Miljontals människor på Universal Credit omedvetna om att de kvalificerar sig för gratis NHS -recept

Nhs

Ditt Horoskop För Imorgon

(Bild: Getty Images/iStockphoto)



Miljontals hushåll på Universal Credit uppmuntras att kontrollera om de är berättigade till gratis NHS -behandling.



Det kommer som krav på sex-i-ett-stödet har ökat sedan början av mars-med en miljon fler människor som nu hävdar stödet på heltid.



Om du gör anspråk på Universal Credit kan du ha rätt till gratis recept, oavsett din ålder och om du har några anhöriga.

Brendan Brown, vid NHSBSA, förklarar: 'Det finns ett antagande att alla som gör anspråk på Universal Credit automatiskt har rätt till gratis recept och tandvård - men detta är en felaktig uppfattning. Människor har bara rätt om deras inkomster ligger inom tröskeln.

'Med så många människor som gör anspråk på Universal Credit för första gången någonsin, är vi här för att hjälpa människor att förstå om de har rätt till gratis sjukvård och hur de kan göra anspråk korrekt.'



Du kan få gratis recept och tandvård om din månadslön är £ 435 eller mindre (Bild: Getty)

55 ängelnummer doreen dygd

De online behörighetskontroll kan hjälpa dig att ta reda på om du kvalificerar dig för gratis NHS -recept, NHS -tandvård och hjälp med andra NHS -kostnader.



Personer som hävdar att Universal Credit kvalificerar sig för gratis recept och tandvård om deras intäkter under den senaste utvärderingsperioden (även känd som hemlön) var 435 £ eller mindre, eller 935 £ eller mindre om deras Universal Credit inkluderar en betalning för ett barn eller de har begränsad förmåga till arbete eller arbetsrelaterad verksamhet.

Universal Credit -fordringar vars arbetstid och inkomst varierar varje månad kan sjunka in och ut ur behörigheten, varför det är viktigt att använda onlinecheckaren regelbundet.

I januari 2020 introducerades nya FP10 -receptformulär som inkluderade en ny undantagsruta 'U' för patienter som får Universal Credit och uppfyller kriterierna för gratis NHS -recept.

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Vissa apotek kommer fortfarande att använda det gamla FP10 -formuläret tills det tar slut. I det här fallet bör personer som är berättigade till gratis recept som gör anspråk på universell kredit kryssa i ruta K (inkomstbaserad arbetssökandes ersättning).

Annat ekonomiskt stöd kan vara tillgängligt för personer vars inkomst överstiger tröskeln, till exempel NHS Low Income Scheme eller genom att köpa ett receptbelagt förskottscertifikat (PPC).

En PPC täcker kostnaden för alla NHS -recept, inklusive NHS -tandrecept, oavsett hur många du behöver.

Vi har en fullständig guide om PPC och hur du sparar på receptkostnader, här eller se några fler sätt att spara på återkommande avgifter nedan.

Hur man sparar på receptkostnader

Läkemedel i en oberoende apoteksbutik

Du kan vara helt undantagen från NHS -avgifter (Bild: Getty)

1. Recept är inte billigast

Om din medicin är tillgänglig & apos; över disk & apos;, fråga din apotekare hur mycket du kan spara genom att köpa utan recept.

Detta beror på att motläkemedel säljs till RRP, inte lägsta receptbelopp, och så om RRP för din medicin är lägre kan du istället betala det billigare priset.

Ett exempel på detta är ett paket antihistamin det är feber tabletter - som skulle kosta £ 9 genom ett recept. Men köp över disk så kan du betala allt från £ 1,39.

2. Kontrollera om du har rätt till gratis recept

Om du är under 16 eller över 60, i åldern 16-18 år och på heltid, är du gravid (och håller en Moderskapsundantag ), eller på inkomststöd, kan du få gratis recept.

x-filer säsong 11 kanal 5

Allt du behöver göra är att markera den relevanta rutan på baksidan av ditt receptformulär när du hämtar din medicin hos apotekaren.

Du har också rätt till gratis recept om du eller din partner - inklusive civil partner - får följande och tjänar under tröskeln:

  • Inkomststöd
  • Inkomstbaserad arbetssökandes ersättning
  • Inkomstrelaterat anställnings- och stödbidrag, eller
  • Pensionskreditgarantikredit
  • Universell kredit

3. NHS förbetalda recept

Om du behöver mer än 12 receptbelagda läkemedel varje år kan du spara pengar med ett 12-månaders receptbelagt förskottsbevis (PPC).

Du kan också köpa en tre månaders PPC, vilket sparar pengar om du behöver mer än tre ordinerade läkemedel på tre månader.

För att göra en ansökan om en PPC, du måste fylla i ansökningsformuläret online här .

4. Bulk köp

Läkare tenderar att dela ut recept en efter en-eller varje gång du har en tid, men om du regelbundet behöver samma medicin kan du spara pengar genom att begära dem i bulk.

Du måste be din husläkare att godkänna detta först, men om du har ett upprepat recept, istället för att betala £ 9 varje gång, betalar du bara en gång. Detta kan spara dig en förmögenhet.

5. Tappa inte för Nurofen -tricket

Nurofen, Lemsip, Anadin, Sudafed och Clarityn kostar så mycket som nästan åtta gånger vad du skulle betala för snabbköp och apotekare & apos; egna märken - trots att de är precis lika effektiva vid behandling av smärta, hösnuva och förkylning.

Forskning har funnit att många stora märkesprodukter också har exakt samma ingredienser som deras billigare alternativ - vilket innebär att du betalar för förpackningar och marknadsföring och inget mer.

Kontrollera ingredienserna på baksidan - om de är samma sak - välj den billigaste.

6. Kontrollera om du är undantagen

Om du lider av vissa medicinska tillstånd kan du ha rätt till gratis NHS -recept i Storbritannien. För att hävda detta behöver du ett certifikat för medicinskt undantag (EC92A) - som måste ansökas via NHS - be din läkare om ett ansökningsformulär.

Lider av tillstånd som diabetes, epilepsi, Addisons sjukdom, cancer och eventuella fysiska funktionsnedsättningar kvalificerar sig för detta. Se hela listan på NHS webbplats här .

7. Ansök om låginkomstsystemet

Om du har en låg inkomst är NHS låginkomstsystem kan hjälpa dig att betala hela eller några av dina hälsokostnader.

Vem som helst kan ansöka så länge de inte har besparingar eller investeringar över en viss gräns. Hur mycket hjälp du får beror på din hushållsinkomst och utgifter.

Du kan inte få hjälp om du eller din partner (eller båda) har mer än:

  • £ 16 000 i besparingar, investeringar eller egendom (exklusive platsen där du bor)
  • 23 250 £ i sparande, investeringar eller egendom om du bor permanent på ett vårdhem (24 000 £ om du bor i Wales).

Genom systemet kan du få ekonomisk hjälp för:

  • NHS -recept
  • NHS tandvård
  • synprov, glasögon och kontaktlinser
  • nödvändiga resekostnader för att få NHS -behandling
  • NHS peruker och tygstöd

För att ansöka om låginkomstsystem (HC2 -certifikat) måste du fylla i ett HC1 -formulär som finns tillgängligt från ditt lokala Jobcentre Plus eller NHS -sjukhus.

Din läkare, tandläkare eller optiker kan också ge dig en. Du kan också få ett HC1 -formulär genom att ringa 0300 123 0849. Alternativt kan du beställ ett formulär som ska skickas till dig här .

Se Även: