Hur man hanterar kylor i vinter - bästa tips för att lindra kliande, smärtsam hud

Livsstil

Ditt Horoskop För Imorgon

De dyker upp under vintermånaderna, trivs i fuktigt, kallt väder och tros påverka en av tio personer i Storbritannien. Du behöver dock inte lida – här är vår guide för hur du hanterar köldskador...



Vad är chilblains?

'Kylblad är små, kliande eller smärtsamma röda svullnader på huden som uppstår som en reaktion på kalla temperaturer', förklarar GP Dr Ross Perry . 'De påverkar normalt kroppens extremiteter: fingrar, tår, hälar, öron och näsa, och kan pågå i flera månader.'



Du kommer vanligtvis att märka att de utvecklas flera timmar efter exponering för kyla och upplever en brännande och kliande känsla på de drabbade områdena, som kan bli mer intensiv om du går in i ett varmt rum. I svåra fall kan hudytan brista och sår eller blåsor kan utvecklas, men de läker vanligtvis av sig själva inom några veckor.



Vad orsakar kylan?

Håll inslagen (Bild: Getty Images)

När din hud är kall blir blodkärlen nära dess yta smalare. Om huden sedan utsätts för värme blir blodkärlen bredare. Men om detta händer för snabbt – till exempel om du kommer in ur kylan och kastar dina händer eller fötter i hett vatten, eller håller dem bredvid en radiator för att värmas upp – kan blodkärlen nära hudens yta t alltid hantera det ökade blodflödet.

Detta kan leda till att blod läcker in i den omgivande vävnaden, vilket kan orsaka svullnad och klåda i samband med kylor. Om du är drabbad, försök att undvika åtsittande kläder som skaver mot de svullna hudområdena.



Vem är i riskzonen?

Rökare är mer benägna att få kyla (Bild: Getty)

'Kyltor är lika vanliga hos äldre som de är hos barn', förklarar Dr Perry. Vissa människor är dock mer utsatta än andra, och faktorerna inkluderar:



● Har dålig cirkulation.

● Att ha en släkthistoria med kylor.

● Att ha dålig kost eller låg kroppsvikt.

● Regelbunden exponering för kalla, fuktiga eller dragiga förhållanden.

● Lider av lupus, ett långvarigt tillstånd som orsakar svullnad i kroppens vävnader.

● Att vara rökare: nikotin drar ihop blodkärlen.

● Har Raynauds sjukdom, ett tillstånd som påverkar blodtillförseln till delar av kroppen, inklusive fingrar och tår.

● Att ha en bunion eller bära skor som är för tighta och utövar press på tårna.

Hur man undviker chilblains

'Mitt största tips, förutom att sluta röka, är att hålla värmen', råder Dr Anton Alexandroff, konsult hudläkare på BMI The Manor Hospital i Bedfordshire .

'Det är viktigt för hela din kropp att vara varm', fortsätter han, 'för om en del blir kall, tenderar det att få blodkärlen att dra ihop sig i andra delar av kroppen - så att du kan ha perfekt varma fötter, men fortfarande få kylor. .'

Han ger också råd:

  • Undvik extremt varmt och kallt – försök att hålla dig i omgivande temperaturer.
  • Använd handskar när du är ute i kylan.
  • Håll fötterna varma med fleecefodrade skor eller stövlar, men undvik åtsittande strumpor.
  • Håll borta från drag.
  • Tvätta händerna i varmt vatten, istället för varmt.
  • Drick mycket varma drycker eller soppa.
  • Få igång cirkulationen med lite försiktig träning.

Hur man behandlar chilblains

Chilblains rättsmedel

Kylar blir ofta bättre utan behandling, men det kan hjälpa att använda en lugnande lotion, som t.ex Tea Tree & Witch Hazel Gel (Stövlar), eller Kalamin (Stövlar) för att lindra klåda.

bästa stället att köpa guld i Storbritannien

'Vissa människor svär vid att använda naturläkemedel, som t.ex Calendula kräm (Holland & Barrett), eller äta peppar eller chilipeppar, förklarar Dr Perry.

'Calendula tros ha antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska smärta, medan capsaicin, som ger chili dess eldiga kant, stimulerar receptorer i tarmen, som sedan kan öka cirkulationen i händer, fötter och huvud.'

Men om du har svår smärta, eller om kölden fortsätter att komma tillbaka, prata med din läkare. De kan rekommendera att du tar en daglig tablett av ett läkemedel som heter nifedipin, som verkar genom att slappna av blodkärlen och därför förbättrar din cirkulation.

Dr Ross Perry arbetar för comedics.co.uk

Mest lästa
Missa inte

Se Även: