Hur man blir av med eksem, bekämpar klåda och repor och stoppar orsakerna

Livsstil

Ditt Horoskop För Imorgon

Enligt NHS har antalet rapporterade eksemfall ökat med 40 procent under de senaste fyra åren.



Oavsett om du har oturen att födas med hudtillståndet eller om du utvecklar det senare i livet, eksem kan vara smärtsamt, pinsamt och försvagande.



Det finns mer än sex miljoner drabbade i Storbritannien och enligt en undersökning från Lloyds Pharmacy kan det få människor att undvika intimitet, ta ledigt från jobbet och ställa in sociala evenemang.



Vad kan göras för att få din hud på rätt spår igen? Här är våra tips från hälsoexperterna

Vad är eksem?

Eksem närbild

Eksem kan vara ett smärtsamt tillstånd (Bild: Getty)

Eksem är röd, flagnande och kliande hud, som ofta spricker och gråter. Den vanligaste typen av eksem är atopiskt (orsakat av allergier), men människor kan drabbas av kontakteksem (uppblossningar efter att ha berört allergener som nickel eller gummi), diskoid (som förekommer i myntformade fläckar) eller seborroiskt (eksem). i hårbotten).



Atopiskt eksem finns i dina gener, och går ofta hand i hand med det är feber och astma.

'Du kan skicka eksem till remission, men du kommer alltid att ha det - det är ett fall om du har symtom eller inte', säger GP Dr Rob Hicks . 'Syftet med behandlingen är att hålla människor fria från blossar.'



Även om du kan vara genetiskt predisponerad för eksem, kan det bara utlösas av en trigger, som kan vara allt från nötter till hundhår, ull till cigarettrök och att fastställa vad det är, är nyckeln till behandlingen.

1. Repa inte

Kvinna med kliande arm

Motstå lusten att repa (Bild: Getty)

Att bryta klia-skrapa-cykeln är avgörande för återhämtning. 'Krapning kan ge en tillfällig lindring av klådan, men det utlöser faktiskt frisättningen av en kemikalie som kallas histamin som bara orsakar mer klåda', säger Dr Rob.

Skrapning skadar huden och kan låta bakterier som normalt lever på ytan komma in och orsaka infektion. Håll naglarna korta, och närhelst du blir sugen på att repa, massera det kliande området med fuktkräm med hjälp av fingertopparna.

2. Slå på grädden

Kvinna som applicerar fuktighetskräm på hennes ben

Ta hand om din hud även när du inte har symtom (Bild: Getty)

De flesta kommer att behöva prova några behandlingar innan de hittar en som fungerar för dem. Det bästa sättet att behandla eksem är fuktgivande. 'Du måste smörja in dig som en simmare över kanalen!' säger GP Dr Matt Piccaver . 'Täck din kropp med fuktighetskräm morgon och kväll, och ha en kastrull i väskan för att fylla på under dagen.'

Din läkare kan ordinera olika mjukgörande medel, men alla fungerar inte för alla. Applicera efter en dusch när huden fortfarande är fuktig för att fånga in fukt. Gör detta noggrant, även när du inte har symtom.

Få inte panik om din favoritkräm slutar fungera – du kan behöva byta mellan ett par märken.

3. Besök doktorn

Eksem kan vara särskilt smärtsamt för små barn (Bild: Getty)

För fall av allvarliga eksem kan din läkare hänvisa dig till en hudläkare som kan ordinera steroidkräm, speciella bandage och våta omslag eller till och med ultraviolett ljusterapi.

Även om steroider kan ha otäcka biverkningar om de används på lång sikt, är en kort kurs helt säker. Om det lämnas obehandlat kan svåra eksem orsaka lichenifiering, vilket gör att huden blir tjock och läderartad.

Dr Robs bästa behandling för ett barn som lider av eksem? 'Jag rekommenderar att föräldern ger barnet en stor kram för att visa att kontakt inte skadar dem. Alltför ofta är människor rädda för att röra vid drabbade eftersom de är oroliga för att de ska få smärta eller att få det – men eksem är inte smittsamt, säger Dr Rob.

Hudvård

4. Gå naturligt

Vacker mitten av vuxen kvinna som kopplar av i badkaret

Stress kan orsaka hudutslag (Bild: Getty)

Det finns många sätt att lugna din hud naturligt. Se till att dina lakan är av bomull, vilket är snällare mot huden än syntetiska material – du kan till och med prova att bära bomullshandskar på natten för att förhindra repor. Havrekli har använts i århundraden för att behandla hudåkommor.

1222 betyder kärlek

'Ta ett par nävar havrekli och lägg det i en muslinpåse eller gamla strumpbyxor. Lägg påsen till ditt badkar, eller häng den från ditt duschhuvud för att lugna öm hud, säger Dr Matt.

Om ett bad fullt av gröt inte tilltalar, prova aloe vera gel – förvara den i kylen så att den är sval och uppfriskande, eller drick aloe vera juice. Kokosolja gynnas av många drabbade – välj en ekologisk, kallpressad variant och gnugga på fuktig hud.

Det finns ofta en koppling till ditt sinnestillstånd och din hud, så avsätt tid för att koppla av. Det är vanligt att eksem blossar upp under stressiga perioder, som ett uppbrott eller att börja på ett nytt jobb. 'Hitta sätt att minska stress, som meditation, yoga eller terapi', säger nutritionist till stjärnorna Kim Pearson . 'Det är också viktigt att få tillräckligt med sömn.'

5. Se upp för mattriggers

Färskt bröd

Mat som bröd och ägg kan orsaka uppblossningar (Bild: Getty)

Matallergier eller känslighet kan vara en vanlig utlösande faktor för många eksemdrabbade. Komjölk är en välkänd boven, men andra vanliga problemmat är ägg, soja och vete.

Kim Pearson föreslår att man överväger en diet för att eliminera mat, vilket innebär att man skär
ut vanliga utlösande livsmedel under en tid och sedan gradvis återinföra dem för att se om de orsakar uppblossning.

'Vissa livsmedel kan främja inflammation - det är värt att försöka minska ditt intag av socker, raffinerade kolhydrater och mycket bearbetade och friterade livsmedel', säger hon. Håll ett symptom och matdagbok för att se om du kan fastställa några kopplingar mellan vad du äter och tillståndet för ditt eksem.

För glad hy, se till att du äter mycket mat som är rik på omega 3-fettsyror, såsom fet fisk, linfrön och valnötter. 'Välj lågglykemiska, hela kolhydratkällor som havre, quinoa och sötpotatis, såväl som frukter med låg sockerhalt som bär, äpplen och päron', säger Kim. Alla typer av eksem kan potentiellt förbättras genom förändringar i kosten.

För mer information om eksem, besök British Skin Foundation .

6. Stress

Stress är inte alltid något vi betraktar som en orsak till eksem. Oftare än inte letar vi efter externa källor som kläderna vi bär. Men stress kan utlösa ett antal olika problem i vår kropp, eksem är bara en av dem.

Här är några enkla sätt att sänka dina stressnivåer

  1. Gå mer
  2. Ta ett läggdagsbad
  3. Sakta ner ditt liv
  4. Ta ett djupt andetag
  5. Fly livet genom att läsa en bok, spela ett datorspel

Bästa eksembehandlingarna

ett. Childs Farm Moisturizer Oparfymerad

Childs Farm Moisturizer Oparfymerad

Perfekt för barn och vuxna och trevliga och prisvärda också, Child's Farm-produkter är de att överväga, de är kända för att tillhandahålla effektiva lösningar för vuxna med eksem.

Den milda och oparfymerade formulan är lämplig för alla hudtyper och kan användas i ditt ansikte, händer och kropp.

Pris: £2,95, Amazon - köp här nu

två. Eucerin UreaRepair Original 10% Urea Cream

Eucerin UreaRepair Original 10% Urea Cream

Med vintern nästan säkert på väg, är Eucerins UreaRepair-sortiment ett bra ställe att börja för torr, flagnande hud.

Formulan är berikad med hjälteingrediensen Urea, som finns naturligt i huden för att hålla den återfuktad och skyddad. Den är perfekt för att skydda den naturliga barriären och fylla på det du förlorar.

Pris: £12,50, stövlar - köp här nu

3. Nursem Caring Hand Cream

Nursem Caring Hand Cream

myleene klass graham quinn

Skapat av en NHS-sköterska och hennes man för att ge lindring åt övertvättade, irriterade händer - Nursem är den vätskedos som spruckna händer behöver.

Det senaste tillskottet i sortimentet är en doftfri, snabbabsorberande, samt utvecklad speciellt för de med ultrakänslig hud. Produkten använder naturligt framställda ingredienser för att lugna och skydda torra och ömma händer.

Pris: £9,99, Nursem - köp här nu

Fyra. Bourn Beautiful Naturals Oat Rich Lotion (mot eksem)

Bourn Beautiful Naturals Oat Rich Lotion (mot eksem)

Denna sammetslena och veganvänliga formula gör att huden känns mjuk och smidig och lämnar inga feta rester efter sig.

Bourn Beautiful Naturals handlar om att bibehålla hårets och hudens optimala fuktbalans i formler som både är effektiva och känns lyxiga.

Laddad med en unik blandning av havresilke, sheasmör och aloe vera-juice, hade vi ansett att detta skulle lugna och lugna huden.

Pris: £11,50, Bourn Beautiful Naturals - köp här nu

5. The Organic Pharmacy Ultra Dry Skin Cream

The Organic Pharmacy Ultra Dry Skin Cream

Denna djupt närande Ultra Dry Skin Cream är packad med ekologiska oljor, inklusive neem, kamomill, tamanu och chickweed för att lugna och återställa den torraste hud.

Den ultrarika konsistensen är också med aloe vera och squalane ger en omedelbar lindring till stressad hud. Använd hudläkemedlet på fötter, händer, armbågar eller andra områden som behöver TLC.

Pris: £45, The Organic Pharmacy - köp här nu

Bästa trädgårdsmöblerna

6. Cetrabensalva 120g

Cetrabensalva 120g

Om du vill ha snabba resultat för särskilt torra fläckar på huden eller till och med för en fläck av kontaktdermatit kan du välja något som ger högre nivåer av återfuktning.

Cetraben Ointment ger höga nivåer av återfuktning för områden med mycket torr hud och skapar en skyddande barriär på huden för att lindra klåda.

Pris: £6,99, Lloyds Pharmacy - köp här nu

7. MooGoo känslig hudbalsam

MooGoo känslig hudbalsam

MooGoo Sensitive Skin Balm är ett naturligt alternativ för steroidkräm (bra för dem som avvänjs från steroider eller försöker undvika).

En säljs var 1,5 minut i Storbritannien, det är en stor lättnad för öm, flagnande eller irriterad hud.

Pris: £12,50, MooGoo - köp här nu

8. Farmologie Pink Grapefruit Moisturizer

Farmologie Pink Grapefruit Moisturizer

Farmologie, a är en ny hudvårdsserie för vuxna från det prisbelönta varumärket Childs Farm.

Sortimentet är berikat med ytterligare toppmoderna naturliga och naturligt framställda ingredienser med exceptionella fördelar för torr, känslig och till och med eksembenägen hud.

Det är också en hel del under £3,50.

Pris: £3,49, Childs Farm - köp här nu

9. Weleda White Mallow Body Lotion

Weleda White Mallow Body Lotion

Ekologiskt extrakt av vit malva lugnar irritation, medan ekologiska kokos- och sesamoljor vårdar trasig hud.

Den doftfria bodylotionen lindrar klåda och ger en behaglig svalkande känsla på huden.

Tack vare noggrant utvalda naturliga ingredienser har vår White Mallow Body Lotion en behaglig, mild doft utan eteriska oljor.

Pris: £12,95, Weleda - köp här nu

Fallstudie

Rebecca Marriage, 43, en frilansande marknadsförare från East Sussex, har lärt sig hur man hanterar sitt eksem...

Rebecca äktenskapseksem

Rebeccas hud (till vänster) när den är som värst och hennes hud nu

'Jag har haft eksem hela mitt liv och har kommit över det i 40-årsåldern. I skolan kallades jag gröt ansikte och kunde inte täcka det med smink eftersom det irriterade min hud.

Det brukade vara på min kropp med några ansiktsfläckar, men det har flyttat sig helt till mitt ansikte som sväller upp så jag får djupa veck runt ögonen. Min hud torkar ut så mycket att den spricker – jag har varit tvungen att lära mig att le även när det gör ont.

Det är lätt att dra sig tillbaka från världen när man har en blossning, men att isolera sig kommer sannolikt att göra dina symtom mer allvarliga. Att gömma sig kommer bara att få dig att känna dig deprimerad, och det finns ett samband mellan eksem och negativa känslotillstånd. Det krävs en enorm ansträngning för att vara säker, men utdelningen är enorm.

Mitt eksem brukade vara konstant, men nu blossar jag bara upp en gång i veckan. Det finns massor av behandlingar, och du måste experimentera för att hitta vilken som fungerar för dig, men den största kampen är självacceptans.

Jag upptäckte att den receptbelagda krämen Protopic har gjort en enorm skillnad, eftersom den inte verkar påverka mina kollagennivåer, och jag gillar Purepotions Skin Salvation-kräm.

Jag hittade nyligen en foundation som min hud kunde hantera – den heter Lycogel och utvecklades ursprungligen för personer som återhämtar sig från plastikkirurgi.'

För mer från Rebecca, gå till Beczema.com .

Medicinska frågor

Se Även: