Clarks stänger ett 'meningsfullt' antal skobutiker när high street -förbannelsen fortsätter

High Street

Ditt Horoskop För Imorgon

Butikerna har drabbats av krisen på high street, med antalet fall med 6,2%, enligt konton(Bild: Rex -funktioner)



Den ikoniska skokedjan Clarks har varnat för att fler stängningar finns på korten efter att förlusterna mer än fördubblats.



Den 194-åriga återförsäljaren, som har mer än 1 000 filialer över hela världen, sa att den kan tvingas byta ut fler filialer bland tumlande vinster.



De senaste räkenskaperna visar att försäljningen sjönk med 4,6% till 1,47 miljarder pund, vilket förlorade från 31,3 miljoner pund till 82,9 miljoner pund under det senaste året.

nintendo switch svart fredag ​​2018 uk

Det är en av en serie kedjor som har drabbats av den så kallade förbannelsen på high street, med fotfall som sjunker med 6,2%, enligt senaste konton.

Minskande försäljning har tidigare lett till att 18 förlustbringande butiker har stängts i Storbritannien, och chefer planerar nu ytterligare stängningar för nästa år.



Mycket av förlusten är ned till en £ 49.8million hit från betungande hyresåtaganden och en nedskrivning av sin butik.

Den tillfälliga verkställande direktören Stella David sa: ”Det var ett otroligt svårt år. Företaget förbereder sig för att vidta snabba åtgärder för att lämna webbplatser med sämst resultat. '



Företagets ekonomichef Paul Kenyon tillade: 'Ett betydande antal butiker kommer att stänga under de kommande fem åren'.

catherine flanagan micky flanagan

Butiksytan fortsätter att vara en utmanande sektor att verka i, med en tuff handelsmiljö och ett bredare globalt klimat av ekonomisk osäkerhet. Clarks globala räckvidd och flerkanaliga handelsmodell fortsätter emellertid att ge betydande lindring mot handelsvinden i Storbritannien och USA, säger Kenyon.

- Verksamheten fortsätter att utvecklas starkt i Europa och Amerika, trots en utmanande detaljhandel. Den digitala försäljningen fortsätter att utvecklas starkt och ökar jämfört med föregående år, med tvåsiffrig tillväxt i Europa, Amerika och Asien. Samtidigt har vi ett starkt grepp om vår kostnadsbas och rörelsekapital och arbetar hårt för att minska omkostnaderna och behålla upplåningen kring de låga nivåerna som uppnåtts under de senaste åren. '

Arkivbild Clarks Shoes Store

Oroliga Clarks kämpar för att hålla sig flytande (Bild: Birmingham Mail)

Clarks har 1 000 butiker globalt, med 553 i Storbritannien och Irland.

Tidigare i år bekräftade återförsäljaren planer på att byta ut den enda återstående fabriken i Storbritannien med tiotal jobb.

Företaget - som öppnade den nya 'robotassisterade' teknikfabriken 2017 - sa att det kommer att stängas till följd av att målen inte nås.

game of thrones-finalen läckte

Omkring 300 000 par av skoföretagets ikoniska ökenstövlar skulle ursprungligen tillverkas på fabriken - som skulle anställa cirka 80 arbetare vid huvudkontoret i Somerset.

Företaget har dock nu bekräftat att det kommer att stänga efter att dessa mål inte uppnåddes.

'I januari 2019 tillkännagav vi ett förslag om att upphöra med produktionen och stänga vår Morelight -produktionsanläggning på gatan', säger Clarks i ett uttalande.

”Trots våra bästa ansträngningar gick det inte att nå de produktions- och kostnadsmål vi hoppades på på kort till medellång sikt och efter en samrådsperiod har förslaget godkänts och fabriken stängs.

'Vi har en stor omsorgsplikt gentemot alla våra medarbetare och har stött dem genom denna process, erbjudit outplacement -stöd och identifierat alternativa roller på Clarks. Vi är glada över att tio anställda har tagit en ny roll i vår verksamhet, men tyvärr kommer de återstående 35 anställda att lämna oss. De lämnar med vårt tack och bästa önskningar för framtiden. '

Företaget började tillverka skor i länet 1825 men produktionen flyttades från till Fjärran Östern 2005.

Den sista återstående Clarks -fabriken i Storbritannien - Millom i Cumbria - stängdes 2006.

Se Även: