Stora vita hajar 'kan vara på väg till Storbritannien på grund av klimatförändringar'

Uk News

Ditt Horoskop För Imorgon

Klimatförändringar kan få fler hajar till Storbritannien

Klimatförändringar kan få fler hajar till Storbritannien(Bild: Barcroft Media via Getty Images)



Stora vita hajar kan snart vara på väg till den brittiska kusten när vattnet värms upp på grund av klimatförändringar, har experter sagt.



De enorma rovdjuren strömmar för närvarande i havet kring brittiska semesterhotspunkter på Kanarieöarna och Balerics, men de kan snart komma närmare hemmet.



Ett team av forskare på en Discovery Channel-backad expedition i sommar försöker undersöka hur många av rovdjuren som finns i Medelhavet.

Och experter säger att det har funnits minst 10 trovärdiga rapporter om den fruktansvärda rasen som upptäcks i haven runt Storbritannien.

Cornwall har föreslagits som en potentiell framtida hotspot för havsdjur.



Är du orolig för möjligheten av stora vita hajar utanför Storbritanniens kust? Gå med i konversationen Nedan

Stora vita hajar kan vara på väg

Stora vita hajar kan vara på väg (Bild: Universal Images Group via Getty Images)



Dr Bob Hueter, chefsforskare vid havsforskningsorganisationen OCEARCH, sa till The Sun: ”Det är mycket möjligt att vita hajar redan då och då vågar sig till de brittiska öarna men inte observeras eller dokumenteras.

'Med klimatförändringar som ökar vattentemperaturen kan denna sannolikhet öka.

'Det är inte troligt att det snart blir vithajar som kommer att bli vanliga invånare på de brittiska öarna, men tillfälliga besök av denna art som vågar sig upp från Frankrikes Atlantkust kan börja öka.'

År 2021 har det varit 44 hajattacker över hela världen, varav fem har visat sig vara dödliga.

Få alla de senaste rubrikerna gratis direkt till din inkorg. Ta reda på hur här

Klimatförändringar kan få fler hajar till Storbritannien

Forskning pågår (Bild: Getty Images/EyeEm)

Hela 2020 blev det 60 personer som bett och nio dödsfall, vilket är det högsta antalet som registrerats sedan 2011.

Hittills år 2021 har det varit 44 hajattacker inklusive fem dödsfall, medan 2020 fanns det 60 bett med nio dödsfall - det högsta sedan 2011.

Dr Ken Collins, från University of Southampton, baserad vid National Oceanography Center och tidigare administratör för programmet för märkning av hajar, sade: 'Det är troligt att vi kommer att se fler hajar spridas från varmare regioner som Medelhavet mot vårt vatten i Storbritannien under de närmaste 30 åren.

'Du får stora vita utanför Sydafrikas kust där vattnet är kallare än här och jag ser ingen anledning till att vi inte ska ha dem i våra vatten.

& apos; & apos; Jag ser ingen anledning till att de inte borde upptäckas här, särskilt utanför Cornwalls kust där det finns ett gott utbud av sälar, deras favoritmat.

Läs mer

Hajar
Största blåhajen fångad i Storbritannien Hajen använder fenor för att gå på land Great White drunknar Knölrygg på kameran Världens största Tiger Shark på nära håll

Se Även: