First Direct blir den senaste banken för att genomdriva 40% ränteskulderänta i 'lånhaj'

First Direct Ltd.

Ditt Horoskop För Imorgon

Kunder har beskrivit banken som 'inte bättre än en lånhaj'



Tusentals First Direct -kunder kommer att se sina räntebetalningar på checkräkningskrediter stiga dramatiskt nästa år som en del av långivarens planer på att effektivisera avgifterna i enlighet med nya riktlinjer.



Kunderna har fått höra att deras ordnade checkkrediträntor kommer att hoppa till 39,9% i mars nästa mars, i spåren av HSBC och Nationellt .



För närvarande betalar First Direct -löpande kundkunder 15,9% EAR på arrangerade checkräkningskrediter på över £ 250, eller en avgift på £ 5 per dag om de glider in i sin orangefärgade kassakredit.

Från och med den 14 mars kommer dock First Direct 1st Account -kunder att debiteras en övergripande ränta på 39,9% EAR -variabel på både arrangerade och oreglerade checkkrediter.

Ändringen gäller inte för personer med en räntefri överkassa på 250 £.



First Direct slopar också den dagliga användningsavgiften på £ 5 för oreglerade checkräkningskrediter och sänker sitt maximala månatliga tak till £ 20.

'För att göra saker enklare tar vi bort den dagliga användningsavgiften på £ 5 på oriktiga checkräkningskrediter (sådana som vi inte kommit överens om); Istället kommer vi bara att ta ut ränta på det belopp du lånar - oavsett om det är arrangerat eller oreglerat, säger bankjätten.



Nuvarande regler innebär också att du kan slippa 5 £ -avgiften om du är skyldig £ 10 eller mindre, har varit i din orangefärda checkräkningskredit i 30 dagar eller mer, eller har gått in i checkräkningen som ett resultat av ränteavgifter - men dessa klausuler kommer att vara ökar från nästa år.

Kunderna är nu rädda för att avgifterna, införda av Financial Conduct Authority (FCA) för att rensa upp den 'dysfunktionella' checkräkningsmarknaden, kommer att leda till ännu fler straffräntor.

Skyltar sitter utanför grenar

De flesta banker kommer sannolikt att följa efter (Bild: Bloomberg via Getty Images)

Läs mer

Topp pengar historier
Morrisons säljer påskägg för 25p Avlöningsdag bekräftad KFC öppnar åter 100-tal butiker för leverans Supermarkets leveransrätt förklaras

'Jag vet att det fortfarande finns £ 250 räntefritt (som det finns nu), men du planerar att mer än tredubbla räntor utöver det. FD utnyttjar både lojala och dess fattigaste kunder - de med #MentalHealth -problem kommer att drabbas mest ”, skrev en bedrövad kund på Twitter.

'@Firstdirecthelp Jag är chockad och arg! Jag flyttade nyligen från Nationwide eftersom de höjde #överträdelsekostnaderna till 39,9%! Nu har du gått och gjort det också !! Hur kan du motivera detta!?!? ', Klagade en annan.

En annan kund beskrev flytten som & apos; nära lånhajräntor & apos ;.

hywel bennett dödsorsak

För att hålla svaret enkelt, ja. Från och med den 14 mars 2020 ändrar vi debiteringsräntan till 39,9% AER. Kom ihåg att de första £ 250 i en arrangerad checkräkningskredit är räntefri, svarade banken.

Se Även: