Graviditet under mammaledigheten - inklusive hur länge du inte kan arbeta lagligt

Moderskapsrättigheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Det är viktigt att känna till dina rättigheter(Bild: Getty Images/EyeEm)



Miljontals arbetstagare i Storbritannien är omedvetna om sina rättigheter när det gäller mammaledighet - inklusive hur lagen skyddar dem från orättvisa uppsägningar.



Det är enligt en ny rapport som tyder på att kvinnor kan lämna sig själva i fara när de är lediga - eftersom de inte vet sina fulla rättigheter.



Bara hälften av britterna vet att du inte kan avskedas för att du har sjukskrivning på grund av din graviditet, fann en rapport från Direct Line.

Bara två femtedelar är medvetna om att du är skyddad mot orättvis behandling, orättvis uppsägning och diskriminering på grund av graviditet, förlossning och mammaledighet.

stora vithajar Storbritannien

Den största missuppfattningen visade sig dock vara den icke-förhandlingsbara ledigheten från arbetet efter förlossningen.



Tre fjärdedelar av människorna i Storbritannien vet inte att det är obligatoriskt att ta två veckors ledigt från jobbet efter förlossningen, eller fyra veckor om du arbetar i fabriken.

De som vill vara engagerade i sitt arbete och sina kollegor och tjäna pengar medan de gör det, har också rätt till upp till tio valfria & apos; hålla kontakten & apos; (KIT) betalda dagar under föräldraledigheten.



Dessa & apos; Håll kontakten & apos; dagar kan vara en värdefull källa till extra inkomst för en nybliven förälder, men bara en fjärdedel av britterna vet att det är ett alternativ, vilket möjligen kan leda till att miljontals känslor inte längre är i arbetslivet och kollegor.

Att arbeta bara ett par timmar utgör en KIT -dag och kan innefatta att delta i ett möte eller gå en utbildning, och arbetsgivare förväntas betala den normala lönesatsen.

Familjens ekonomi kan spela en stor roll när man beslutar om hur mycket mammaledighet en ny förälder har råd att ta.

Trots detta visste inte mer än hälften av de tillfrågade att regeringen kommer att betala lagstadgad mammalön i upp till 39 veckor när de är föräldralediga.

Hur mycket ledighet har jag rätt till?

Trots att den lagstadgade mammalönen bara sträcker sig till 39 veckor har alla i Storbritannien rätt till 52 veckors ledighet efter förlossningen.

Mödrarätten anger också att de som är mammalediga måste få samma förmåner som de på jobbet, inklusive pensionsavgifter.

Och även om det inte går att ta ut semester under mammaledighet, är två tredjedelar av människor inte medvetna om att du fortfarande kan få semester medan du är föräldraledig.

Så det är minst 21 extra dagar som betalas utöver 39 veckors lagstadgad ledighet.

Jane Morgan, på Direct Line Life Insurance, sa: 'I Storbritannien har vi turen att ha rättigheter och rättigheter för att skydda våra löner, arbetsvillkor, semester och återvända till arbetet under och efter mammaledighet och pappaledighet.

”Det är alarmerande att så många av oss är omedvetna om många av de rättigheter vi har rätt till. Om du är osäker bör du kontakta din arbetsgivare om ditt företags policy. Det är också värt att komma i kontakt med statliga initiativ som t.ex. Rådgivning om pengar som erbjuder gratis och opartisk rådgivning om mammaledighet och pappaledighet.

'När människor håller på att bilda en familj är det viktigt att överväga det ekonomiska skydd som finns för att säkerställa att alla familjemedlemmar kan stödjas. Kritisk sjukdom och livförsäkring ger värdefullt stöd för att möta utmaningar som kostnader för utbildning och barnomsorg. '

Missuppfattningar om mammaledighet - det här är dina faktiska rättigheter

  • Du måste ta 2 veckors mammaledighet efter att ditt barn har fötts (eller 4 veckor om du arbetar i en fabrik)

  • Anställda kan ta upp till 10 betalda & apos; Keep in Touch & apos; dagar under föräldraledigheten

  • Du får semester när du är föräldraledig

    Shakespeare två pund mynt
  • Om du har ett arbetspensionssystem och din arbetsgivare bidrar till det måste de fortsätta att göra det medan du får lagstadgad mammalön

  • Alla anställda har rätt till 52 veckors mammaledighet med rätt att återgå till arbetet

  • När du är föräldraledig kommer regeringen att betala dig lagstadgad mammalön (SMP) i upp till 39 veckor

  • Anställda har samma uppsägningsrätt som sina kollegor under mammaledelse, adoption, faderskap eller föräldraledighet

  • Du kan inte bli avskedad för att du är sjukskriven på grund av din graviditet

  • Du skyddas mot orättvis behandling, orättvis uppsägning och diskriminering på grund av graviditet, förlossning och mammaledighet

Läs mer

Dina moderskapsrättigheter
Delad föräldraledighet förklaras 8 viktiga arbetsrättigheter för mammor Kan din chef sparka dig? Vad händer om barnet föds tidigt

Se Även: