Hur man investerar i guld - det billigaste sättet att köpa, sälja och hålla guld

Guld

Ditt Horoskop För Imorgon

I tusentals år var guld och pengar direkt kopplade, då var de inte.



Storbritannien övergav guldstandarden 1931, vilket innebär att du inte längre kunde byta ut dina papperspengar mot fysiskt guld.



Men det innebar också att du kan tjäna (eller förlora) pengar på att köpa guld för första gången - med metallpriset i pund som ändras dagligen.



kate wright bröstjobb

Fans av guld som ett sätt att lagra (och växa) rikedom påpekar att tillgången på metall är begränsad, så det är inget som regeringar kan bråka med, liksom det faktum att det har värde globalt och har använts som en valuta i tusentals år.

Så om du vill investera en del av dina pengar i guld, hur går du tillväga?

Det finns tre huvudsakliga sätt.



Guldtacka

Hur man får tag på guld (Bild: Getty)

Hur investerar du i guld?

1. Att köpa fysiskt guld barer och guldmynt

Guldtacka

Nu behöver vi bara en skattkista (Bild: PA)



Guldstänger, guldhövdingar, dublooms, bitar med åtta eller till och med paljetter (ursprungligen en typ av guldmynt) kan köpas och lagras.

Faktum är att det finns till och med guldautomater - där du sätter i ett kort eller kontanter och får en klump guld.

Det finns två huvudsakliga fördelar med detta. För det första, om du köper brittiska guldmynt (ja, Kungliga myntan slår fortfarande guldhövdingar ), tack vare en laglig egendom, slipper du skatt på alla pengar du tjänar när du säljer dem.

För det andra har du faktiskt guldet - vilket betyder att det är helt inom dig och inget annat företag eller företag behövs.

Guldstänger (göt) och mynt är de vanligaste sätten att köpa fysiskt guld - med mynt lite mer flexibla när det gäller att sälja (du vill inte behöva klippa en stapel till hälften om du kan hjälpa det).

Vissa mynt har en premie, eftersom de är sällsynta, men de flesta gör det inte - med Sydafrikanska Krugerrand det vanligaste myntet.

bästa julleksakerna 2016

Du kommer dock att betala en premie på guldpriset för att köpa fysiska versioner av det, även om de stora återförsäljarna levererar det hem till dig. I skrivande stund kostar ett mynt på 1 uns ungefär 3% mer än guldpriset för ett uns (£ 980 vs £ 950).

Stora brittiska återförsäljare inkluderar Kunglig mynta (som köper och säljer icke-brittiska mynt och guldstänger också), Chards och Baird .

Förlora dem dock inte - dessa begravdes i 1800 år (Bild: Reuters)

När det gäller förvaring - de flesta förvarar det hemma, vanligtvis i ett värdeskåp eller i värdeskåp på en bank. Men om du håller det hemma måste du informera din försäkringsleverantör om det för att kontrollera att du är täckt.

När det är dags att sälja kommer du att drabbas av en premie igen - så här tjänar guldhandlare trots allt. Det rekommenderas att använda en stor återförsäljare - som de som nämns ovan - men det kommer sannolikt att kosta dig 4% av guldets värde.

Så skulle du köpa ett enda 1oz -mynt och sedan sälja tillbaka det omedelbart skulle det för närvarande kosta dig £ 68 - eller 7% av värdet om myntet.

Dessa marginaler kan sänkas genom online -sökningar efter de bästa priserna (eller genom att flyga till Hong Kong där det finns några utmärkta erbjudanden), men se till att de människor du köper eller säljer från är legitima innan du lämnar över några kontanter.

Återigen finns det ett annat sätt att köpa guld till låga marginaler.

2. Bullionhandlare online

Låt någon annan förvara den åt dig (Bild: Peter Dazeley 2012)

Om du inte är orolig för att faktiskt ha guldet i dina händer är onlinehandlare ett mycket billigare sätt att köpa guld.

Ditt guld hålls i säkra valv och kan enkelt köpas och säljas i vilken mängd du vill.

Priset du får är också mycket närmare det aktuella priset.

Till exempel, om du köpte och sålde ett uns guld hos en onlinehandlare - snarare än med ett fysiskt mynt - skulle du förlora £ 2 på din transaktion snarare än £ 68.

Du kan också handla snabbt - med nästan omedelbar köp och försäljning när du väl har registrerat dig.

I själva verket är det nu möjligt att länka din bullion till ett betalkort och inte bara hålla guld, utan faktiskt spendera det , i alla belopp, var som helst som tar MasterCard.

Att lagra det på distans har fördelar (Bild: PA)

Men det finns också nackdelar.

De första stora återförsäljarna tar betalt för lagring - inklusive försäkring. Kostnaden är vanligtvis låg - cirka 0,01% i månaden eller 1% om året - men under åren som byggs upp. Det finns också en minimiavgift för vissa företag som kan skada mindre innehav.

Du slipper inte heller kapitalvinstskatt på det här sättet - även om du måste göra en vinst långt över £ 11 000 på vad du säljer innan detta börjar.

Om du är intresserad är det huvudspelarna BullionVault , GoldMoney , GoldCore och nytt appbaserat system Glimt .

3. Guldspårningsmedel - det billigaste sättet att investera i guld

ETF: er är det billigaste sättet att köpa guld (Bild: Getty)

Om det du bryr dig om är guldpriset och inte bryr dig om att äga några av de glänsande grejerna själv, kan du investera i det via trackers.

Dessa köps och säljs på liknande sätt som aktier, kan hållas i en ISA, och många är till och med backade med faktiskt guld.

ETFS Physical Gold (PHGP) är den största guldspåraren på Londonbörsen, men Source Physical Gold ETC (SGLD) är billigare - med en årlig förvaltningsavgift på 0,29% enligt Hargreaves Lansdown .

xbox one s black friday 2019 Storbritannien

Det betyder att det är mindre än en tredjedel av priset att hålla jämfört med de flesta nätmäklare.

Men handelsaktier - även när de står för fysiskt guld - medför också en mäklaravgift.

Den goda nyheten är att detta bara är några få kilo, och det är ofta fixat oavsett hur stor transaktionen är. Du kan jämför priser här .

Så vad är det bästa sättet att investera i guld?

En Degussa -frimärke sitter på en femhundra gram guldstång

Det billigaste sättet att köpa guld (Bild: Getty)

Allt beror på om du vill ha guldet själv.

Det billigaste sättet är genom en börshandlad fond, det kan till och med förvaras i en ISA, men då är guldet aldrig fysiskt ditt. Du äger en andel i ett guldföretag.

Det näst billigaste sättet är via en online -återförsäljare - du äger definitivt guldet, men har inte tillgång till det om du inte betalar en avgift för att få det skickat till dig. Du förlorar sedan fördelen med att kunna köpa och sälja den fraktionellt.

Glint -appen erbjuder ett annat sätt igen, innehav i guld - köpt otroligt enkelt från din telefon för 0,5% över det nuvarande marknadspriset - som du kan spendera var som helst på planeten på samma sätt som du spenderar pengar från ditt löpande konto.

Att fysiskt hålla guldet själv innebär inga avgifter för att hålla det (även om det kan öka dina hemförsäkringskostnader) och rent ägande utan någon annan byrå mellan dig och metallen. Men det finns en högre risk för att den går förlorad, förstörs eller stjäls och en mycket högre kostnad för att köpa och sälja den.

Så frågan att ställa sig är: vill du ha tillgång till priset eller själva metallen?

karta över havsnivåhöjningar i Storbritannien

Men innan du gör något, ett varningsord.

'Investerare måste förstå att investeringar i guld är inte alls en enkelriktad satsning', säger Danny Cox, en chartrad finansiell planerare på börsmäklare Hargreaves Lansdown .

'Guld är notoriskt svårt att värdera, beroende på säsongsbetonad efterfrågan, och till skillnad från aktier och obligationer ger det ingen inkomst för investerare. Prisrörelser kan vara skiftande och oförutsägbara.

'Det kan dock användas som en skydd mot katastrofer, men vi har sett ett bredare utbud och efterfrågan som sätter press på guldpriset och sedan ner i efterdyningarna av finanskrisen.'

Se Även: