De mest och minst populära ställena att köpa ett hus i Storbritannien - finns din stad på listan?

Pengar

Ditt Horoskop För Imorgon

Fastighetsmarknaden dominerade nyheterna igen förra veckan, med Bank of England som tillkännagav en annan räntehöjning i UK.



Med den nuvarande kursen nu på 1,75 % - den största vandring på 27 år - kombinerat med en levnadskostnadskris , har potentiella bostadsköpare svårt att hålla sig till en budget och få foten på fastighetsstegen.



Zoopla grävde lite och hittade de mest och minst populära ställena att köpa ett hus i Storbritannien.



Bradford gjorde anspråk på topplaceringen som den mest populära, och registrerade en 98% ökning av efterfrågan från köpare under de senaste fem åren.

Wolverhampton och Warrington följde tätt på andra och tredje plats och registrerade en tillväxt på 91% respektive 70%. Avrundade de fem bästa var Reading (69 %) och Oldham (65 %).

Enligt deras forskning är efterfrågan på bostäder nu 25 % över genomsnittet jämfört med för fem år sedan, med ett genomsnittligt hem som nu kostar £256,600, en ökning med £19,700 från år till år.



Medan popstjärnan Zayn Maliks och artisten David Hockneys hemstad njuter av sin stund i solen, avslöjades denna stad i Shropshire som den minst populära platsen att köpa ett hus på.

Med en efterfrågan på -16% visade sig Shrewsbury vara den minst populära följt av östra London med -12% och sydvästra London med -5%.



dagen Kennedy dog ​​itv

Norra London hamnar också på listan över de 10 minst populära ställena, med bara en 1% ökning i efterfrågan från köpare under de senaste fem åren.

Vad väntar på marknaden?

Enligt Zoopla förväntas efterfrågan på bostäder försvagas in i nästa år eftersom bolåneräntorna ökar med tillväxttakten som förutspås plana ut till 5 % i slutet av 2022.

Några betydande prisfall förväntas dock inte eftersom bostadsmarknaden inte är immun men den är i mycket bättre form väder den ekonomiska motvinden än under tidigare cykler.

London är fortfarande Storbritanniens mest oöverkomliga bostadsmarknad där huspriserna är 11,6x genomsnittlig inkomst och priserna stiger i den lägsta takten på 4%.

Richard Davies, VD för Chestertons, säger: 'En drivande faktor bakom husjägare som vill flytta förr snarare än senare är räntorna.

'Med Bank of England som höjt räntorna mer än en gång i år har många köpare etablerat en starkare känsla av brådska.'

'En annan anledning som driver köpförfrågningar är att marknaden ser en post-pandemisk ombildning. Under Covid lade många husjägare sitt sökande på is när prioriteringarna ändrades.

'Nu är köparna tillbaka och vill göra verklighet av sin flytt.'

'Dessutom har vi också internationella studenter, internationella köpare och kontorsanställda som behöver en pied-à-terre närmare jobbet igen.'

james shepherd Natalie anderson

Se Även: