Leon Foucault: Topp 10 fakta om den franska fysikern i dagens Google Doodle

Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Fysikern Jean Bernard Léon Foucault har hyllats i dagens interaktiva Google Doodle.



nummer 16 i bibeln

De interaktiv doodle är baserad på Foucaults pendel - en radikal anordning han skapade för att demonstrera effekten av jordens rotation - och låter användare manipulera den svängande bobben efter var på jorden de råkar vara.



Foucault-pendeln var ett av de första enkla experimentella bevisen på jordens rotation.



Foucaults pendel (Bild: Getty)

Men vem var mannen bakom pendeln?

Här är de 10 bästa fakta du behöver veta om Foucault.



ett. Foucault var son till en förläggare i Paris. Han föddes den 18 september 1819.

två. Ursprungligen planerade han inte att studera fysik alls - han började studera medicin. Han övergav det en kort tid senare efter att ha upptäckt att han hade en fobi för blod - och vände sig därför till fysiken istället.



3. Pendeln är inte allt han uppnådde. 1850 gjorde han ett experiment med Fizeau-Foucault-apparaten för att mäta ljusets hastighet. Det kallades Foucault-Fizeau-experimentet, och sågs som att 'driva den sista spiken i kistan' av de tidigare teorierna om ljus som lagts fram av Isaac Newton.

Den visade att ljus färdas långsammare genom vatten än genom luft.

vad betyder 105

Fyra. Hans berömda pendel var den första som bevisade jordens rotation – men han var inte den första som försökte. Den experimentella uppställningen hade använts av Vincenzo Viviani så tidigt som 1661.

5. År 1858 utarbetade Foucault en metod för att testa spegeln på ett reflekterande teleskop för att bestämma dess form. Det så kallade 'Foucault-knivspetstestet' låter arbetaren avgöra om spegeln är perfekt sfärisk eller inte - innan det alltid avgjordes genom gissningsarbete.

6. Efter sina upptäckter hade han stora framgångar. Han gjordes till medlem av Bureau des Longitudes, Royal Society of London och den mekaniska delen av Institutet. Han var också officer i Legion d'Honneur.

7. Nära tiden för sin död blev han romersk-katolik. Han hade tidigare övergett tron ​​tidigt i sin karriär.

8. Asteroiden 5668 Foucault, upptäckt den 22 mars 1984 av Antonin Mrkos, döptes efter honom.

9. Hans namn är ett av de 72 namnen på vetenskapsmän, matematiker och ingenjörer som finns inskrivna på Eiffeltornet.

10. Foucault dog av ett fall av multipel skleros som utvecklades snabbt den 11 februari 1868 i Paris, bara 48 år gammal. Han begravdes på den berömda kyrkogården i Montmartre, också den sista viloplatsen för Nijinsky och Edgar Degas.

Mest lästa
Missa inte

Se Även: