David Bowies nära vän berättar om stjärnans tapperhet under hans sista dagar

Kändisnyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

David Bowie

David Bowie i sin video för Lazarus(Bild: Vantage)



David Bowies nära vän har öppnat upp om stjärnans sista månader och avslöjat att han valde att hålla sin sjukdom privat för att skydda sin familj.



Musiklegenden, 69, gick bort i söndags efter en 18 månader lång kamp mot cancer.



Hans nära vän, film- och teaterproducenten Robert Fox, som arbetade med honom på musikalen Lazarus, beskrev hur han höll sin sjukdom privat för att han ville ha 'minsta krångel'.

victoria baker harber

Bowies senaste offentliga framträdande var den 12 december, vid öppningskvällen för Lazarus i New York.

David Bowie

David Bowie anländer till Theatre Workshop i New York för att närvara vid premiären av musikalen Lazarus (Bild: Vantagenews.com)



Fox berättade för The Telegraph hur Bowie var inblandad i repetitioner för föreställningen via Skype när han mådde dåligt och tillade att han 'skulle föredra att ingen annan skulle få veta' om sin cancerkamp.

nicole scherzinger alphonse modig

På öppningskvällen, sa han, gick Bowie hem efter showen snarare än att gå med i rollistan på en efterfest.



När han talade om när nyheten kom om hans chockdöd förra helgen sa Fox: 'Ingen visste ... Ingen föreslog ens att det var någonting. Och så vaknade vi på måndag morgon och det var på nyheterna. Jag tror att det var så han ville att det skulle vara.

Paret hade varit vänner i fyra decennier efter att ha träffats på en fest i London 1974.

Stills från David Bowies musikvideo från Lazarus

Stills från David Bowies musikvideo från Lazarus

prins Harry nazistuniform

Fox tillade: 'Han ville ha ett minimum av krångel. Han var bara en privat man. Och jag tror att han ville skydda sin familj från det vansinne som skulle ha funnits. Det skulle ha påverkat albumet, Lazarus, hans familj, alla skulle ha översvämmats vid en tidpunkt då han inte behövde det eller ville ha det. Och han gjorde det perfekt. '

Han fortsatte: 'Det var konstigt att titta på Lazarus, musikalen, för första gången på scenen, med vetskap om att David inte mår bra och se föreställningen i det ljuset, och att veta att de 200 andra i publiken, som inte gjorde det vet det, såg det i ett annat ljus. Det är mycket tydligare nu med förlusten av David eftersom det handlar om den här stackars mannen som inte vill dö, som vill gå tillbaka till sin planet och hitta en upplösning.

David Bowie

David Bowie (Bild: Birmingham Post and Mail)

Bowies sista album Blackstar - släppt två dagar före hans död - är full av symbolik som tyder på att han visste att döden var runt hörnet.

jesy från liten mix

Lazarus, släppt den 17 december, öppnar med: 'Titta upp här, jag är i himlen, jag har ärr som inte kan ses, jag har drama, kan inte bli stulen, alla känner mig nu. ' Det slutar med: 'Precis som den där blåfågeln. Åh, jag kommer att vara ledig. Är det inte precis som jag? '

Videon för Lazarus - uppkallad efter en bibelsk karaktär som uppväcktes från de döda fyra dagar efter att han dog av Jesus - är också full av bilder som kan anspela på döden.

Scenerna spelades in i oktober, med Fox som tillade: 'Jag tänkte, & vad är det! Han är på väg att bli 69, han mår riktigt illa; vad gör han för att ta sig igenom detta? & apos ;. Men det var vad han gjorde.

Läs mer

David Bowie 1947-2016
Den legendariska rockern dör 69 år gammal Sista bilderna Fantastiska Bowie -fakta som du kanske inte känner till Bowies liv i bilder

Se Även: