'Jag har 2 300 £ i Thomas Cook -kuponger - kan jag få en återbetalning?' Dina rättigheter

Thomas Cook Kollapsar

Ditt Horoskop För Imorgon

Här är vad dagens nyheter betyder för presentkortsinnehavare



Thomas Cook har kollapsat efter en år lång kamp för att sälja sin flygbolagsarm och bygga om sig själv som hotelljätte.



Företaget föll i likvidation tidigt på måndagsmorgonen, efter att ha misslyckats med att få ytterligare 200 miljoner pund som det behövde för att hålla sig flytande.



'Thomas Cook UK Plc och associerade brittiska enheter har gått in i obligatorisk likvidation och är nu under kontroll av den officiella mottagaren', förklarar nu Thomas Cook -webbplatsen.

'' Den brittiska verksamheten har slutat handla med omedelbar verkan och alla framtida flygningar och helgdagar är inställda. ''

Peter Fankhauser, verkställande direktör för Thomas Cook, tillade: ”Vi har arbetat uttömmande under de senaste dagarna för att lösa de utestående frågorna om ett avtal för att säkra Thomas Cooks framtid för sina anställda, kunder och leverantörer.



”Även om en överenskommelse till stor del hade kommit överens, presenterade en ytterligare möjlighet som begärdes under de senaste dagarna av förhandlingar en utmaning som i slutändan visade sig vara oöverstiglig.

bästa isa överföringshastigheter 2016

- Det är en stor ånger för mig och resten av styrelsen att vi inte lyckades. Jag vill be om ursäkt till våra miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och partners som har stöttat oss i många år. '



Företaget har nu begärt att dess stamaktier ska avbrytas och att handeln på Londonbörsen ska upphöra med omedelbar verkan.

Men vad betyder detta för dem med presentkort som ännu inte ska spenderas?

Thomas Cook -kuponger - får jag tillbaka mina pengar?

Resebyrå

Alla presentkort är nu ogiltiga (Bild: Getty)

Läs mer

Thomas Cook går sönder
Omkring 15 000 britter räddade hittills Memorabilia från senaste flygningar på eBay Bröllopsfest på 45 strandade på flygplatsen Vad det betyder för dig och din semester

Spegelläsaren Guy Cooper säger att han har blivit förstörd efter att ha upptäckt att hans 2 300 pund i Thomas Cook -kuponger nu är värdelösa.

59-åringen, som fyller 60 på tisdagen, sa att han vaknade till nyheten i morse, efter att han redan fruktat det värsta.

'Jag har sparat dem i fem år', sa Guy till NEWSAM Money.

Han samlade kuponger genom sin arbetsgivare, som erbjöd dem som en del av ett bredare belöningssystem.

'Jag hade planerat att boka en semester en gång i livet till New York eller Vegas med min fru Elaine för nästa år', sa Guy.

'Det var tänkt att vara en del av mitt pensioneringsfirande.'

Men nu är Guy rädd att han har tappat allt. Om du befinner dig i en liknande situation är det viktigt att veta att presentkort inte längre är giltiga.

Men du har rättigheter.

Även om det är extremt osannolikt att du kommer att kunna kräva tillbaka pengarna som återbetalning, så finns det en chans att den som köpte kortet till dig, i det här fallet Guy & s arbetsgivare, kommer att kunna ta tillbaka den ursprungliga kostnaden från sin kreditkortsutgivare eller bank.

Om de betalat in kontanter , det är osannolikt att några pengar kommer tillbaka.

Om de betalat med Paypal , de kan öppna ett ärende för återbetalning med tjänsten online.

Om de betalat med kreditkort , kan de kunna göra anspråk enligt 75 § i konsumentkreditlagen.

Om detta gäller dig, kontakta din kortleverantör och berätta för dig att du vill göra ett avsnitt 75 -anspråk.

mänsklig ken docka tidigare

Priset på varan eller tjänsten måste vara högre än £ 100 - så det borde inte vara några problem med Thomas Cooks anspråk.

Om de betalat med direktbetalning , de kanske kan göra anspråk enligt 'återbetalningssystemet'.

Detta liknar ett krav på avsnitt 75 men är ett frivilligt system som alla bankkortsleverantörer har registrerat sig för.

Det finns en tidsgräns för återkravskrav - vanligtvis 120 dagar från transaktionshanteringsdatumet, eller från när du förväntade dig att få varan/tjänsten om den levererades.

Om du bokade din semester med ett presentkort kommer din semester att vara Atolskyddad, vilket innebär att du kommer att få återbetalning.

För dem med ett Thomas Cook Cash Passport -förbetalt Lyk -kort är dina pengar säkra.

Dessa kort utfärdas av Wirecard Card Solutions Ltd och drivs separat från Thomas Cook. Wirecard regleras av Financial Conduct Authority.

Se Även: