Europa röstade precis för att förändra internets ansikte - men memes och GIF-filer är säkra

Teknologi

Ditt Horoskop För Imorgon

EU-parlamentet har antagit kontroversiell lagstiftning som kraftigt skärper upphovsrättslagarna på internet.



Det nya upphovsrättsdirektivet är utformat för att göra teknikjättar mer ansvariga för att betala kreatörer, musiker och nyhetsförmedlare mer rättvist för deras arbete online.



Flytten har kritiserats av teknikföretag, som säger att de kommer att behöva bygga dyra innehållsfilter och sluta länka till publikationer.



hur gammal är clive owen yorkshire farmer

I den nya lagstiftningen ingår en så kallad 'länkskatt', som kräver företag som t.ex Google och Facebook att inneha licenser för att länka till förlag.

Det kräver också att internetföretag som Reddit filtrerar och tar bort allt innehåll som kränker upphovsrätten från sina plattformar.

(Bild: REX/Shutterstock)



Reddit, Wikipedia och PornHub var bland dem som protesterade mot reformerna förra veckan och uppmanade användare att lobba sina representanter i Europaparlamentet för att rösta emot dem.

Tiotusentals demonstranter gick också ut på gatorna i Tyskland och andra europeiska länder för att kampanja mot förändringarna.



På söndag, en grupp på 200 europeiska akademiker skrev ett gemensamt uttalande fördömer reformen.

En stor oro är att de nya lagarna kan hämma yttrande- och yttrandefriheten på nätet och leda till censur på internet.

Julia Reda, en tysk parlamentsledamot och högljudd motståndare till flytten, beskrev beslutet som en 'mörk dag för internetfrihet' och varnar för att 'algoritmer inte kan skilja mellan faktiska upphovsrättsintrång och helt laglig återanvändning av innehåll för ändamål som parodi '.

Samtidigt sa Google på tisdagen att EU:s upphovsrättsreformer skulle skapa rättslig osäkerhet och skada Europas kreativa och digitala ekonomier.

(Bild: AFP/Getty Images)

Skivbolag, artister och mediaföretag hävdar dock att reformerna behövs för att uppdatera upphovsrättsskyddet för internetåldern och för att säkerställa att de får rättvist betalt för innehåll.

vad betyder 28

International Confederation of Music Publishers (ICMP) har välkomnat lagstiftningen och hävdar att den kommer att bidra till att minska den ekonomiska 'värdeskillnaden' mellan vad kreatörer och plattformar gör online.

'Fyra år av titaniskt tjafs senare börjar vårt arbete med att lösa 'värdeklyftan' nu ett nytt skede efter den här omröstningen, nämligen att se till att de som gör musiken får en rättvis avkastning, säger ICMP:s generaldirektör John Phelan.

Alexandru Giboi, generalsekreterare för European Alliance of News Agencies, tillade att det skulle vara en 'vinn-vinn-lösning för både pålitliga medier av hög kvalitet och allmänheten'.

'Skapare av innehåll har en mycket bättre chans att få en skälig ersättning för sitt arbete, och europeiska medborgare har också en mycket bättre chans att få tillgång till kvalitetsinnehåll online', sa han.

Senaste tekniska nyheter

Det ursprungliga utkastet till upphovsrättsdirektivet var avvisades i juli 2018 för att vara för svepande . En mjukare version av lagen stöddes sedan i september 2018.

På tisdagen godkändes direktivet av 348 parlamentsledamöter, med 274 röster emot och 36 nedlagda röster.

I synnerhet har förändringar gjorts för att skydda 'meme', 'gif' och 'snippet', efter att farhågor väckts om att den nya lagen skulle kunna döda dem helt, enligt föredraganden Axel Voss.

'Det här direktivet är ett viktigt steg mot att rätta till en situation som har gjort det möjligt för ett fåtal företag att tjäna enorma summor pengar utan att ersätta de tusentals kreativa och journalister vars arbete de är beroende av ordentligt', sa han.

'Samtidigt innehåller den antagna texten många bestämmelser som garanterar att internet förblir ett utrymme för yttrandefrihet.'

EU:s medlemsländer får två år på sig att genomföra reformerna, även om det inte är klart vad det kommer att innebära för Storbritannien inför Brexit osäkerhet.

9999 ängelnummer betydelse
Mest lästa
Missa inte

Se Även: