Jag har fått en privat parkeringsbot - måste jag betala? Advokat förklarar dina rättigheter

Parkeringsbiljetter

Ditt Horoskop För Imorgon

En trafikvakt utfärdar en parkeringsbiljett.

Privata kontra allmänna parkeringsböter: Vår advokat förklarar dina rättigheter(Bild: Getty Images)



Tusentals människor får parkeringsböter varje vecka i Storbritannien - och böterna kan uppgå till hundratals - och potentiellt tusentals - pund.



Men vad många inte vet är att böterna de har utfärdats inte bryter mot lagen.



värsta huvudlössangrepp

Det beror på att det är en privat parkeringsbot - som faktiskt inte är knuten till regeringen.

Som konsumentadvokat har jag ofta ställt frågor om privata parkeringsbiljetter.

Om du har fått ett straff, här är de viktigaste punkterna du behöver veta i Storbritannien.



England och Wales

Parkeringsbiljett på bilens vindruta

Har du fått böter? (Bild: Getty)

När du parkerar på en allmän väg eller på en allmän bilparkering är det den lokala myndigheten som publicerar parkeringsbiljetter, så kallade parkeringsavgiftsmeddelanden. Dessa är verkställbara i brottmålsdomstolarna.



Men med parkering på privat mark är det markägaren eller den privata parkeringsoperatören som hanterar överträdelser. Så snarare än ett brott mot lagen är det ett avtalsbrott.

Reglerna

När du parkerar på privat mark ingår du ett oskrivet kontrakt med markägaren. Avtalsvillkoren måste tydligt visas på framträdande skyltar, som måste vara lätt att förstå, läsbara och på engelska.

Parkeringsbiljetter

Om du bryter mot reglerna eller villkoren som visas av markägaren (vanligtvis betyder det att du inte betalat avgiften) får du oundvikligen en parkeringsbiljett. Dessa kallas ibland böter, men det är inte böter. De är inte mer än en faktura för ett påstått kontraktsbrott. Det är fordonets registrerade innehavare som ansvarar för dessa biljetter/fakturor.

Vad sägs om i Skottland och Nordirland?

GENERISK bilhandlare

(Bild: GETTY)

Lagen om privata parkeringsbiljetter i Skottland och Nordirland speglar resten av Storbritannien i de flesta aspekter, men som motortvister expert Scott Dixon förklarar, finns det en viktig skillnad - det finns inget ansvar för förare/förare.

Det betyder att det är föraren av fordonet som är skyldigt att bryta mot parkeringsvillkoren, inte den registrerade innehavaren av fordonet (om inte samma person).

Detta ger den privata parkeringsoperatören huvudvärk eftersom det åligger dem att ta reda på vem som är ansvarig.

Scott varnar dock för att detta inte är en inbjudan att ignorera privata parkeringsbiljetter eftersom sådana åtgärder ofta har gått emot konsumenter i domstol.

Tilltalande biljetter

Den vanligaste anledningen till att överklaga privata parkeringsbiljetter är antingen i) det fanns ingen skyltning som visar parkeringsreglerna ii) skyltningen var inte framträdande och var därför inte tydlig för att ses av alla eller iii) skyltans innehåll var inte klart.

England, Skottland och Wales

Det första du ska göra är att ta reda på om den privata parkeringsoperatören är medlem i ett av de två handelsorganen - British Parking Association (BPA) eller Independent Parking Committee (IPC). Båda organisationerna har listor över ackrediterade operatörer.

Om parkeringsföretaget som anges på biljetten inte finns på någon av dessa listor tillhör de inte ett handelsorgan och du behöver inte betala.

amelia turner the vell

Baksidan av parkeringsbiljetten bör också visa information om överklagande av avgiften.

Om du vill fortsätta, börja med att vädja till parkeringsföretaget efter deras officiella klagomål.

Om de avslår ditt överklagande kan du gå till en oberoende organisation som kallas Parking on Private Land Appeals (POLPA).

Norra Irland

Om du har fått en orättvis privat parkeringsbiljett i Nordirland, kontakta The Consumer Council på 0800 121 6022. Jag får veta att de framgångsrikt hjälper tusentals bilister varje år.

Se Även: