Jade Goodys Big Brother -tävlingsserie i sin helhet och hur synderna försvarade sina elaka kommentarer

Tv-Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Jade Goody anklagades för rasism efter hennes kommentarer till Shilpa Shetty (Bild: Rex/Shutterstock)

Det kom 44 500 klagomål till Ofcom, som senare satte sanktioner mot Channel 4 efter att ha gjort dem skyldiga till att ha brutit mot sändningskoden tre gånger.

egenföretagare grant martin lewis

'Jag kommer ihåg att jag nästan trodde att det här var en dålig kombination. Tre brittiska unga tjejer kommer alla samman och bildar ett gäng i princip, säger Davina McCall 2019 års dokumentär Jade: The Reality Star Who Changed Britain.

”Det började bli mobbning och jag var som om du tar dig ur banorna. Du går så dåligt åt fel håll. '

Spin-off-värden Dermot O 'Leary tillade: Det var helt vansinnigt, historien blev så stor så snabbt.

Jag kommer ihåg att jag såg ... killar som brände bilder av Jade i Indien och jag tyckte att det här har gått helt över styr.

Det här brinnande karaktären gjorde att vi verkligen var ganska oroliga för henne ... samtidigt skulle det ha varit föraktligt för mig i mitt jobb att inte ställa henne till svars. Ja, det var svårt.

Davina blev förskräckt över vad hon tittade på från Jade och de andra tjejerna (Bild: PA)

Rasismstriden förvandlades till en internationell incident och premiärminister Tony Blair stod inför ett tidigare klagomål från Indiens utrikesminister Anand Sharm.

Medgav att han inte hade sett Big Brother, vägrade PM att kommentera den specifika frågan men sa att han fördömde rasism i alla dess former.

Det nådde premiärministerns frågor och under ett avsnitt av frågestunden på BBC sa Edwina Currie: 'De är häxor med stort B.'

picknick på palatset

Kansler Gordon Brown, som besökte Indien, sa: 'Indianerna vill ha tillförsikt att vi är en nation med rättvisa och tolerans.'

Davina intervjuar Jade Goody efter hennes avhysning från Big Brother House

Medan han smällde showproducenterna sa Londons borgmästare Ken Livingstone: 'Racismen mot Shilpa Shetty på Celebrity Big Brother är helt oacceptabel.'

Carphone Warehouse var bland de många sponsorerna för showen som avbröt och sedan permanent avslutade sitt kontrakt med Channel 4.

Hertfordshire -polisen släppte ett uttalande om att de undersökte anklagelser om rasistiskt beteende och granskade band från Endemol.

De bekräftade också att de hade pratat med fyra hemmakamrater, medan två 'inte skulle tala med dem', men inga formella åtal väcktes mot någon av hemmafruarna.

Jade Goody

Jade Goodys karriär stannade plötsligt efter Celebrity Big Brother 2007 års ras (Bild: IF / Channel 4)

I fullständig kontrast till första gången hon lämnade Big Brother-huset 2002, fick Jade veta att hon hade vräknats i en förinspelning och gick ut i tystnad.

Programledaren Davina McCall förklarade att det på grund av kontroversen och de ökade känslorna kring de fördrivna inte fanns någon folkmassa.

Jade visades omedelbart två videopaket, ett visar kontroverserna och ett annat tittar tillbaka på de kommentarer hon hade gjort om Shilpa.

'Det är otäckt', erkände bedövade Jade, som ägde allt hon hade gjort direkt.

'Jag är inte en rasistisk person men jag kan se varför det har den inverkan det har haft eftersom jag ser ut som en fullständig ... otäck, liten ... en person som jag inte gillar själv.

Jade blev känslosam under en avslutningsintervju med Davina (Bild: PA)

Någon i mängden skrek 'sluta säga det' när Jade försökte förklara tanken bakom hennes 'Poppadom' -kommentar.

Hon sa: 'Det jag hade sagt var inte tänkt på så här är det grymma otäcka hemska ordet.'

Davina slog tillbaka och sa att det sades på ett grymt och otäckt sätt och anklagade henne för att 'hava' bakom Shilpas rygg innan hon gjorde det värre genom att berätta för henne.

'Jag är ingen rasist och jag uppriktigt med handen på hjärtat ber om ursäkt till alla jag har kränkt där ute', säger Jade.

'Det var inte menat på det sätt som det visades. Det hade inget att göra med redigering eftersom du inte kan redigera mig för att se ut som något jag inte är. '

Hon tillade: ”Det var inte för att hon var annorlunda. Jermaine var där inne och han är en svart man. Om jag var rasist hade jag inte ätit någon av de livsmedel som Shilpa lagade. Jag skulle inte ha ätit kycklingcurry. '

Jade insisterade på att hon inte var rasist (Bild: PA)

Efter att ha lämnat huset bad Jade kraftigt om ursäkt för hennes beteende i flera intervjuer och donerade hennes Celebrity Big Brother -avgift till välgörenhet.

Jade hävdade att hon inte var rasist och klev ur rampljuset 2007 och blev inlagd på Priory Hospital för psykiska problem.

I ett försök att göra ändringar deltog Jade i den indiska versionen av Big Brother - in i Bigg Boss -huset i augusti 2008 - som var värd för Shilpa.

Under hennes korta tid i huset fick Jade den förödande nyheten att hon hade cancer och flög genast tillbaka till Storbritannien.

Jade dog tragiskt i sömnen tidigt den 22 mars - mors dag.

Men hennes arv har levt vidare med att antalet kvinnor som har utstrykstest har ökat med 12 procent efter hennes död.

Jo O & apos; Meara

Jo insisterade också på att hon inte var en rasistisk person (Bild: Kanal 4)

”Herregud”, kom svaret från flinande Jo när hon fick veta om kontroversen hennes handlingar hade orsakat.

Efter att ha tittat på ett videopaket om Jo, hävdade Jo: 'Du har gjort det så mycket värre än det var.'

'Det ser väldigt dåligt ut. Ser det ut så ser det hemskt ut. Det kändes inte så där inne.

- Jag är inte alls en rasist. Min kusin är gift med en indisk man för en och mina kusiner är halvindiska och deras familj är med mig hela tiden.

Jo uttryckte viss bestörtning och ifrågasatte om hon hade sagt saker som just visats för henne på band.

Jo fick en grillning av Davina (Bild: Kanal 4)

Hon fortsatte: ”Jag har aldrig menat det på det sättet. Jag är inte alls en rasist. Jag vet att jag inte är det. Jag visste inte ens att jag gjorde det då, det var inte en personlig attack mot henne.

Som försvar för sitt skratt påstod Jo att hon får fniss under obekväma situationer.

Sångerskan förklarade: 'När jag ser något dåligt hända på gatan eller jag får dåliga nyheter om familjemedlemmar är min första reaktion att skratta, det är så jag hanterar dåliga nyheter och jag vill brista ut i skratt nu ...'

Davina tyckte inte att det var roligt och svarade: 'Jag skulle inte.'

Danielle Lloyd

Danielle slogs för några av sina kommentarer till Shilpa - som hon fortsatte med att be om ursäkt för (Bild: Kanal 4)

Danielle stannade kvar i Big Brother -huset längst ur trion i oro - att nå finalen och gå ut med Jack Tweed.

Hon fick mindre fientlighet efter att ha gjort upp med Shilpa i huset och be om ursäkt direkt för hennes kommentarer.

Under sin exitchatt sa Danielle: 'Jag känner mig hemsk. Det var helt klart uppenbart i stundens hetta. Alla argumenterade och jag har bara ... jag vet inte ... det har bara kommit fram.

'När jag satt där och skrattade skrattade jag inte åt Shilpa. Det var bara nerver. Jag visste inte hur jag skulle känna. Jag hatar konfrontation. För dem två att argumentera var det bara en naturlig reaktion att börja skratta. '

Danielle avslöjade att hon hade pratat med Shilpa innan hon vräktes (Bild: Kanal 4)

Davina ringde upp Danielle för att hon backade och bad om ursäkt när hon drogs upp, vilket hon påstod var lätt att göra.

Danielle förnekade att det fanns någon rasistisk avsikt och erkände att hon hade kommit överens med Shilpa när Jade lämnade huset.

Hon sa: 'Jag tror att Shilpa kommer att vara mycket förstående eftersom hon är en mycket förstående person. Det är den typen av person hon är. Jag vet eftersom jag har pratat med Shilpa de senaste dagarna.

'Hon sa att du inte ska följa folkmassan eftersom jag har den typen av personlighet där människor kan berätta vad jag ska göra eller dra nytta av mig.'

På frågan om vad hon hade lärt sig svarade Danielle: 'Att inte vara en sådan jävla.'

Jackiey Budden

Jackiey hamnade i rader med Shilpa under de första dagarna i CBB -huset (Bild: PA)

Jackiey, som nästan hade blivit en kändis i sig själv efter tv -framträdanden inklusive Extreme Makeover, hade ingen aning om att hon skulle gå in i CBB -huset.

Jade berättade för sin mamma att hon överraskade henne med en härlig semester, så Jackie blev bedövad när deras bil drog upp i Elstree Studios.

'Snälla Jade, du vet att jag inte vill gå in i Big Brother', sa hon till Jade, som sa till sin mamma att hon behövde pengarna.

”Vi var tvungna att gå igenom läkare till psykiatriker. Du måste gå igenom många människor för att ta reda på om du är tillräckligt mentalt nog för att gå in där, erkände Jackie i fjolårets Channel 4 -dokumentär om Jades liv.

Bara sekunder efter att hon kom in i huset introducerades Jackie för Shilpa - och medan han kämpade för att uttala sitt namn bad han flera gånger om att Bollywoodstjärnan skulle upprepa sig själv.

Jackiey berättade om race row i Channel 4: s dokumentär om Jades liv 2019 (Bild: Kanal 4)

Jackiey upprörde några av hemmafruarna med sina 'humörsvängningar' och hävdade att de ansåg att hon var 'vit skräp'.

'Jade försökte mycket hårt att kontrollera det men hon var bara oförutsägbar', erkände medkamraten Carole Malone.

paul o grady fru

Hon kallades till dagboksrummet och vräktes ur huset efter mindre än en vecka - utan att ha chansen att säga adjö till någon, inklusive hennes förödade dotter.

Strax innan Jade vräktes vadade Jackiey in i tävlingsraden för att hoppa till försvar för sin dotter.

'Jade har aldrig varit rasist, hon är blandad ras själv och drabbades av rasistiska övergrepp som ung', säger Jackiey

'Den enda person jag hörde göra en rasistisk anmärkning medan jag var i Celebrity Big Brother var Jermaine Jackson, som kallade mig white trash.'

Shilpa Shetty

Shilpa vann serien (Bild: Video Grab Ruckas)

Bollywood -superstjärnan Shilpa vann serien och kom till ett otroligt mottagande från mängden.

I ett samtal med Davina sa hon: 'Saker händer, människor gör misstag och vi lär oss alla av dem.

'Men jag kan säga en sak säkert. Jade menade inte att vara rasist. Hon är inte rasist. Jag vill verkligen inte lämna England och sätta någon i trubbel.

”Det här landet har gett mig så mycket. Jag vill bara tacka hela Storbritannien för att jag fick denna fantastiska möjlighet att göra mitt land stolt. '

Shipla och Jade

Shilpa och Jade lade det förflutna bakom sig

Shilpa var värd för den indiska versionen av showen, Bigg Boss, när Jade fick den hjärtskärande nyheten att hon hade livmoderhalscancer.

De knöt en osannolik vänskap och stark känslomässig koppling efter att ha lagt det förflutna bakom sig.

Det är väldigt känslosamt och jag är verkligen ledsen. När du umgås med någon, oavsett om de är bra, dåliga eller fula, känner du personen. Och när du känner dem skulle du inte önska att något ont skulle hända dem, säger Shilpa till The NEWSAM.

Jag tänkte på hennes familj och när jag pratade med henne sa hon: ”Du vet, jag är verkligen orolig för mina barn, jag har gått igenom mycket i mitt liv men det här är det värsta”.

Det var så sorgligt. Du skulle inte önska detta till din fiende. Och Jade är inte min fiende. Jag kände mig väldigt hjälplös.

*Big Brother: Bästa program någonsin sänds under de kommande två veckorna, söndagar-torsdagar kl 21.00 på E4