Hur man blir av med en förkylning - beprövade medel för att snabbt må bättre

Livsstil

Ditt Horoskop För Imorgon

Det finns aldrig rätt tillfälle att bli förkyld.



vad är tomte på hyllan

Oavsett om det är förkylnings- och influensasäsong eller inte, är det jobbigt att få sniffs, men var aldrig rädd – vi är här för att hjälpa dig.



Den ljuva smekningen av den vintriga älskarinnan som är allmänt känd som 'snusarna' dröjer sig kvar runt varje hörn, på varje tubsäte, lindad runt varje stolpe.



Varför, den sitter förmodligen vid skrivbordet bredvid dig just i denna sekund.

Chansen är stor att du, eller någon du känner, kommer att drabbas av sniffs, hosta och halsont vid något tillfälle. Förmodligen mer än en gång.

Lyckligtvis för dig finns det många sätt att avvärja förkylningen - eller åtminstone minska dess påverkan tills den skjuter tillbaka i avgrunden.



För vem vill sitta fast i sängen med näsdukar uppstuckna, pracka, nysa, inte kunna smaka mat eller gå fem minuter utan att nysa näsdukarna över rummet?

Nej tack. Från de bästa apoteksläkemedlen, till naturläkemedel och gammaldags sängstöd, vi har sammanställt en praktisk lista över de bäst beprövade, testade och vetenskapligt bevisade sätten att bli av med din förkylning.



Eller för att undvika de där sossarna i första hand.

Penna och papper redo? Hälsan väntar.

1. Smärtstillande medel

Smärtstillande medel som ibuprofen, paracetamol och aspirin är det enda läkemedlet som är känt för att behandla förkylningar. De finns i en enorm mängd olika former - och de smärtstillande baserade förkylningsmedlen kommer ofta med andra tjusiga ingredienser som förmodligen är där för att suga ut bakterierna.

Men oavsett om du väljer att ta det i piller, kapsel, löslig tablett eller varm dryck, är det som gör mest nytta smärtstillande medel.

2. Avsvällande medel

Avsvällande medel - som tas genom munnen eller upp i näsan - kan också hjälpa, lindra den tilltäppta känslan och rensa ut dina bihålor. De flesta förkylnings- och influensapiller och varma drycker kommer att ha någon form av avsvällande medel i sig.

De kan ge dig lite plockning också, vilket kan vara till hjälp under dagen - men en mardröm om du vill sova.

Nysningar (Bild:SM)

Avsvällande medel kan lindra den där känslan av hopsatta

3. Zink

Det finns en del nyare forskning som tyder på att ta zinksirap, tabletter eller sugtabletter kan påskynda återhämtningen och göra symtomen mindre hårda.

Men det är ingen bra idé att ta det under en längre tid, eftersom det kan ge biverkningar som kräkningar och diarré.

Och vem vill slå ihop dessa två med en förkylning?

4. Markera rutan

Som med alla mediciner bör du alltid kryssa i rutan för att se till att allt du tar för din förkylning inte kommer att interagera dåligt med andra mediciner du tar.

Vissa antidepressiva medel kan reagera dåligt när de kombineras med vissa avsvällande medel. Om du är osäker, kontrollera NHS hemsida eller prata med din läkare.

5. Ska jag plåga min läkare för antibiotika?

Nej. Din förkylning orsakas nästan säkert av en virusinfektion, och antibiotika gör absolut ingenting för att lindra den. Vad de kan göra är att ge dig obehagliga biverkningar och öka resistensen hos insekter mot antibiotika, så de kanske inte fungerar när du faktiskt do behöver dem.

ANTIBIOTIKA GÖR INTE NÅGOT FÖR att lindra en förkylning. INGENTING. (Bild: Getty)

6. Hur är det med icke-medicinska alternativ?

Inandning av ånga kan hjälpa till att lossa slemmet i näsan, vilket gör det lättare att rensa genom att blåsa.

Fyll en skål med varmt vatten, lägg en handduk över huvudet och andas djupt med slutna ögon. Om du är på jobbet och inte kan komma undan med att ha en skål med varmt vatten på skrivbordet, säljer apotek inhalatorer. Även om de i princip bara är stora plastkannor med ett munstycke - de är nästan lika bra som en skål, och mycket mindre komplicerade.

För din halsont kan du suga på mentolgodis eller gurgla med saltvatten.

7. Äta, dricka och vila

När du är förkyld svettas du mycket och får rinnande näsa – så om du inte byter ut de vätskorna så mår du bara sämre. Så öka vattenintaget.

Du bör också vila upp dig. Även om vi inte säger att du ska ta ledigt en vecka från jobbet eller något så blir du bättre snabbare om du låter din kropp vila.

Genom att ta en ledig dag från jobbet så fort dina symtom dyker upp och spendera den i sängen och sova, kanske du kan bekämpa ytterligare symtom.

(Det hindrar dig också från att sprida din nya förkylda vän till kollegor under de mest smittsamma första dagarna. Ingen vill vara den personen.)

Du bör också äta en kost med låg fetthalt och fiberrik kost, inklusive massor av färsk frukt och grönsaker – vilket, låt oss vara ärligt, stämmer i stort sett oavsett om du är förkyld eller inte.

Det finns en anledning till att mamma alltid piska ihop en fångst kycklingsoppa när vi blir sjuka.

Och för guds skull, tvätta händerna och nysa i en näsduk. Vissa saker håller man bäst för sig själv, eller hur?

8. Hur är det med naturläkemedel?

Det finns gott om naturläkemedel mot förkylning där ute - den vanligaste citerade är echinacea.

Medan folk hävdar att örten får människor att återhämta sig från förkylningen snabbare än paracetamolbaserade läkemedel, finns det inga säkra bevis som stöder detta. Det har gjorts olika försök med osäkra resultat, men inget fast.

Detsamma kan sägas om vitamin C. Även om många hävdar att det har förebyggande och helande egenskaper när det gäller förkylning och influensa, har studier visat att det har mycket, mycket begränsad nytta.

Hur du stärker din hälsa

9. Ät vitlök

De (sjukvårdspersonal) säger att en vitlökshandske med några timmars mellanrum är ett bra sätt att snabbt rensa en förkylning.

Vitlök har antioxidanter med antimikrobiellt , antivirala och antibiotiska egenskaper. Utöver det hjälper det till med avsvällning för att rensa upp bihålorna pronto.

Kan du förhindra att du blir förkyld (Bild: Getty)

10. Probiotika kan vara din vän

Även om antibiotika kan fungera mot dig, har forskning visat att ett probiotikum, nämligen stammarna Lactobacillus rhamnosus LGG och Bifidobacterium animalis BB-12, kan lindra symtomen.

En studie i British Journal of Nutrition fann att ta en kan raka två dagar av din förkylning och minska symtomen med 34 procent.

11. Prova gurkmeja

Säsongens livliga krydda är också ganska användbar när du känner dig skit, tydligen.

Den innehåller curcumin, en antiinflammatorisk kemikalie som kan sätta stopp för ett virus när det börjar cirkulera i ditt system, enligt forskning från George Mason University.

mannen med de tio sten testiklarna

Antar att Starbucks kom in på lattetrenden vid rätt tillfälle.

Där finns gurkmeja tabletter för att ge dig en boost också.

12. Gå till gymmet

Inte det du vill höra när du är förkyld, men studier visar att svettning är ett av de bästa sätten att bli av med sniffs.

Du förstår, virus kan inte överleva i heta temperaturer (därav varför vi får feber när vår kropp försöker bekämpa inkommande bakterier), så om du känner dig för det - som i, innan dina symtom har nått toppen - skaffa lite konditionsträning in och svettas.

De säger att du är OK att träna om förkylningen är ovanför halsen - så om du har en täppt näsa och början av halsont. Om den har tagit sig ner till bröstet är det bäst att vila upp sig.

Vad är en förkylning?

Enligt NHS hemsida , är en förkylning en 'lindrig virusinfektion i näsa, svalg, bihålor och övre luftvägar'.

Det finns över 200 stammar av förkylning, men rhinovirus är det vanligaste - det är det vi vanligtvis utsätts för varje vinter.

Symtom uppstår vanligtvis två dagar efter exponering och inkluderar:

  • Ont i halsen
  • En täppt eller rinnande näsa
  • Nysning
  • En hostning

Symtomen kan förvärras och inkluderar feber, huvudvärk och värkande muskler.

Vad roligt.

Om du upptäcker att du har något mer än dessa vanliga symtom, gå till läkarna, stat.

(Bild: Getty)

Förkylning och influensa

Hur blir man förkyld?

I ett nötskal, du blir förkyld genom att göra exakt det: fångst Det.

Eftersom många av de bakterier som är förknippade med hosta och förkylningar är luftburna, sker infektion vanligtvis främst genom att den kommer i kontakt med slem eller saliv från någon som redan har viruset och den nyser eller hostar.

Fortfarande, gå inte och fundera bara för att du skyddar dig från luftburna sossar att du är fri hemma.

Många bakterier finns kvar på våra händer, så att skaka hand med någon smittad eller röra vid saker som har kommit i kontakt med dem (som dörrhandtag eller stolpar på kollektivtrafiken) är en enkelbiljett till den kalla staden.

Att noggrant tvätta händerna eller bära med sig en tub med handsprit är nyckeln under vintermånaderna när dessa bakterier frodas.

Andra sätt de säger att du kan bli förkyld är genom att ha näsan ute i, eh, kylan. Tydligen gör en kylig näsa oss mindre motståndskraftiga mot infektion.

Detsamma gäller kalla fötter - dessa gör att blodkärlen i näsan drar ihop sig, vilket är lika med en lättare kanal för infektion att ta sig igenom.

Sidanteckning: du är mest smittsam dag två och tre av dina symtom, så tänk på det när du interagerar med andra så att DU inte förmedlar det också. Två fel gör inte ett rätt...

Om du försöker förhindra en förkylning kan du försöka 'blockera', Boots har Nasal Guard Cold & Flu Block här som blockerar luftburna allergener som utvecklar förkylnings- och influensasymptom. Om det är för sent finns det Lemsip Max förkylning och influensa .

Hur länge varar en förkylning?

De flesta förkylningar försvinner vanligtvis inom 10 dagar.

Genom att hoppa över symtomen så snart de dyker upp med ovanstående medel, är det mer sannolikt att du återhämtar dig snabbare.

Om du efter två veckor fortfarande inte ser tecken på förbättring, boka tid med din läkare.

Naturläkemedel

Du har säkert hört många av de gamla fruarnas berättelser eller din mormor har gett dig sina bästa tips för att förvisa en förkylning, men här är några säkra sätt som har bestått tidens tand.

  • Saltvatten
  • ånga gnida
  • Fuktighet
  • Varmt bad

Saltvatten

Havssalt (Bild: iStockphoto)

Du har säkert provat den här förut, men att gurgla med saltvatten är ett bra sätt att förebygga infektion och minska symtomen när du är sjuk. Det lindrar halssmärtor och lossar slemmet. Lös bara upp en tesked salt i en kopp vatten. Svep den sedan runt munnen och halsen innan du spottar ut den.

ånga gnida

Gamla goda Vix är vad de flesta känner till och använder, men vilken gnidning som helst kan lindra din smärta. Det öppnar luftvägarna och minskar trängseln, minskar hosta och förbättrar din sömn. Du kan få Vix här .

Om du har ett litet barn kan detta vara ett bra alternativ om du vill undvika medicinering.

Fuktighet

Miljön du befinner dig i är också viktig. Om du är i en torr miljö kan det sprida sjukdomar mer. Influensa- och förkylningsvirus trivs i torra miljöer.

Om du ökar luftfuktigheten kan du också minska inflammation i dina näshålor, vilket gör det lättare att andas.

Lägg till en avfuktare i ditt rum eller prova en hemgjord version genom att värma vatten, luta dig över skålen och täcka huvudet med en handduk. Lägg till eukalyptus för att lindra symtomen.

Amazon har Pro Breeze eftersom det är det bästa valet för avfuktare - du kan få det här . För ett billigare alternativ prova UniBond .

Varmt bad

Unna dig själv

Ett trevligt enkelt alternativ. Om det är ett barn, ge dem ett varmt bad och tvätta ner dem. Det kan fungera för vuxna också. Lägg till epsom salt och bakpulver för att minska värk, eller eteriska oljor för att lugna.

Vad man ska äta

1. Kycklingsoppa

(Bild: Getty Images)

Det här är definitivt rätt där uppe. Din mamma eller pappa har förmodligen gjort dig en sats när du har varit sjuk och du har sörjt i dig det utan att fråga. Forskning visar att en kycklingsoppa med grönsaker, oavsett om den är från burk eller hemlagad, hjälper.

Det saktar ner rörelsen av neutrofiler runt din kropp. De är den vanliga typen av vita blodkroppar som hjälper dig att skydda din kropp från infektioner. Om de rör sig långsamt är de mer koncentrerade där du behöver dem - och du läker snabbare.

2. Ingefära

Färsk ingefära kan vara till hjälp (Bild: Photographer's Choice)

Det finns vetenskapliga bevis för att ingefära, om bara några skivor i kokande vatten, hjälper till att lindra en förkylning.

Det kan hålla illamåendekänslor i schack - så används under graviditet också.

Bara ett gram ingefära kan lindra kliniskt illamående av olika orsaker' enligt en studie .

3. Vitlök

Vi nämnde det tidigare, men vitlök ska inte underskattas.

Det har allicin, som kan ha antimikrobiella egenskaper. Att lägga till vitlök till din kost hjälper till att minska förkylningssymptom.

Det kan också förhindra att du blir sjuk till att börja med.

4. Honung

Honung (Bild: Getty)

Honung har antibakteriella och antimikrobiella egenskaper. Honung är också ett kölddämpande medel.

matt bellamy röstomfång

Tio gram honung vid sänggåendet minskar svårighetsgraden av hostsymptom.

Ge dock inte honung till ett barn som är yngre än ett år eftersom det har botulinumsporer. Även om det är ofarligt för vuxna, kan barn inte bekämpa dem.

5. Echinacea

Örten och roten har använts i tusentals år. Den innehåller flavonoider som stärker ditt immunförsvar och minskar inflammation.

6. Probiotika

Pro biotisk dryck

Pro biotiska drycker (Bild: Getty)

Dessa är vänliga bakterier och jäst som finns i din kropp, mat och kosttillskott.

De hjälper din tarm och ditt immunsystem, håller dem friska, och forskning tyder på att de också kan minska din chans att bli sjuk.

Lägg till yoghurt i din kost för att få din probiotiska fix.

7. Vitamin C

(Bild: Ikon Images)

Alla känner till den här. Tänk apelsiner, limefrukter, kiwi och grapefrukt samt bladgrönt. Att bara lägga till färsk citron till te med honung kan hjälpa din förkylning.

Mest lästa
Missa inte

Se Även: