Englands lejoninnor skakade rekord på Wembley-publiken när historien skrevs om med stil

Nyheter

Ditt Horoskop För Imorgon

Det finns målfirande och det finns Euro-vinnande målfirande. Chloe Kelly spikade sin bra på Wembley.



Tröjan lossnade och historiens tyngd med den då de 56 åren sedan ett engelskt lag senast vann en stor trofé upplöstes och en ny generation av fotbollsodödliga kröntes.



När Kelly rullade iväg mot Englands bänk och avfyrade startpistolen på en Keystone Cops-jakt från sina lagkamrater, gick Keira Walsh ner med kramp. Lejoninnorna sprang på tomt men sprang ändå. Som om deras liv berodde på det. Wembley hade aldrig sett något liknande.



Återigen hade Wembley aldrig sett något liknande. Antalet deltagare på 87 192 var den största för någon EM-match – herrar eller damer – i historien. Det fanns en insikt, åtminstone bland dem som hade rest längs den långa vägen till erkännande för damfotbollen, att att vara på Wembley för denna final skulle vara en del av ett mycket speciellt tillfälle.

För att markera evenemanget ledde en helt kvinnlig besättning på ett Hercules transportflygplan en RAF-flyg förbi, flankerad av två Typhoon-stridsflygplan, strax före avspark. Ett år innan hade den värsta engelska fotbollen visat sig i herrarnas EM-final när Wembley stormades av berusade, drogade huliganer. Känslan var så annorlunda igår. Krisen av trasiga flaskor under fötterna hade försvunnit för att ersättas av klingandet av ett krossat glastak. Damfotbollen hade gått stort.

SÄG VAD DU TYCKER! Kan Englands lejoninnor nu vinna VM? Låt oss veta i kommentarsfältet



  LONDON, ENGLAND - 31 JULI: Spelare från England firar inför sina fans efter slutsignalen från UEFA Women's Euro 2022 final match between England and Germany at Wembley Stadium on July 31, 2022 in London, England. (Photo by Christopher Lee - UEFA/UEFA via Getty Images)
Englands spelare trivdes av stödet de fick i finalen på Wembley inför rekordstor uppslutning ( Bild: UEFA via Getty Images)

Det fanns polishästar men för dekoration. Små flickor i Englands skjortor poserade på bilder med dem. Stämningen på promenaden längs den myllrande Olympic Way var av otyglad glädje. Inuti gungade platsen som man hade förväntat sig men giftet för ett år sedan var ingenstans att se - eller höra. Den tyska nationalsången respekterades och applåderades. Du vet att saker och ting är annorlunda när domarens namn jublas före avspark av arenankunnare. Kom ihåg att Kateryna Mozul är ukrainska.

England special

Lejoninnorna blir historieskaparna!



Se till att du får en kopia av vår special på 48 sidor firar Englands fantastiska seger över Tyskland i finalen i UEFA Women's EURO-mästerskapen med all sista action, firande bilder, vägen till Wembley ära, turneringsväggdiagram, statistik och fakta och ett fantastiskt c mellan spridning souvenir affisch. Endast £3 och tillgänglig för förbeställ nu

De var mindre förlåtande när matchen började då Mozul gav Georgia Stanway och Ellen White ett kort kort efter varandra. De upprörda buningarna ringde högt och länge. Det efterföljande jublet för det gula kortet för Felicitas Rauch efter att hon utplånade Beth Mead bar på gift. Så gjorde många av tacklingarna. Det var den sortens spel - en kryddig, techy tävling som anstår en sammandrabbning mellan två stora rivaler med så mycket på spel. Den var hög på kontakt, låg på elegans.

Till och med Kellys vinnare var en tråkig blandning av ett mål, men vem bryr sig. Om du ville ha skönhet hade du ändå Ella Toones mål, skulpterat av en passning från Walsh som förtjänade att hängas upp i ett konstgalleri. Det dånande ropet av 'Toooooooone' får stadion att skaka. Tyskarna vägrade oundvikligen att gå tyst och efter att Lina Magulls välförtjänta kvittering tog matchen in i förlängningen började en samling kollektionsspänningar ta sig runt Wembley allt eftersom. Men det gjorde bara Kellys ögonblick av härlig release ännu sötare.

Se Även: