Black box -bilförsäkring sparar dig en 'svindlande summa' men har enorma begränsningar - är det verkligen värt det?

Bilförsäkring

Ditt Horoskop För Imorgon

Vissa unga bilister har märkt blackboxpolicyer som orättvisa.

Vissa unga bilister har märkt blackboxpolicyer som orättvisa.(Bild: Getty)



Denna artikel innehåller affiliate -länkar, vi kan få en provision på eventuell försäljning vi genererar från den. Läs mer



Den genomsnittliga omfattande bilförsäkringen ger dig 478 £ per år tillbaka.



Det är enligt de senaste uppgifterna från Association of British Insurers, som i veckan meddelade att genomsnittspriset hade sett sitt första kvartalsfall i pris på två år, efter att ha sjunkit 13 pund sedan slutet av 2017.

Problemet är bara genomsnittet - det finns gott om förare, särskilt unga bilister, som betalar en liten förmögenhet för förmånen att sätta sig bakom ratten.

Som ett resultat plockar allt fler unga förare för blackbox -försäkringar, där dina körvanor övervakas och som kan ge betydande besparingar på premier.



Ändå har ny statistik föreslagit att denna politik visar sig splittrad, trots prissänkningarna.

Är blackbox -politiken orättvis?

Varför kan jag inte köra bil när jag vill?

Varför kan jag inte köra bil när jag vill? (Bild: GETTY)



anna ryder richardson död

En ny studie från prisjämförelsesajt Citat get har föreslagit att många unga förare är mindre än imponerade av blackbox -bilförsäkringar.

Den fann att 45% av förarna i åldern 17-24 var missnöjda med att behöva förlita sig på dessa försäkringar för att ha råd med sin bilförsäkring, vilket pekade på körrestriktioner som ofta ingår.

Chris Stone, 21 från West Midlands, kunde sänka kostnaden för sitt bilförsäkringsskydd från 1700 pund till 970 pund genom att gå till en blackbox -försäkring.

Men han erkände frustration när han kände sig tvingad att registrera sig för omslaget.

Om det inte minskade mina kostnader med ett så häpnadsväckande belopp hade jag inte anmält mig, eftersom förhållanden som tid på dygnet eller natten jag får köra är extremt restriktiva, sa Chris.

Läs mer

Bilförsäkring för unga förare
Telematik 4 sätt att betala mindre Betala som du går policyer Hur du sänker din premie

& apos; Jag känner alltid att någon tittar på mig & apos;

En av anledningarna till att unga förare står inför så massiva premier är att de statistiskt sett är mer benägna att vara inblandade i en olycka.

Men medan vissa unga förare lever upp till pojkracerstereotypen, är det lika många som är vettiga och säkra. Varför ska de betala priset för misstagen hos andra människor i deras ålder?

Det är där black box - eller telematik - försäkringar kommer in. Din bil är utrustad med en spårningsenhet av din försäkringsgivare (men med vissa försäkringar kan du helt enkelt ladda ner en app) som sedan övervakar dina körvanor.

Det betyder allt från när du är mest trolig att slå på vägen till hur hård du är på bromsarna.

Du får då en poäng. Om du visar att du är en säker förare, eller en som kör färre mil, då får du en bättre poäng som sedan borde översättas till en billigare premie.

Och i vissa fall, som med Chris Stone, kan det sparandet vara ganska dramatiskt.

Läs mer

Bilförsäkring: Vad du behöver veta
Fångsten som fördubblar din försäkring Befordran? Ditt omslag är nu i fara Felet som innebär en böter på 271 pund Hur klistermärken och mer kan ogiltigförklara försäkringen

Ingen körning efter mörkret

Men denna policy kan också innehålla vissa restriktioner för när du kan köra bil, och det är helt klart vad som har stört nerverna hos bilisterna som Citatget pratade med.

Till exempel fastställer vissa policyer i huvudsak ett utegångsförbud, vilket innebär att ingen körning mellan vissa timmar på natten.

Det är viktigt att notera att det här inte är ett vanligt tillvägagångssätt - det finns gott om policyer som inte sätter sådana begränsningar, men som kanske inte ger så stor rabatt om du sannolikt kommer att åka sent på kvällen.

Faktum är att alla telematikpolicyer är olika - vissa kan sätta en gräns för hur många kilometer du kan köra, men andra inte.

Som ett resultat måste du väga hela paketet när du överväger en policy. Är begränsningarna ett pris värt att betala för en dramatiskt reducerad premie?

Läs mer

Tricken till billigare bilförsäkring
Bästa tiden att förnya din policy Kameran som kan minska din försäkring 6 hemligheter med billig bilförsäkring Bilförsäkringsjämförelse förklarad

Andra sätt att sänka dina bilförsäkringskostnader

Även om black box -policyer är ett populärt val - en studie från konsultverksamhet Ptolemaios förra året föreslog att det för närvarande finns cirka 850 000 försäkringar - de är verkligen inte de enda alternativen som är öppna för förare som vill betala lite mindre för sin bilförsäkring.

Att investera i en dashcam kan också vara värt. Dessa kameror är monterade på din instrumentpanel och registrerar vad som händer på vägen framåt.

Försäkringsbolagen blir stora fans av dem, eftersom de ger konkreta bevis i händelse av en olycka, snarare än att bara förlita sig på de berörda parternas vittnesbörd.

Som ett resultat, vissa försäkringsbolag - inklusive Snabbtäcke , SureThing och Adrian Flux - alla erbjuder rabatter om du har en i din motor.

En annan kunnig taktik är att leka med din jobbtitel på din policy.

Din sysselsättning är en av de många faktorer som försäkringsbolag tänker på när du räknar ut din premie, och vissa jobb kommer att leda till dyrare offerter än andra.

Så se om du kan hitta en korrekt jobbbeskrivning som kommer ut billigare.

Det är alltid värt att få en rad offerter från prisjämförelsewebbplatser när det är dags att ordna en försäkring, men glöm inte att kolla vad det skulle kosta med försäkringsbolag som Direktlinje och Aviva som inte använder dessa webbplatser.

Och glöm inte att du kan få tillbaka pengar om du köper din policy via en cashback -webbplats som TopCashback eller quidco .

Se Även: