Hur gammal är du på andra planeter? Använd den här kalkylatorn för att ta reda på det

Vetenskap

Ditt Horoskop För Imorgon

Planeterna i vårt solsystem är extremt varierande, allt från Venus, där temperaturen kan nå svidande 471°C, till Neptunus, där den sjunker till kyliga -201°C.



Förutom att de varierar i temperatur har planeterna också olika rörelser, vilket betyder att längden på en dag och ett år är väldigt olika.



Nu har Exploratorium satt ihop en praktisk miniräknare som låter dig se hur gammal du skulle vara på de andra planeterna.



x-factor 2008 finalister

Ange bara ditt födelsedatum, så avslöjar räknaren din ålder i dagar och år, samt när din nästa födelsedag skulle vara.

Till exempel är min födelsedag den 4 januari 1992, vilket betyder att jag här på jorden är 28.

Men på Merkurius skulle jag vara 118,9 år och min nästa födelsedag skulle vara den 1 september 2020, medan jag på Neptunus bara skulle vara 0,17 år gammal, och min nästa födelsedag skulle inte vara förrän den 11 augusti 2240!



Ange bara ditt födelsedatum, så kommer räknaren att avslöja din ålder i dagar och år, samt när din nästa födelsedag skulle vara (Bild: Exploratorium)

För att förstå varför detta är fallet är det bra att veta hur en dag och ett år faktiskt definieras.



Exploratorium förklarade: Jorden är i rörelse. Egentligen flera olika rörelser på en gång. Det finns två som speciellt intresserar oss.

även vs takam undercard

Först roterar jorden runt sin axel, som en snurra. För det andra kretsar jorden runt solen, som en tjuvklot i slutet av ett snöre som går runt mittpolen.

En dag definieras av den tid det tar för jordens toppliknande rotation på sin axel.

Video laddasVideon är inte tillgängligKlicka för att spela Tryck för att spela Videon kommer snart att spelas upp automatiskt8AvbrytSpela nu
Rymdnyheter

Exploratorium sa: Det finns inga regler som styr planeternas rotationshastigheter, allt beror på hur mycket 'snurr' som fanns i det ursprungliga materialet som gick till att bilda var och en. Jätten Jupiter har massor av snurr och snurrar en gång på sin axel var tionde timme, medan Venus tar 243 dagar att snurra en gång.

Samtidigt är jordens rotation runt solen hur vi definierar ett år.

Exploratorium lade till: Medan jorden tar 365 dagar att göra en krets, tar den närmaste planeten, Merkurius, bara 88 dagar. Den fattiga, tunga och avlägsna Pluto tar hela 248 år för en revolution.

Du kan prova kalkylatorn själv här !

tanya jonesvinnie jones
Mest lästa
Missa inte

Se Även: