Flying Ant Day 2021: När är det? Vad är det? Hur bli av med myror i Storbritannien

Flygande Myror

Ditt Horoskop För Imorgon

Gul ängsmyr

Gul ängsmyr(Bild: Getty)



Varje sommar finns det en dag då tusentals enorma flygmyror plötsligt dyker upp från sina bon över hela Storbritannien - ett fenomen som kallas Flying Ant Day.



Vissa människor kanske redan har märkt att några av varelserna surrar runt.



Detta beror på att flygmyrperioden kan vara några veckor, men brukar byggas upp till en viss dag då miljontals flygmyror kommer ut samtidigt över hela landet.

Det finns ingen bestämd dag - den ändras varje år - men den sker vanligtvis i juli.

Här är allt du behöver veta om den stora invasionen av flygande myror.



Svärm av flygande myror

Invasion: Svärm av flygande myror rapporterade över Storbritannien (Bild: Getty)

Varför kommer flygmyror ut samma dag?

National Flying Ant Day är när manliga och kvinnliga myror spirar vingar och vågar ut ur boet på en 'bröllopsflykt' och söker myror från andra kolonier att umgås med.



Enligt Biologiska samhället , bröllopsflykt är en viktig fas i reproduktionen av myrarterna. Under flygningen parar oskulda drottningar sig med män och landar sedan för att starta en ny koloni.

anton dubeke och katie derham
Gul ängsmyr

Gul ängsmyr (Bild: Getty)

De flygande myrorna du stöter på i din stad eller trädgård är nästan säkert den svarta trädgårdssorten, Lasius niger. Deras bon har en enda drottning och vanligtvis runt 5000 arbetare, även om det kan vara så många som 15 000.

Myrorna du ser under större delen av året är arbetare som samlar mat till kolonin. Arbetarna är alla kvinnor och kommer att leva som vuxna i ungefär en månad. De flygande myrorna du ser en gång om året är hanar och unga drottningar.

Drottningar kan leva i över 10 år och tillbringa större delen av sina liv i sitt bo. Nya drottningar kommer dock att lämna för att para sig och hitta en egen koloni.

'Bröllopet' är varför myror flyger. Myror parar sig under flygning, så hanar och unga drottningar har båda vingar. Om du tittar noga på flygmyror kommer du att se att vissa är mycket större; det här är drottningarna.

Varför finns det så många flygmyror?

Det stora antalet flygande myror som dyker upp på kort tid ökar risken för reproduktion: det är mycket stor chans att en drottning kommer att möta en han från ett annat bo.

När hanarna och omogna drottningar har parat sig försöker drottningarna sedan starta ett nytt bo. Drottningarna tappar vingarna, och efter en ”Flying Ant Day” kan du ibland se stora myror gå runt på egen hand. Det här är nya drottningar som letar efter någonstans att ställa upp sitt bo.

När är Flying Ant Day?

Det finns inget exakt datum varje år, men flygmyrdag infaller vanligtvis i juli. Det antas vara när en period av vått väder följs noga av varmt fuktigt väder, och drottningmyror tar detta som en ledtråd för att söka hanar att para sig med.

Flygande myror i Wrexham

Flygande myror i Wrexham

'Nyligen genomförda undersökningar har visat att bevingade myror uppstår under flera veckor, även om det vanligtvis finns flera stora toppar', skrev Dr Christopher Terrell-Nield från Nottingham Trent University i en artikel för konversationen .

'Eftersom svärmning utlöses av temperaturen och ofta inträffar efter sommarregn, kan myror över ett stort område dyka upp samma dag om förhållandena är likartade över det.'

De Royal Society of Biology studerar varför detta fenomen uppstår , undersöker vilka väderförhållanden som uppmuntrar myror att flyga.

'Efter fyra år av vår flygmyrundersökning har vi funnit att flygmyrdag inte är så förutsägbar som vi först trodde', sa gruppen.

Akta dig för måsarna

Även om det kan verka ganska oberoende, bör de som busar om strandstäder vara på vakt mot galna måsar under Flying Ant Day. Detta beror på att det har rapporterats att fiskmåsar har druckit sig fulla på flygande myror.

Måspsykologer

(Bild: Getty)

Under tidigare år har mängder av måsar setts samlas i Brighton tvärs över vägarna och bryr sig lite om bilarna som rasar mot dem. De har också setts stampa marken i parker i hopp om att stoppa i sina favorit snacks.

Dr Rebecca Nesbit, en entomolog vid Society of Biology, har sagt att myrorna producerar myrsyra som kan 'bedöva' måsarna. Hon sa att mängden som ätit kan förklara varför måsarna inte snabbt flydde ifrån fara.

Detta ledde till att vissa fruktade en ökning av måsattacker, men Woodingdean djurlivsexpert Roger Musselle sa att de var mer benägna att bli påkörda av bilar.

'Jag tror att de förmodligen gillar smaken', sa han. 'Det är ganska normalt den här tiden på året på grund av väderförhållandena. Så snart de flygande myrorna kommer ut kan du se måsarna cirkla. De kommer att gå vidare till gräset eller närmare vägar där de kan ta sig till myrorna. '

Hur bli av med flygmyrorna

Flygande myror utgör ingen stor fara för människor i Storbritannien - annat än att vara väldigt irriterande. Om du lämnar dem ensamma, bör de försvinna inom några dagar.

Belgiens hälsominister

Tänk på när du dödar flygmyror att de faktiskt är bra för utomhusmiljöer. De luftar jorden, hjälper till att cykla näringsämnen, förbättrar trädgårdens bördighet och bekämpar skadedjur.

Flygande myror ger också en livsviktig livsmedelsresurs för många fågelarter, särskilt svingar och måsar.

Men om du har en angrepp i ditt hus och vill bli av med dem, här är sex bästa tips för att hjälpa dig att hantera de små varelserna direkt.

Flygande myror: Folk har tagit sig till sociala medier för att rapportera invasionen över Storbritannien (Bild: Twitter)

1. Spraya myrorna med diskmedel

Diskmedel är ett effektivt medel mot flygande myror, eftersom det fäster sig på deras kroppar och uttorkar dem. Skaffa dig en sprayflaska för att fånga de små varelserna under flygning och blanda två generösa skvätt diskmedel med vatten.

2. Fånga dem med tejp

Lura in de små sakerna med en matkälla och lägg lite tejp så nära som möjligt med den klibbiga sidan uppåt.

3. Attackera myror med ett konstgjort sötningsmedel

Vissa typer av sötningsmedel är mycket giftiga för myror. Om du till exempel blandar i sötningsmedlet med äppeljuice bildar det en viskös pasta som myrorna kommer att bära tillbaka till kolonin. När de väl konsumeras där kommer det att döda en del av deras befolkning.

4. Använd insekticidpulver

En insekticidlack kan appliceras runt dörrtrösklar eller vägg- och golvkorsningar där myror löper, eller spraya dessa områden med en insekticid aerosol som är märkt för denna användning.

5. Lägg burkar över myrbacken

Detta bör göras på morgonen. När det värms upp tar myrorna upp sina ägg i burken. På eftermiddagen skjuter du en kartongbit under varje burk och tar bort och kastar äggen. De gör en trevlig behandling för fåglar, särskilt kycklingar.

6. Häll kokande vatten i myrbacken

När du har hittat myrbacken, häll kokande vatten över den. Detta borde döda de flesta myrorna och hindra andra från att komma tillbaka.

Se Även: