Mamma var skyldig till 91 000 pund i underhåll av barn avslöjar verkligheten med 'olämpligt' DWP -system

Avdelningen För Arbete Och Pensioner

Ditt Horoskop För Imorgon

Ensamstående föräldrar pressas in i tusentals pund skuld på grund av en Barnunderhållstjänst som är fylld med kryphål och olämpliga för ändamål & quot ;.



Det är enligt föräldrar som hävdar att de har övergivits av själva systemet som är utformat för att verkställa obligatoriska betalningslagar.



I många fall säger föräldrar - nästan alla kvinnor - att de inte har kunnat täcka räkningar och levnadskostnader eftersom deras ex har vägrat att betala sig, trots att det är ett lagkrav att göra det.



Child Maintenance Service (CMS) introducerades 2012 för att fungera som ett ”skyddsnät för de mest utsatta barnen”.

Enligt systemet kan föräldrar som inte kan komma på ett ekonomiskt arrangemang efter ett uppbrott få en verkställd för dem mot en avgift på 20 £.

Det är en del av lagar som anger att alla partner måste bidra i händelse av ett förhållande sammanbrott när det gäller barn.



I teorin fungerar det. Enligt välgörenhet Gingerbread barn underhåll ensam lyfter en femtedel av låginkomstande ensamstående förälder familjer ur fattigdom.

Men det finns luckor - med 3,9 miljarder pund för närvarande skyldiga till föräldrar som ibland decennier senare fortfarande väntar på att deras tidigare andra hälft ska hosta upp.



Under de senaste sex veckorna har NEWSAM Money hört från hundratals föräldrar som tror att de har blivit svikna av ett system som tycks misslyckas med att genomdriva de befogenheter de hävdar att de har - att få partner att betala sig.

Det kommer efter att en nationell revisionskontor (NAO) rapporterade 2017 att DWP själv erkände att cirka 75% av påstådda efterskott är omöjliga att samla in - vilket betyder att även om restanser kommer att byggas upp, kan dessa pengar faktiskt aldrig betalas ut.

Ovanpå detta, medan & apos; direct pay & apos; element i CMS -krafterna & apos; partnern för att göra ett månatligt bidrag, spårar inte DWP dessa och kan därför inte rapportera om efterlevnad i nästan sju av tio av sina fall.

& apos; Jag har kämpat för att CMS ska vidta åtgärder i 11 år & apos;

Tanya tvingades ge upp sitt jobb och betala in sin privata pension för att täcka familjens levnadskostnader [stock image] (Bild: Getty)

Tidigare förskollärare Tanya Matthews har kämpat mot hennes orättvisa i mer än ett decennium.

Under denna tid spenderade mamman, vars namn har ändrats, 20 000 pund på att försöka få hennes ex -partner att betala sitt sätt för sina två söner, 13 och 17, efter att de splittrades i juni 2008.

Tanya, nu 56, sa att hon är full av ångest, stress och har varit i terapi i flera år.

'Jag är full av ångest, jag arbetar inte längre, kan inte resa, har varit tvungen att återbetala hemmet som jag ärvt från min avlidna mamma för att betala mina räkningar och har fått betala in min pension för att täcka våra familjekostnader', säger hon berättade NEWSAM Money.

katie pris son harvey

”Sedan 2008 har jag gått igenom tre domstolar, ett överklagande, har skrivit 15 brev till mina parlamentsledamöter och fått fem klagomål till CMS.

'Jag är nu skyldig 91534 £ i efterskott och CMS erkänner äntligen att de inte kan göra någonting för att samla in dessa stora efterskott eftersom de helt enkelt inte har befogenhet att genomdriva betalning.'

Tanya sa att när hon talar till sin före detta partner skrattar han helt enkelt i hennes ansikte och säger att han inte kan bli rörd.

Välgörenhet pepparkakor karta över var folk är skyldiga barn underhållsavgifter

'När CMS talar till honom säger han helt enkelt att han inte har pengar', sa hon.

Tanya, vars liv har krossats av hennes erfarenhet har skrivit till hemmasekreteraren Amber Rudd och vädjar om stöd för ett system som hon säger 'har svikit några av de mest utsatta vuxna och barnen i samhället'.

Hon säger att CMS inte kommer att tvinga sin partner att betala eftersom utbetalningar inte behandlas på samma sätt som obetald skatt, till exempel.

”Mitt ärende har varit vid en nämnd tre gånger, och det har fastställts att han är vanligt bosatt i Storbritannien och därför inom barnunderhållstjänstens (CMS) jurisdiktion. CMS har dock inte kunnat avgöra var han bor. Det betyder att de inte kan tvinga honom att betala.

'Jag är i princip instängd i ett kryphål.

'' Den 10 juli 2018 sa CMS att det var hjälplöst eftersom de inte kunde bevisa hans levnadssituation. Det visade sig att han var skyldig 77 857 pund. Detta har sedan ökat till £ 91,534.

'Jag överklagade ärendet och fick i maj i år ett brev från CMS med ytterligare skäl för dess beslut.'

Vi har hört från många föräldrar som också säger att CMS behöver fler befogenheter [stock image] (Bild: Getty Images/iStockphoto)

I brevet, som NEWSAM Money har sett, står det att CMS 'vidhåller sina befogenheter där det är möjligt', instruerar kronofogdar att ta ut resterande och tvingar försäljning av egendom vid behov.

Den tillägger att nya regler i december 2018 också gav den nya befogenheter att dra av barns underhåll från bankkonton med hjälp av en & apos; avdragsorder & apos; och diskvalificerar föräldrar från att inneha eller erhålla ett brittiskt pass.

Men det fortsätter att säga att det inte går att vidta verkställighetsåtgärder utan en 'säker Storbritanniens adress' för en betalande förälder eller bevis på att de har tillgångar i Storbritannien. Den säger att den inte heller kan bevisa att Tanya tidigare partner har ett bankkonto i Storbritannien.

I ett fall fick hon också veta av sin lokala parlamentsledamot 'att det verkar inte finnas någon väg för dig att följa så länge dina barns pappa fortsätter att undvika hans ansvar'.

Tanya säger nu att det 'största misstaget' hon någonsin gjort var att ta ärendet till CMS eftersom mer än ett decennium senare kämpar hon fortfarande mot det som känns som en 'förlorad sak'.

Ännu värre, när hon bad om att stänga fallet och eskalera det privat genom domstolarna, fick hon avslag och sa att det skulle vara 'orättvist och kontraproduktivt'.

'Under nämnden spenderade jag tusentals för att betala för rättsmedicinska revisorer för att bevisa var han bodde och att han hade pengarna på sina konton.

'Jag kommer ihåg den dag jag var på jobbet när CMS sa till mig att de inte kunde göra någonting och att jag hade tappat fallet. Jag var förkrossad och fick ett sammanbrott - som jag fortfarande återhämtar mig från.

Tanya största rädsla är att med sin äldsta son som fyller 18 nästa år kan CMS avsluta hennes ärende eftersom han inte längre är minderårig.

Tanya har varit i tvist med DWP i 11 år (Bild: PA)

'DWP har berättat för mig att jag fortfarande kommer att kunna driva efterlämnade efterskott efter att min son fyllt 18 år, men det har redan gått 11 år, hur länge kan det fortsätta?

”Vad jag har lärt mig är att det är en stor skillnad mellan hur regeringen behandlar pengar den är skyldig, mot vad han är skyldig allmänheten, i det här fallet barnen. Det här är de människor som i slutändan kommer att drabbas av detta olämpliga system som är fyllt med kryphål.

'Det kommer snart att nå den löjliga punkten att min äldsta son når 18 och jag är orolig för att hans andel av resterna inte kommer att prioriteras. HMRC skulle ta ut räntor och påföljder för obetald skatt. '

Tanya fall är inte unikt, vi har hört från många föräldrar som hävdar att de är i liknande positioner, ur fickan och låsta i ett väntande spel i schemat databas.

De hävdar att planen - tillsammans med regeringens senaste flöde av nya verkställighetsbefogenheter - bara är en del av en bredare ruta -tickande övning. Verkligheten, säger de, är förödande.

'Regelbundet underhåll av barn är helt avgörande för stabiliteten i en ensamstående förälderfamilj och stressen med att uppfostra barn ensam är tillräckligt hård utan de extra bekymmerna om att inte ha tillräckligt med pengar', tillade Tanya.

En lösning? Titta till Australien

I länder som Australien och USA har myndigheterna befogenhet att beslagta pass på flygplatser tills efterskott för barnbidrag har betalats (Bild: Getty Images)

I Storbritannien behandlas barnbidrag och efterskott på samma sätt som förmåner, men vissa säger att de bör övervägas på samma sätt som beskattning. I Skottland, till exempel, raderas betalningen automatiskt om partnern försätts i konkurs.

Det finns argument för att CMS behöver större befogenheter för att kunna tvinga dem att låta bli att betala för systemet.

För närvarande finns det 3,9 miljarder pund i efterskott på barnunderhåll som väntar på att få betalt. Bara 10% av över 100 000 fall i efterskott är i verkställighet.

Tanya säger att regeringen bör överväga att behandla icke-betalare på samma sätt som skatteflyktare. Som det ser ut för närvarande kommer detta med högst sju års fängelse eller obegränsat böter.

Australien är ett av två länder som har verkställt avgångsförbud (DPO) - och det har varit effektivt.

I Australien har och utövar myndigheterna makt att kvarhålla överträdare på flygplatser och tvinga dem att betala. Om de inte gör det kan de inte resa.

donna vekic stan wawrinka

Omkring 1 067 personer har fått en avgångsförbud (DPO) sedan lagen infördes. Detta hindrar dem från att lämna landet tills deras skuld är betald.

I Storbritannien beslutade regeringen nyligen om befogenheter att konfiskera föräldrarnas pass för att vägra betala underhåll.

Justin Tomlinson, minister för familjestöd, sa: 'Medan de flesta föräldrar betalar sitt barn i tid, kommer dessa nya åtgärder att fungera starkt avskräckande för dem som försöker undvika sina åtaganden. Dessa bestämmelser skickar meddelandet att om du inte betalar kan vi ta bort ditt pass. '

Trots det växande antalet icke -betalare sa den att den inte förväntar sig 20 fall av borttagning av pass utan snarare 20 fall om året där en domstolssanktion skulle tillämpas - en sådan sanktion är att ta bort pass.

'På pepparkakor hör vi regelbundet från ensamstående föräldrar som Tanya som har kämpat länge och hårt utan framgång för att säkra betalningar som täcker de väsentliga dagliga kostnaderna för att uppfostra sitt barn', säger Jannat Hossain, chef för Gingerbread.

”Regeringen har tillkännagett ett antal tuffa befogenheter att genomdriva betalningar, till exempel att ta bort pass. Dessa befogenheter är välkomna men kommer sannolikt inte att användas regelbundet.

'För att uppnå verklig effekt måste DWP säkerställa en striktare användning av befintliga befogenheter och vidta åtgärder som förändrar beteende och skapar en' betalkultur ', samt tillhandahåller stödjande program för att separera föräldrar för att uppmuntra betalning av barnunderhåll.

Vad DWP säger

En talesperson för DWP sa: Vi är fast beslutna att återställa barnbidrag och vi har nyligen infört hårdare befogenheter för att ta itu med föräldrar som inte uppfyller sitt ansvar.

Barnunderhållstjänsten kan fortsätta att driva efterskott när ett barn fyller 18. Och om en betalande förälder vanligtvis är bosatt utomlands kan en ansökan om barnunderhåll göras i deras hemland.

NEWSAM Money bad också DWP om dess uppfattning om den potentiella införandet av en DPO -beställning för att bekämpa dem som misslyckas med betalningar - och kommer att uppdatera denna artikel i enlighet därmed.

Läs mer

Ekonomiskt stöd till föräldrar
Morföräldrar kredit Skattefri barnomsorg 30 timmar gratis barnomsorg Faderskapsersättning

Se Även: