommer bara att använda vilken tass som är bäst för den aktuella uppgiften och använder ofta båda tassarna samtidigt för att ta tag i sitt byte och gräva med.

Detsamma gäller när de simmar - de använder bara sina stora främre tassar för att driva sig fram och bakbenen för att styra.

Kan djur vara vänster eller högerhänt?

Katter är mestadels högerhänta! (Bild: Getty)

Svaret på detta är att det verkligen beror på djurarten och individen. Även om isbjörnar inte föredrar, gör många andra djur det.

charles bronson fånge bilder

Katter, till exempel, gynnar sin högra tass, enligt forskning .

Primater uppvisar också höger- eller vänsterhänta tendenser, liksom gnagare och även trädgrodor som kan vara mer benägna att hoppa iväg i en riktning över en annan. Fascinerande.

Detta beror på att handfasthet beror på hjärnasymmetri - precis som hos människor. Förenklat styr den vänstra sidan din högra hand och vice versa, och din handpreferens avslöjar en del av den aktivitet som pågår i varje hjärnhalva.

Vilka andra myter finns det om isbjörnar?

Aww (Bild: Getty Images)

En annan myt som ofta citeras om isbjörnar är att de täcker näsan när de jagar. Att leva i en arktisk tundra innebär att deras svarta näsor skulle dyka upp mot den isiga bakgrunden, medan deras tjocka päls inte skulle göra det.

Tyvärr, även om denna myt är underhållande att föreställa sig, är den också osann.

Enligt Polar Bears International har forskare använt teleskop för att titta på ostörda isbjörnar som jagar sälar i Kanadas högarktis i flera år, ibland tittar de i nästan 24 timmar åt gången.

Läs mer

Djur som gör de roligaste sakerna
Djur som har kul för fototävling Torpedo uggla flyger med undangömda vingar Isbjörnungar vinkar hej Delfiner hoppar 30 fot upp i luften

På webbplatsen står det: 'ingen björn har någonsin sett en tass över näsan medan han förföljer en säl. Såvitt vi vet har inte andra isbjörnbiologer någonsin observerat detta beteende.

'Tänk dig hur en björn kan gå, krypa eller stjälka på tre ben medan han håller tassen över näsan under en längre tid'.

arsene wenger lång päls

Med tanke på att de flesta jakter täcker 50-200 meter skulle det vara ganska svårt för björnen ...

Se Även: