Miljontals mammor omedvetna om att de kan få mammalön även om de är arbetslösa

Moderskapsrättigheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Trött mamma och bebis

En ersättning värd tusentals är tillgänglig för personer som inte får mammalön eftersom de inte har en chef(Bild: Getty)



Storbritannien har sett en dramatisk ökning av antalet människor som arbetar för sig själva de senaste åren, och det finns nu uppskattningsvis 5 miljoner egenföretagare-varav mer än hälften är kvinnor.



Även om arbetet för dig själv kan låta tilltalande, är en av de stora nackdelarna med att vara din egen chef som kvinna det faktum att du inte kommer att kvalificera dig för traditionell lagstadgad mammalön när du slutar arbeta för att skaffa barn.



Som sagt, du behöver inte missa helt och hållet, eftersom du kan ha rätt till upp till 145,18 pund i veckan i mammapengar ”. Detta kan vara en värdefull ökning för din inkomst när du är ledig från jobbet.

Det är också tillgängligt om du inte har ett jobb när du är gravid, men har arbetat en del av de 66 veckorna innan barnet ska komma.

Som egenföretagare till en-med nummer två som ska visas om några veckor-har jag varit igenom ansökningsprocessen för mammapengar en gång tidigare och har precis skickat in mina blanketter innan jag slutar jobba den här gången.



Här är vad som ingår.

Vad är föräldrapenning?

Naturligtvis måste du förvänta dig minst en av dessa också (Bild: Getty)



Medan kvinnor i heltidsanställning får lagstadgade mammalöner, får egenföretagare i stället mammapengar. Det kommer från regeringen snarare än din arbetsgivare.

Detta är upp till £ 145,18 i veckan eller 90% av deras genomsnittliga veckolön - beroende på vilket som är lägre - och betalas i högst 39 veckor. Det motsvarar för närvarande 5 662,02 £ under hela löptiden.

Observera att veckosiffran kommer att öka till £ 148,68 från det nya skatteåret som börjar i april.

Hur vet jag om jag är berättigad?

För att få moderskapsbidrag måste du ha varit egenföretagare (eller anställd) i minst 26 veckor under de 66 veckorna innan din bebis förfaller.

Du måste ha tjänat £ 30 eller mer i veckan i minst 13 av dessa veckor (veckorna behöver inte vara tillsammans).

Du får hela beloppet för moderskapsbidrag om du har betalat tillräckligt med avgifter för nationella försäkringar (NI).

För att kvalificera dig måste du ha betalat NI i minst 13 av de 66 veckorna innan din bebis förfaller.

När du gör ditt anspråk kontrollerar avdelningen för arbete och pensioner (DWP) att du har betalat tillräckligt med NI -avgifter. Om du inte har det kan du få en reducerad skattesats på £ 27 i veckan i 39 veckor.

bästa väderappen Storbritannien 2018

Det finns också ett alternativ att få mammapengar på £ 27 i 14 veckor. Detta betalas till mammor som inte är anställda eller egenföretagare, men som har en egenföretagare eller partner.

Hur ansöker du om det?

Vilka blanketter behöver du fylla i? (Bild: E +)

Läs mer

Dina mödrarättigheter
Delad föräldraledighet förklaras 8 viktiga arbetsrättigheter för mammor Kan din chef sparka dig? Vad händer om barnet föds tidigt

För att kräva moderskapsbidrag måste du ladda ner MA1 -formuläret .

Du kan välja mellan ett formulär som du kan fylla i på skärmen och skriva ut, eller ett formulär som du kan skriva ut och fylla i med en penna.

Talat av erfarenhet är formuläret relativt enkelt att fylla i - håll bara en kopia av anteckningsbladet nära till hands och koncentrera dig noggrant när du får information från tabellen för graviditetsersättningstestperiod '.

Du behöver också bevis på barnets förfallodatum och ditt moderskapsintyg (formuläret MAT B1).

Du måste posta pappersarbetet till adressen på formuläret.

Du bör få ett beslut om ditt krav inom 24 arbetsdagar.

Hur betalas det?

Moderskapsbidrag betalas ut direkt till din bank, ditt byggförening eller ditt postkonto.

chloe khan bara fans

Du kan välja att få det betalt varannan vecka eller var fjärde vecka.

Hur snart kan jag göra anspråk - och hur snabbt kan jag få pengarna?

Du kan börja ditt anspråk från den 26: e graviditetsveckan.

Det tidigaste du kan få din första betalning är 11 veckor innan din bebis förfaller.

Vad mer behöver jag veta?

Moderskapsbidrag räknas i sin helhet som inkomst när du beräknar din rätt till andra förmånsprövade förmåner och kan påverka saker som Universal Credit.

Det ignoreras dock vid beräkning av din rätt till arbetskatteavdrag och barnskatteavdrag.

Vad sägs om att hålla kontakten (KIT) dagar?

Om du får moderskapsbidrag kan du arbeta i upp till 10 KIT dagar utan att förlora bidraget.

När du har arbetat i mer än 10 dagar kommer du att bli diskvalificerad från att få den.

Hur jämför sig mammapengar med lagstadgade mammalöner?

Något är bättre än inget (Bild: Caiaimage)

Även om det definitivt är värt att kräva moderskapsbidrag om du är egenföretagare, var medveten om att förmånen är mycket mindre generös än lagstadgad mammalön.

Kvinnor i heltid har rätt till lagstadgad mammalön i upp till 39 veckor.

De får 90% av deras genomsnittliga veckolön under de första sex veckorna av sin mammaledighet, följt av £ 145,18 i veckan i 33 veckor.

Becky O’Connor, specialist på privatekonomi vid Royal London, sa: Skillnaden din anställningsstatus gör för din inkomst när du tar ledigt från ett barn är enorm.

'Om du är egenföretagare kan du få mammapengar, men det bleknar i obetydlighet jämfört med de moderskapspaket som några av dina anställda vänner kan ha på sig.'

Hur fungerar detta i praktiken?

Är det värt det? (Bild: Getty Images/iStockphoto)

Vi frågade Sarah Coles, personlig finansanalytiker från rådgivaren Hargreaves Lansdown, hur siffrorna fungerar.

Vinnie Jones fru död

Ta två personer som tjänar 28 000 pund per år-en anställd och den andra egenföretagare, och båda tar ledigt i sex månader, säger hon.

'Den anställde (förutsatt att de hade varit där i minst 26 veckor) kan få full lön i sex veckor, halv lön i sex veckor och sedan det lagstadgade minimumet av 145,18 pund för de kommande 14 veckorna - det är totalt £ 6878,66.

'Frilansaren får under tiden, under förutsättning att de kvalificerar sig för moderskapsbidrag, 145,18 pund i veckan under hela perioden - alltså totalt 3 774,68 pund.

Som nämnts ovan kommer både den lagstadgade mammalönen och moderskapsersättningen att stiga till 148,68 pund från början av det nya skatteåret i april.

Vikten av att planera framåt

När måste du börja göra dig redo? (Bild: Getty Images/iStockphoto)

Om du är egenföretagare och funderar på att skaffa barn-eller om du redan är gravid-är nyckeln att planera i förväg.

O'Connor sa: Hur mycket av en inkomstnedgång du kan hantera är en viktig faktor om du är egenföretagare och planerar en familj.

'Du kanske kommer att behöva börja arbeta igen tidigare än du helst hade velat. Men kom ihåg att det kan medföra kostnader också om du måste betala för barnomsorg.

Ny forskning av inteckning mäklare, John Charcol, fann att egenföretagare tar mindre mammaledighet än sina anställda -tar i genomsnitt bara 23 veckors ledighet, istället för hela 39-veckorsperioden-eftersom de inte har råd med ledigheten.

För att undvika detta tryck, försök att planera så mycket du kan innan du får ditt barn och spara så mycket som möjligt medan du fortfarande arbetar för att täcka en tidsperiod.

O'Connor tillade: Var realistisk. Chansen är att du inte vill skynda dig tillbaka till din bärbara dator fyra veckor efter förlossningen, så försök att bygga in tillräckligt med tid för att få dig att sortera med en ny bebis i ditt liv. Pengar oro är det sista du vill tänka på.

För mer information om moderskap, lön, rättigheter och förmåner, besök: Gov.uk , Turn2us.org.uk , Maternityaction.org.uk och CitizensAdvice.org .

Se Även: