Hur JD Sports -chefen Stephen Rubin gick från Liverpools butik till £ 6 miljard förmögenhet

Jd Sports

Ditt Horoskop För Imorgon

En JD Sports -butik

JD Sports äger varumärken inklusive Blacks, Go Outdoors och Millets och har 2500 butiker runt om i världen(Bild: Alamy Stock Photo)



fettgjutna som har dött

Efter att de flesta av oss tillbringat lockdown med mer avslappnade kläder är det ingen överraskning att familjen som gjorde många av dem nu är värd 6,39 miljarder pund.



Stephen Rubin, 83, äger 55% av JD Sport, liksom Berghaus, Ellesse, Kickers och Mitre, bland andra detaljhandelsvarumärken.



Du kanske inte har hört talas om den ganska anspråkslösa miljardären, som verkar tycka om att hålla sig för sig själv.

Men pengar pratar, och han och hans familj är för närvarande på 23: e plats på den senaste Sunday Times Rich List. De tjänade 2,16 miljarder pund extra på ett år och steg från 29: e plats 2020.

Familjeföretaget, Pentland, äger nu en andel av JD Sports till ett värde av 4,796 miljarder pund. JD: s aktiekurs har stigit med 47% under det senaste året.



I sin tur äger JD Sports varumärken inklusive Blacks, Go Outdoors och Millets och har 2500 butiker runt om i världen.

Stephen Rubin

Miljardären har en juristexamen och försökte vara MP, men hans verkliga passion är detaljhandel (Bild: Internet okänd)



Rubin är ordförande i Pentland och hans son, Andy, 56, är vice ordförande i företaget som sysselsätter cirka 50 000 personer. Rubin är gift, med fyra barn.

Hans företag hade en ödmjuk början, började livet 1932 som en skobutik som heter Liverpool Shoe Company.

bästa brottningsmatcherna någonsin

1958 lämnade Rubin University College London med juristexamen och stod sedan utan framgång som MP för kandidater i liberala partiet 1959.

Han mötte sedan fakta och gick med resten av hans familj i Liverpool Shoe Company.

1965 hävdar företaget att de har uppfunnit stilettklacken, en slags farligt tunn högklack som blev förknippad med glamour och kvinnors mode.

Detta skulle dock sannolikt bestridas av den italienska designern Roger Vivier - om han fortfarande levde - som hävdar att han kom på det på 1950 -talet för Christian Dior.

En JD Sports butik

Pentland är kanske mest känt för sådana här skor, men det påstår sig ha uppfunnit stilettklacken (Bild: Alamy Stock Photo)

Företaget döptes sedan till Pentland Group 1973. Dess nuvarande status kan spåras tillbaka till att fatta ett - mycket kunnigt - beslut.

1981 köpte det 55% av sportföretaget Reebok för 50 000 pund.

På den tiden var Reebok ett anmärkningsvärt amerikanskt företag som tillverkade sportskor, men det hade två stora knep i ärmen som skulle göra det världsberömt.

För det första lanserade den 1982 en revolutionerande tränare, Reebok Freestyle. Detta var den första skon som utformades speciellt för 1980 -talets aerobicsboom och blev enormt populär.

Det var också den första tränaren som marknadsfördes för kvinnor, även om många män bar den också, och den tillverkas än idag.

bilförsäkringen har gått upp
London välgörenhet simmar mellan Mps och kamrater hålls på City of London School

Ett välgörande simhändelse mellan parlamentsledamöter och kamrater (Rubin: L) (Bild: Nigel Howard/ANL/REX/Shutterstock)

Detta startade Reebok i mainstream, och det kom sedan med innovation nummer två - de första färgade löparskorna.

Tre år efter att Pentland köpte den utgjorde Reebok 70% av sin omsättning.

1993 sålde Pentland sin andel för hela 400 miljoner pund.

Ett annat Pentland-ägt märke, Speedo, har också varit i fokus.

I OS i Peking 2008 bar 98% av medaljörerna Speedos. En av dem, Michael Phelps, var den första som vann åtta guldmedaljer i en enda match. Under OS 2012 i London vann simmare med Speedos 57% av medaljerna.

En JD Sports -butik

Pentland gick från en ödmjuk början till ett detaljhandelsimperium (Bild: Alamy Stock Photo)

Men Rubin har vunnit några egna priser.

peppa gris framifrån

År 2003 tilldelades han ett OBE för tjänster till företag och mänskliga rättigheter, medan 2008 International Jewish Sports Hall of Fame gav honom en utmärkelse för livstid.

Men organisationen som verkligen borde ge Rubin medalj är HM Revenue & Customs, eftersom han är bland de mest beskattade personerna i landet.

I januari 2019 betalade han 181,6 miljoner pund, enligt Sunday Times, vilket gjorde honom till den bästa brittiska skattebetalaren.

Detta sjönk till 143,9 miljoner pund 2020 - vilket fortfarande sätter honom på andra plats på listan.

Se hela Sunday Times Rich List här.

Se Även: