Forskare upptäcker 12 nya typer av moln - och några av dem är fantastiska

Vetenskap

Ditt Horoskop För Imorgon

Tolv nya typer av moln har erkänts för första gången av International Cloud Atlas.



Atlasen, som går tillbaka till 1800-talet, är den globala uppslagsboken för att observera och identifiera moln.



Senast reviderad 1987, den har nu en ny heldigital utgåva.



man utd kit 2018

Nya poster inkluderar den vågliknande asperitas, den rullliknande volutusen och contrails, moln som bildas från flygplans ångspår.

Den internationella molnatlasen publicerades först 1896 och innehöll då 28 färgade fotografier och ange detaljerade standarder för klassificering av moln.

Volutus moln är en av de nya typerna av moln (Bild: International Cloud Atlas)



Den senaste fullständiga upplagan publicerades 1975 med en revidering 1987.

Världsmeteorologiska organisationen (WMO) publicerar atlasen och har också sista ordet om innehållet, inklusive tillägget av nya moln och molnfunktioner.



vad betyder 846

Den här gången har cirka 12 nya termer lagts till. Den mest kända av dessa är asperitas, som betyder grov-liknande på latin, eftersom molnen kan se ut som vågornas kast till havs när de ses underifrån.

Dessa moln registrerades först över Iowa i USA 2006, men snart började en ström av liknande bilder från hela världen strömma in till Cloud Appreciation Society.

De började lobba WMO för officiellt erkännande av molntypen. Men att den nu officiellt är med kom som något av en överraskning.

Video laddasVideon är inte tillgängligKlicka för att spela Tryck för att spela Videon kommer snart att spelas upp automatiskt8AvbrytSpela nu

Redan 2008 trodde jag att chanserna att detta skulle bli officiellt var verkligen minimala, sa Gavin Pretor-Pinney, ordförande för samhället.

Först sa WMO att de inte hade några planer på att göra en ny utgåva, men med tiden tror jag att de började inse att det finns ett intresse bland allmänheten för moln och att det finns ett behov av att intresset är välgrundat, det finns ett behovet av detta auktoritativa arbete.

Flera andra kompletterande egenskaper hos moln har också lagts till, inklusive cavum, cauda - känd som ett svansmoln - och fluctus och murus - känt som ett väggmoln.

Atlasen innehåller också ett erkännande av de processer som kan leda till molnbildning, så molnen som uppstår från skogsbränder klassas nu som flammagenitus.

Mest lästa
Missa inte

Se Även: