DWP betalar tusentals förmånskrav klumpbelopp efter felbedömning av dem

Fördelar

Ditt Horoskop För Imorgon

Tusentals människor kan få en överraskningsbetalning på hela 12 000 pund från DWP - och det finns 21 hälsotillstånd som mest sannolikt kommer att få pengarna, har det avslöjats.



van dijk skadeuppdatering

Institutionen för arbete och pensioner har redan betalat ut 18 miljoner pund till personer som förlorade på grund av ett rättsligt fel i samband med de poäng den tilldelade för personlig självständighetsbetalning (PIP).



PIP är en fördel som är avsedd att hjälpa människor med långvarigt fysiskt eller psykiskt hälsotillstånd eller funktionshinder.



DWP -felet innebar att vissa sökande fick lägre PIP -betalningar, medan andra nekades PIP helt och hållet eftersom deras poäng inte var tillräckligt höga för att kvalificera sig.

En man fick en enorm utbetalning av återbetalning när DWP slutligen gick med på att granska hans fall.

Sökanden, som har ett allvarligt psykiskt tillstånd, ansåg att han borde vara berättigad till återbetalning av PIP, enligt Birmingham Live .



Om du har behov av vardag och/eller rörlighet på grund av ett psykiskt tillstånd kan du vara berättigad till PIP

Om du har behov av vardag och/eller rörlighet på grund av ett psykiskt tillstånd kan du vara berättigad till PIP (Bild: PA)

Efter en lång kamp, ​​inklusive två förfrågningar om att granska hans ärende och ett försök att ta DWP till en domstol, gick tjänstemän med på att genomföra en & apos; obligatorisk omprövning & apos; och tilldelade honom 12 000 pund i återbetalning.



Nu har socialförsäkringsrådgivningen Fördelar och arbete identifierat en lista över villkor som enligt DWP -dokument är mest sannolika att vara berättigade till återbetalning.

Har du fått ett engångsbelopp från DWP på grund av ett PIP -fel? Hör av dig: NEWSAM.Money.Saving@NEWSAM.co.uk

De viktigaste villkoren är:

  1. Agorafobi
  2. Alkoholmissbruk
  3. Ångest och depression (blandade)
  4. Ångeststörningar
  5. Autism
  6. Bipolär affektiv störning (hypomani/mani)
  7. Kognitiva störningar
  8. Demens
  9. Depressionsstörning
  10. Drogmissbruk
  11. Inlärningssvårigheter
  12. Humörstörningar
  13. Tvångssyndrom (OCD)
  14. Panikångest
  15. Personlighetsstörning
  16. Fobier
  17. Posttraumatisk stressstörning (PTSD)
  18. Psykotiska störningar
  19. Schizoaffektiv sjukdom
  20. Schizofreni
  21. Stressreaktionsstörningar

Fördelar och arbete sa: ”Det bör understrykas att detta bara var DWP: s förutsägelse om vem som sannolikt kommer att vara berättigad. Bara för att ditt tillstånd inte är listat här betyder det inte att du inte har rätt till återbetalning.

'Inte heller om ditt tillstånd är listat här betyder det att du kommer att få en utmärkelse. Det är klart att DWP verkligen har valt att göra väldigt få utmärkelser. '

DWP har betalat ut 18 miljoner pund hittills till PIP -fordringar som förlorade på grund av felet, men kan komma att betala så mycket som 3,7 miljarder pund, enligt förmåner och arbete.

Varför får PIP -fordringar extra pengar?

Frågan härrör från ett domstolsavgörande i december 2017 som fann att DWP inte korrekt hade följt reglerna för de poäng som gavs för att kunna resa.

jag är en kändis spencer

PIP består av två delar - en daglig levnadshastighet för dem som kämpar med vardagliga uppgifter och en rörlighet för dem som behöver hjälp att gå ut eller flytta runt.

Veckopriset för rörlighetsdelen av PIP är antingen £ 23,70 eller £ 62,55, motsvarande £ 94,80 eller £ 250,22 i månaden.

Kravande borde ha tilldelats PIP: s standardmobilitet om deras psykiska nöd innebar att de inte kunde utföra någon obekant resa utan att ha någon med sig.

Och de borde ha fått den förbättrade räntan om de inte kunde gå på någon bekant resa utan stöd.

Men i stället hade DWP betonat människor för denna del av bedömningen, vilket innebär att vissa inte alls kvalificerade sig för rörligheten för PIP.

Vissa kvalificerade sig bara för den dagliga levnadshastigheten - och om de inte heller var berättigade till det fick de inget PIP alls.

Avdelningen omprövar nu påståenden och gör justeringar som kommer att innebära extra kontanter och en stor återbetalning för många som fick avslag första gången.

Hur många drabbas?

Man tror att 164 000 yrkandena drabbas, inklusive 143 000 som nu kvalificerar sig för PIP efter att ha fått avslag tidigare, plus ytterligare 21 000 vars PIP skulle gå upp.

DWP hade förväntats stå inför en räkning på nästan 3,7 miljarder pund mellan 2017 och 2022, som täcker de nya fordringarna och hela återbetalningen.

Fördelar och arbete tror dock att mindre än 7 000 personer nu kommer att kvalificera sig för de extra kontanterna.

Hittills har 900 000 personer omvärderats, enligt siffror från DWP.

En talesperson för DWP sa: 'Vi har redan uppdaterat vägledningen för nya PIP -beslut för att se till att folk får sitt fulla belopp och har åtagit sig att göra föråldrade betalningar för de berättigade så snart som möjligt.'

Se Även: