Djuphavsdykning - dyk som talar dig till £ 1000 per dag

Jobb

Ditt Horoskop För Imorgon

Djuphavsdykning låter glamoröst, med världsomspännande jobbmöjligheter och chansen att tjäna nästan 1000 pund per dag.



Men verkligheten kan vara att dykare sitter fast i 28 dagar åt gången i en klaustrofobisk burk med två andra gubbar för företaget.



'Om du inte älskade det kunde du bara inte göra det', säger Kelvin 'Jess' James, som har varit en kommersiell dykare i 15 år.



'Det är ett sätt att leva. Från det ögonblick som jag först dykade när jag var 17 år var jag fast. Det faktum att du är i en annan värld, ofta i fullständig tystnad, är underbart. Det kan vara lugnt och roligt och ändå vet jag att det på en bråkdel av en sekund kan bli farligt. '

Jess, som servar utrustning för oljeindustrin, spenderar sex timmar på botten av Nordsjön.

Hans arbetsdag börjar, oavsett om det är midnatt eller middag, med ett väckarklocka på radion från supportteamet.



kim kardashian western naken

'Den bästa tiden att dyka är ungefär två timmar efter att du har vaknat. Så vi gör oss redo och sätter oss i en trycksatt dykarklocka och går ner till havsbotten.

'Vi arbetar i tre-mansteam, två på havsbotten medan en man stannar i dykarklockan om han behöver rädda de arbetande dykarna', tillägger Jess.



Ibland kan havet vara kolsvart eller krossas av stormar. På andra kan Jess njuta av solljuset som tränger in.

”Vi har en navelsträng ansluten till oss och tillbaka till fartyget som levererar vår gas. Varmt vatten sväller hela tiden runt våra kroppar under de neoprendräkter vi bär för att hålla oss varma.

'Vi har radiokontakt med varandra och hela teamet på havsnivå. Det finns också videokameror anslutna till våra dykhjälmar så att ovansidan kan se exakt vad vi gör. '

'Det finns ingen mat eller dryck - det är bara att fortsätta. Om du behöver en liten stund är det ok - du är i havet, skrattar Jess.

222 betyder nummer

För att dyka till 300 meters djup måste Jess, 41, som bor i Devon, leva ett bisarrt och isolerat liv i ett trycksatt system som kallas The Chamber.

Den mäter 12 m x 5 m och är fäst vid ett dykfartyg - ett fartyg lastat med ingenjörer, cateringbesättning och supportteam.

'Du blir väldigt nära killarna du arbetar med. Vi är bara tre och vi är tillsammans i upp till 28 dagar utan avbrott, efter att ha träffats i Aberdeen innan vi flög ut till riggen. Vanligtvis dyker vi varje dag tills vi börjar dekomprimering som kan ta upp till fem dagar. '

Killarna & apos; endast kontakt med resten av fartygets besättning sker via radio.

'Det kan bli tråkigt men du stänger av. Vi spelar handhållna spelapparater, lyssnar på radio, tittar på TV som sitter fast på utsidan av ett kammarfönster och spelar kort. Vår mat passeras genom en speciell lucka. För träning förlitar vi oss på arbete och en cykel, säger Jess.

Enformigheten kan bli sliten, erkänner Jess. 'Det finns en outtalad regel även om att oavsett hur mycket du kan stöta på någon annan så kommer du aldrig att slåss eller falla ut. Det är inte värt det. Du kommer ingenstans. '

Klaustrofobi når aldrig Jess, även om han ibland har fått nog av den begränsade existensen.

'Jag fann mig själv en gång drömmer om att springa ner vid havet i frisk luft. Jag tog det som ett tecken att jag borde lugna lite. Jag arbetade de maximala timmarna jag kunde med bara två veckors pauser mellan dykstunder.

'Jag tar mer ledigt nu. Det blir tröttsamt. Den första veckan som du är hemma kan du känna de fysiska effekterna på din kropp men sedan är du tillbaka till det normala.

'Du måste hålla dig i form för att göra detta och vi måste passera en läkare varje år för att behålla våra dyklicenser.'

Om någon av trion blir sjuk eller skadas i kammaren måste männen klara allt själva.

'Jag gick en specialkurs där jag arbetade i en A & E -enhet så att jag kunde lära mig att hantera medicinska nödsituationer. När vi är trycksatta kan ingen lämna så vi måste klara oss. Vi kan få medicinsk rådgivning via radio från läkaren ombord och vi har också möjlighet att kopplas upp så att en läkare kan övervaka våra vitala tecken.

Jess blev biten av dykbuggen när han såg människor sitta längst ner i den lokala poolen som en del av en sub aquaklubb när han var 14. 'Jag visste att det var vad jag ville göra och även om jag aldrig provade det lokalt Jag gick med i Royal Navy eftersom jag tänkte att det var ett bra ställe att lära sig dyka på. Jag var lite naiv - av varje 1000 personer som vill dyka i marinen är det bara 10 till 20 som gör det varje år.

Den 17-åriga Jess var full av beslutsamhet och fick under sin grundutbildning ett sällsynt tillfälle att ta lämplighetstestet för att bli en clearingdykare.

”De var väldigt korta då och jag åkte iväg i en vecka för att se hur jag klarade mig med att vara våt, kall och utmattad. Jag passerade.'

Vid 18 års ålder var Jess en av de yngsta kvalificerade marindykarna.

'Det här innebär att göra saker som bomb och bortskaffande av gruvor. Jag lärde mig här att dykning är ett transportmedel - det tar dig dit du behöver gå för att få ett jobb gjort. '

Under den här tiden flygdes Jess ut till Herald of Free Enterprise som kantrade 1987 och dödade 193 passagerare och besättning.

nya kungliga babynamn odds

”Vi var ombord sex timmar efter olyckan och arbetade inne i färjan utan dykutrustning när färjan gled av sandspetten där den låg. Vatten kraschade mot oss. Jag har aldrig rört mig så snabbt.

Vid 21 tog Jess sin mättnadsbiljett som gjorde att han kunde arbeta till upp till 300m djup med hjälp av en dykarklocka och andas en gas som kallas heliox.

”Civila måste betala mellan 20 000–30 000 pund för att få sin flyg- och lörbiljett. Vi får byggare, elektriker, alla slags som betalar på sitt sätt. När du väl har fått det kan du tjäna ett bra liv. '

Kommersiella dykningslöner varierar beroende på dykarens kompetensutbud och vilken typ av dykning de gör. De sträcker sig från £ 200 till £ 950 per dag.

För mer information, se International Marine Contractors Association webbplats www.imca-int.com

Se Även: