Debenhams stängning: julbeställningar, återbetalningar, byten och presentkorträttigheter förklaras

Debenhams

Ditt Horoskop För Imorgon

Debenhams är på randen till likvidation efter att sista insatser för att säkra ett räddningsavtal misslyckades i morse.



JD Sports tipsades att ta över det 242-åriga varuhuset efter att det kraschade in i administrationen för tredje gången i april, mitt pågående kassaflödeproblem.



Sportkedjekedjan drog dock tillbaka sitt erbjudande när nyheter om Arcadias kollaps uppstod.



Företaget står nu inför likvidation - i ett drag som kan resultera i 124 butiksnedläggningar och 12 000 uppsägningar.

Debenhams sa att det kommer att fortsätta att handla, för närvarande, för att rensa lager när administratörer söker en köpare för hela eller delar av den brittiska verksamheten.

Debenhams föll i administration för andra gången i april och förhoppningarna hade vilat på ett räddningsbud från JD Sports (Bild: Google)



Debenhams butiker kommer att fortsätta acceptera företagets butikskort och behandla returer som vanligt.

I uttalandet stod det: ”Försäljningsprocessen har inte resulterat i ett förslag som kan levereras.



Med tanke på den nuvarande handelsmiljön och de sannolikt långvariga effekterna av COVID-19-pandemin är utsikterna för en omstrukturerad verksamhet mycket osäkra.

'Administratörerna har därför beklagligt kommit fram till att de bör påbörja en avveckling av Debenhams UK, samtidigt som de fortsätter att söka erbjudanden för hela eller delar av verksamheten.'

Sportklädkedjan JD skrämdes av att Debenhams & apos; största leverantören, Sir Philip Green's Arcadia Group medan det också var oro över ett avtal mellan JD: s aktieägare.

Företaget hade redan utarbetat rådgivare från Hilco, en omstruktureringsspecialist, för att arbeta med en eventuell likvidation om administratörer bedömde att den inte kunde handla lösbart.

Administratörer försäkrade leverantörer och andra fordringsägare, inklusive hyresvärdar, att alla avtalsenliga skyldigheter skulle uppfyllas fullt ut.

Debenhams presentkort

En avveckling av den brittiska verksamheten kommer att ske om ingen köpare hittas, vilket leder till att 124 brittiska butiker stängs och arbetskraften går förlorad (Bild: Manchester Evening News)

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

Hilco, omstruktureringsföretaget som specialiserat sig på avveckling av återförsäljare, kommer att börja gå in i butiker på onsdag för att börja röja lager.

Presentkort kommer att fortsätta att accepteras, men detta kommer sannolikt att förändras under de kommande veckorna eftersom administratörer vill avveckla transaktioner.

'Vi fortsätter att acceptera kreditkort, butikskort, presentkort och skönhetsklubbbelöningar som betalningsformer', förklarade ett uttalande.

När ett företag går i konkurs går du med i den långa listan över borgenärer som är skyldiga pengar av företaget.

Men i själva verket går du med längst bak i kön. Så för de flesta människor, när ett företag går sönder blir dina kuponger och presentkort värdelösa.

Adam French, vilken? Konsumenträttsexpert sa: 'Vi skulle råda alla konsumenter som har kuponger att tänka på att spendera dem så snart som möjligt.'

dougie poynter och lara

Debenhams julbeställningar

Återförsäljaren hade redan avskedat cirka 6500 jobb sedan i maj då den kämpade för att hålla sig flytande (Bild: AFP via Getty Images)

Debenhams handlar fortfarande online och alla transaktioner behandlas som vanligt - inklusive Svart fredag och julbeställningar.

Men med kedjans dagar potentiellt räknade är det värt att ta extra försiktighet när du handlar online.

Om du vill köpa en vara är det bästa rådet att betala med kreditkort eftersom det ger dig extra skydd genom avsnitt 75. PayPal erbjuder också extra skydd.

Du kan också få tillbaka pengarna via din bankkortutgivare (genom en process som kallas återbetalning) om transaktionen senare misslyckas.

Om det är en hög biljettartikel, till exempel en dyr köksel, kan du också få skydd via tillverkaren.

'Om det är något du planerar att köpa som är värt mer än £ 100, se till att du använder ett kreditkort eftersom du kommer att kunna göra anspråk på ditt kreditkortsföretag för att få tillbaka pengarna om något går fel,' Franska förklarar.

Återbetalningar och byten

Debenhams sa att det fortfarande behandlar återbetalningar och returer som vanligt.

Men igen, det bästa rådet är att agera så snart som möjligt eftersom villkoren kan ändras när som helst.

Se Även: