Britter har ingen aning om kalorier i sprit eftersom kampanjernas efterfrågan räknar med etiketter

Alkohol

Ditt Horoskop För Imorgon

närbild fet mage med öl isolerad på vit bakgrund

Sprit kan innehålla många kalorier(Bild: Getty Images/iStockphoto)



De flesta britter vet inte hur mycket deras favorittippel kan väga på midjan.



Hälsokampanjer kräver kaloriräkningar på spritetiketter efter att knappt en fjärdedel kunde uppskatta hur många kalorier de sjönk i en halvliter lager och var femte kom nära siffran i ett glas vin.



Studien som accepterade ett korrekt svar om gissningen låg inom 50% av det verkliga värdet har lett till krav på bättre näringsinformation om alkoholflaskor och burkar.

En halvliter lager med 5% ABV (alkohol i volym) har 239 kalorier, bara 11 mindre än en 51g Marsbar som har 228.

Och ett medelmåttigt 175 ml glas vin har 133 kalorier - tre mer än en 25 g påse Walkers färdiga saltade chips.



Hur mycket visste du om kalorierna i sprit? Dela dina tankar i kommentarsfältet

Enligt en undersökning bland 12 247 vuxna av Alcohol Health Alliance, visste bara 18% att de överläkande chefens (CMO) dricksriktlinjer inte var mer än 14 enheter alkohol per vecka, medan 34% inte visste och 48% svarade felaktigt .



Spritindustrin gick med på att uppdatera etiketter för att visa den veckovisa riktlinjen senast i september 2019.

Men Alcohol Health Alliance fann då att mer än 70% av de undersökta etiketterna inte inkluderade siffran.

Lagligt behöver alkoholetiketter bara visa styrkan på alkohol (ABV), allergener och behållarens volym.

Följ alla de senaste nyheterna genom att registrera dig för ett av NEWSAM's nyhetsbrev

Man som dricker traditionell halvliter äkta öl.

Många britter gillar en drink, men har ingen aning om kalorierna (Bild: Getty Images)

Annan information som ingredienser, näringsinformation och hälsorisker är valfri.

Som det ser ut kräver lagen att mer information ska visas på en kartong med apelsinjuice än på en flaska vin.

Även om många spritetiketter listar en webbplatsadress för drinkare att besöka för att få veta mer om näringsdetaljer och hälsoskador från alkohol, hade bara 3% av de som undersöktes av YouGov använt dem.

Alcohol Health Alliance ordförande professor Sir Ian Gilmore sa: Alkoholmärkning i detta land lämnar konsumenterna i mörkret om vad deras dryck exakt innehåller.

Genom att visa grundläggande produktinformation, till exempel kaloriinnehåll, kan konsumenten göra välgrundade val om vad och hur mycket de bestämmer sig för att dricka. Denna information bör visas tydligt på den produkt de köper. De ska inte behöva forska om grundläggande hälsoinformation online.

Det kommande regeringskonsultet om kalorimärkning är ett utmärkt tillfälle för förändring. Att kräva visning av kaloriinnehåll på alkoholhaltiga drycker skulle göra att alkoholmärkning överensstämmer med märkning av livsmedel och läskedrycker och skulle hjälpa till att ta itu med att de flesta vuxna i Storbritannien inte känner till kaloriinnehållet i alkohol.

Han tillade: Men allmänheten har rätt att veta mer än bara kaloriinnehåll. Det är oroande att endast 18% av allmänheten är medvetna om CMO: s dricksriktlinjer. Att inkludera denna viktiga hälsoinformation på etiketten, tillsammans med andra läsbara viktiga hälsovarningar och varning för dricksdrivning och graviditet, skulle hjälpa till att informera allmänheten om riskerna med att dricka och kan bidra till att minska alkoholskador genom att uppmuntra beteendeförändringar.

Holly Gabriel, näringschef på Action on Sugar, sa: Vi har länge utsatts för otillräcklig och inkonsekvent märkning. Det är absolut oacceptabelt att alkoholindustrin kan komma undan med att inte ge fullständig information om förpackningen. Detta är vilseledande och måste sluta. Alkoholmärkning måste anpassas till mat och läsk utan dröjsmål.

Tidigare forskning från Action on Sugar fann överdrivet sockerinnehåll i förblandade alkoholhaltiga drycker och ingen tydlig märkning som vägleder köpbeslut - med några drycker som innehåller hela 15 teskedar socker per förpackning, vilket är det dubbla av det tillsatta sockret som en vuxen ska ha i en dag.

Se Även: