Des Lynam om att intervjua Muhammad Ali, skräck för Hillsborough och längtar efter livesport

Fotboll

Ditt Horoskop För Imorgon

Lynam



Des Lynam sitter i sitt främre rum och stirrar på ett tomt tv.



Liksom miljontals sportfantaster i pandemisk lockdown längtar han efter fotboll, racing eller golf - och fruktar en sommar utan tennis.



Men du hittar inte Des, 77, tittar på YouTube-körningar eller Match of the Day klassiska höjdpunkter.

För som TV -sportens ansikte i mer än tre decennier har han varit där, sett den och fått den numrerade tröjan.

Vad Des uppenbarligen INTE har är demens - i motsats till de förvirrande och sårande kommentarerna från den tidigare kollegan Mark Lawrenson nyligen.



anton du beke strikt partners

Fotbollsforskaren sa att Des i en podcast kämpade med Alzheimers och inte hade den bästa hälsan.

Medan Des vägrar att svara på de bisarra påståendena, är det klart från vår chatt att han är vältränad, bra och helt på bollen.



Des Lynam med Jimmy Hill på Match of the Day 1990 (Bild: BBC)

Jag börjar bli riktigt trött utan sport nu, han suckar ner telefonen från West Sussex -hemmet som han delar med sin fru Rose Diamond. Jag blir inte av med att titta på gamla händelser eftersom jag redan vet resultatet.

Sport handlar om live - överraskningar och störningar. Och även om det är trevligt att de gamla kommentatorerna kommer på Match of the Day, så är det inte vi gamla presentatörer. Det är fortfarande Gary Lineker.

Des skrattar och insisterar på att han inte missar flaggskeppsshowen som han var värd för med Jimmy Hill innan han hoppade av till ITV Sport i ett mega-drag på 5 miljoner pund 1999.

Det var en massiv historia på den tiden på grund av Des coola professionalism och något oförskämt rykte.

Med silverrävslook, snyggare kavajer och en röst som sidenpyjamas var han också en hemmafruars favorit.

Fru Merton (aka komikern Caroline Aherne) sa berömt till honom: Jag tror att du är Tom Cruise för kvinnor i klimakteriet ... vi är som kitt i dina händer.

vad betyder 72

Des föddes i Ennis, Irland, 1942 och flyttade till Brighton med sin familj vid sex års ålder.

Des med fru Rose (Bild: PA)

En lysande pojke gick på gymnasiet och efter A-nivå började han arbeta inom försäkring innan han började sin sändningskarriär på BBCs lokala radio.

Han gick snabbt med i nationell radio och var dess boxningskommentator i 20 år.

Jag fick resa runt i världen efter Muhammad Ali och intervjua honom många gånger, minns han.

I Zaire, innan Rumble in the Jungle mot George Foreman, började Ali berätta för oss hur han skulle vinna kampen med en knyt ... en rak vänster.

Han fortsatte att peta på den här jappen på mig, rakt in i mitt ansikte. Det var svårt att inte vika men jag tänkte 'jag kommer att sitta helt stilla, för om han får sin timing något och får min näsa att blöda får jag en fantastisk skopa!'

Men självklart var han helt exakt och höll sig en kvarts tum bort från min hooter.

Till slut tittade han mig i ögonen och sa 'Du är inte lika dum som du ser ut!'. Han var underbar.

Des spelade en skiva 1975 (Bild: Getty)

Des flyttade till TV på 1970 -talet och presenterade snart läktare, Sportsnight, VM, OS och alla större sportevenemang. Men hans mediekarriär kunde ha tagit en annan väg.

År 1972 täckte han OS i München för radio när 11 israeliska lagmedlemmar och en västtysk polis mördades av den palestinska terrorgruppen Black September.

Des säger att han viftade sig igenom en serie intervjuer om situationen för nyhetsprogram men han gjorde det så bra att han erbjöds ett jobb som nyhetskorrespondent.

vad betyder 77 andligt

Jag trodde att det kan innebära att täcka krig, så jag tackade nej tack, säger han.

Att se så många sportevenemang inställda nyligen påminner Des om när hans sändningar blev oroliga.

1997 presenterade han Grand National när en IRA -bombvarning innebar att Aintree måste evakueras.

En av polischeferna eskorterade kändisarna och av någon anledning fick han mig också, förklarar Des. Så det slutade med att jag gick ut i sällskap med prinsessan Anne och Gregory Peck.

Des med andra Countdown -presentatören Carol Vorderman (Bild: PA)

Det dysteraste ögonblicket i Des karriär kom för 31 år sedan, i semifinalen Liverpool mot Nottingham Forest FA Cup på Hillsborough.

Jag var där för att spela in öppningen av Match of the Day, säger han. Men till slut frontade jag det enda avsnittet som inte innehöll någon sport.

Ingen hade en aning om vad som hände och inga meddelanden gjordes förrän mycket senare, då hade människor skadats och dödats. Efteråt, nere på planen, såg vi förstahandsbevis för tragedin.

Des rusade tillbaka till London för att förbereda programmet. Från någonstans producerades en svart slips för mig och vi föll mer eller mindre i luften och gjorde vårt bästa för att vara sakliga och sympatiska, säger han.

spelschema över fifa världscupen

Han gav senare kommentaren om minnesstunden som hölls i Liverpools anglikanska katedral.

Des lämnade Beeb 1999 för att presentera ITV: s livespelning i fotboll, men han ångrade det och sa: Jag saknade kamratskapet, killarna som jag jobbade med och alla skratt.

2005 ombads Des att bli värd för Countdown efter den mycket älskade Richard Whiteleys död och vann snabbt över tvivlare-även om han aldrig hade riktigt samma kemi med Carol Vorderman.

Läs mer

NEWSAM Football & apos; s bästa berättelser
Registrera dig för daglig NEWSAM Football -e -post Överför nyheter LIVE: Senaste skvaller Mourinho siktar på 'lycklig' Man Utd Messi kommenterar att lämna Barcelona

Men han slutade efter ett år och sa att det var för tröttsamt att resa från West Sussex till Leeds för att filma. Men han fibrerade.

I sanning blev jag bara så uttråkad av att göra det, avslöjar han. Vi skulle spela in fem shower om dagen, men som värd hade jag inte tillräckligt att göra. Jag tänkte 'jag kan inte göra det här i ytterligare två år, det kommer att döda mig.'

Tycker han inte om att komma tillbaka till skärmen? Jag tror att jag har slut på det nu, säger Des, som gjorde OBE 2008.

Jag vill inte skrämma barn. När jag gör FaceTime med mina två barnbarn tänker de 'vem är den där gamla jäveln?'

Trots hans skämt om ålder är Des fortfarande i fin fettle. Han opererades för en diskbråck för några år sedan och slutade spela golf och tennis.

Men Rose fick mig att göra Pilates, säger han. Jag brukade tro Henry Fords teori om att 'träning är våningssäng' - men nu disciplinerar jag mig själv att göra mina fysiska ryck, för vid 77 börjar bitar av dig släppa.

Men inte den berömda mustaschen? Tja, jag ville raka av det för det har blivit helt vitt nu, säger han. Då sa Rose: 'Vågar du inte - folk känner inte igen dig'.

Han har naturligtvis fel. Eftersom lockdown har fått miljoner fans att återupptäcka sportklassiker. Och Des Lynam är utan tvekan en av dem.

Se Även: