Inne i familjen miljardär Littlewoods efter barnbarnets arvskamp på 1,4 miljoner pund

Miljardärer

Ditt Horoskop För Imorgon

Företaget var ikoniskt under sin storhetstid, men fick 2002 beskedet för Telegraph -tidningernas ägare för 750 miljoner pund(Bild: Daily Record)



Familjen på 1,2 miljarder pund bakom Littlewoods Pools dömdes i går att betala 1,4 miljoner pund till sitt barnbarn, efter att en rad om arv tog sig till High Court.



Matthew Velarde, barnbarn till en av grundarna till Littlewoods detaljhandels- och vadslagningsföretag, övertygade en domare om att han hade rätt till lika stor andel som sina syskon i sin mors dödsbo.



Men vem är morerna och var kom deras miljardförmögenhet ifrån?

Det var 1923 när John Moore och hans bror Cecil, de två sönerna till en murare från Lancashire, kom på idén att starta poolspel.

eleanor tomlinson sexscen

Duon började sälja dem utanför Manchester Uniteds Old Trafford -mark senare samma år.



Deras idé misslyckades först och kostade dem alla sina första investerare, men 1932, efter ett decennium av förluster, började ordet komma ut.

Littlewoods var det första företaget som erbjöd pooler och sålde dem utanför Manchester Uniteds Old Trafford -mark 1923

Littlewoods var det första företaget som erbjöd pooler och sålde dem utanför Manchester Uniteds Old Trafford -mark 1923 (Bild: Getty Images)



En konstnär som förbereder poolkuponger (Bild: NEWSAMpix)

Bruce Forsyth

Bruce Forsyth presenterar en check från Littlewoods Pools för en Yorkshire -gruvarbetare som vann 152 319 pund (Bild: Getty)

Företaget började expandera och växte snabbt till en av de största fotbollspoolverksamheterna i världen - till och med sponsring av FA -cupen.

Duon köpte aktier i Liverpool och Everton fotbollsklubbar.

Verksamheten expanderade senare till postorderorder och sålde katalogprodukter till hushåll-mestadels kvinnor-under varumärket Littlewoods.

Postorderverksamheten expanderade och den första Littlewoods high street-butiken öppnade 1937 i Blackpool. På sin höjd hade den cirka 25 000 anställda.

Företaget grundade senare posten för att beställa affärer under namnet Littlewoods

Moores, med en sammanlagd förmögenhet på cirka 1,21 miljarder pund, är rankade bland de 140 mest rikaste människorna i Storbritannien (Bild: NEWSAMpix)

Liverpools universitet är uppkallat efter grundaren Sir John Moores [bilden]

Liverpools universitet är uppkallat efter grundaren Sir John Moores [bilden] (Bild: NEWSAMpix)

när är v festival 2017
Patricia Moores, Littlewoods Pools arvtagare

Patricia Moores död, dotter till poolens grundare Cecil Moores, utlöste en bitter fejd bland hennes tre barn, som i veckan nådde High Court (Bild: ANL/REX/Shutterstock)

År 1982 var det det största privata företaget i Europa och det största familjeägda företaget i Storbritannien.

Moorerna, som vid ett tillfälle var rikare än drottningen, är idag en av Storbritanniens rikaste familjer tack vare deras rikedom på 1,21 miljarder pund.

Liverpools John Moores University är uppkallat efter Sir John, som dog 1993 vid 97 och båda bröderna är statyer på Liverpools Church Street.

År 2002 såldes företaget Littlewoods till ägarna till Telegraph Newspapers, Barclay -bröderna, för 750 miljoner pund, vilket lämnade många medlemmar av familjen Moores med stora förmögenheter.

Efter döden av Cecils dotter, Patricia Moores, 2017, 86 år gammal i sitt hem på Isle of Man, inledde dock hans barnbarn en juridisk kamp om hennes andel av familjens miljoner.

High street-märket kollapsade 2004 men på sin höjd gjorde Littlewoods Storbritanniens största familjeägda företag

High street-märket kollapsade 2004 men på sin höjdpunkt var Storbritanniens största familjeägda företag (Bild: NEWSAM SCREEN GRAB)

Några av dess butiker övertogs av Primark medan varumärket såldes till Very.co.uk

Några av dess butiker övertogs av Primark medan varumärket såldes till Very.co.uk (Bild: PA)

Det har rapporterats att Patricia fick 25 miljoner pund från försäljningen av Littlewoods och vid hennes död vid 86, lämnade en 40 miljoner pund fastighet en herrgård på 2 miljoner pund och en stor förtroendefond bakom sig.

Hennes tre barn, Christian, 63, Rebecca och Matthew Velarde, 61, gick till domstol i en tvist om innebörden av hennes testamente.

Högsta domstolen hörde att Patricia hade fått förtroendefonden före hennes fars död och utsåg sina tre barn till lika förmånstagare 1981, för att bara ändra sig 1997 och stänga av Matthew efter hans skilsmässa.

Förvaltningsfonden var tänkt att delas vid tiden för hennes död, men den juridiska striden mellan hennes barn om huruvida Matthew hade klippts ur den delen av dödsboet ledde till en försening på fyra år i distributionen.

jake quickenden dansar på is
Matthew Velarde, 61, säger att hans mamma alltid hade för avsikt att ge honom en del av hennes arv

Matthew Velarde, 61, säger att hans mamma alltid hade för avsikt att ge honom en del av hennes arv (Bild: Champion News)

Christian hävdade att han och Rebecca var förmånstagare av fonden, som skulle betala ut en ouppklarad summa på deras mors död.

Matthew hävdade att en klausul i testamentet visade att hans mor hade för avsikt att låta honom återvända till förtroendet med sina syskon.

Genom att döma Matthews förmån i går beskrev vicemästaren Martin Dray testamentet som 'tvetydigt'.

Men domaren sa att Patricia två gånger tydligt hade sagt: 'Jag önskar i min testamente att alla mina globala tillgångar ska beaktas och delas lika mellan mina tre barn.'

Han bestämde att 'Christian, Rebecca och Matthew var och en är förmånstagare under förlikningen i lika delar'. Domaren avslöjade inte värdet av det förtroende som de tre syskonen nu kommer att dela.

Se Även: