Bästa sparräntor nu hos banker du aldrig hört talas om - hur säkra dina pengar är

Besparingar

Ditt Horoskop För Imorgon

Priserna ser bra ut, men är dina kontanter säkra?



Om du letar efter en sparränta med fast ränta eller kontant ISA kanske du inte känner igen bankerna högst upp på de bästa köptabellerna.



Cynergy Bank , Al Rayan Bank och Gatehouse Bank har alla varit nära toppen av de bästa köpen i månader, men är inte direkt igenkännbara märken.



När du tittar på sparmarknadens överkant är många av de mest konkurrenskraftiga leverantörerna de som är mindre kända, säger Tom Adams, forskningschef på Besparingsmästare .

'Sparare som letar efter ett välkänt varumärke kommer ofta att söka förgäves, eftersom de stora bankerna inte finns någonstans bland de bästa köpen.'

när börjar bgt 2014 på tv

Så frågan är, vilka är de och är dina pengar säkra?



Skydden på plats

Dina pengar är skyddade nu - på ett sätt (Bild: PA)

Du hade rätt i att vara försiktig med ett sparande varumärke som du inte har hört talas om.



Tillbaka före finanskrisen 2008 toppade isländska banker som IceSave, Kaupthing Edge och mer regelbundet spartabellerna - och fick rekommendationer från Martin Lewis.

Sedan gick de i konkurs och spararna var kvar i limbo när Storbritannien och isländska myndigheter argumenterade om vem som var ansvarig för sparare & apos; insättningar.

Den goda nyheten är att det finns ett sätt att se hur mycket av dina pengar som skyddas. Ersättningssystemet för finansiella tjänster.

Detta garanterar de första 85 000 pund du sparat med varje bank - förutsatt att de har en separat brittisk licens.

Sparare kommer ofta att behöva ta ett välinformerat trosprång och Financial Services Compensation Scheme (FSCS) är nyckeln. Så länge leverantören är en del av schemat och du håller dig till 85 000 pund, finns det ingen anledning att inte prova ett sparmärke som är mindre bekant för dig, sa Adams från Savings Champion.

Så givet att du får samma skydd med vilken bank som helst - förutsatt att den har en licens - vad mer behöver du veta om de nya pojkarna i toppen av tabellen?

Erbjudna konton

Vem erbjuder erbjudandena (Bild: PA)

Sparekonton med fast ränta (även känd som obligationer) betalar ett bestämt räntebelopp under en fördefinierad period.

De betalar i allmänhet mer än enkla åtkomstsparkonton men med en förbehåll - du kan inte komma åt dina pengar under löptiden. Tiden kan sträcka sig från sex månader upp till fem år eller längre.

Det finns också Sharia-kompatibla konton nära toppen av tabellerna. Varför spelar det någon roll? Tja, att låna ut pengar för att tjäna ränta är förbjudet i islam, eftersom muslimer anser att det främjar orättvisa och leder till social ojämlikhet och orättvisa. Så Sharia-kompatibla sparkonton betalar en förväntad vinstgrad istället för ränta.

Men det betyder inte att du inte kan dra nytta av det.

Även om kontona är riktade till sparare som vill ha avkastning på sina sparande utan att äventyra sin tro, kan de vara lämpliga för alla sparare, säger Adams

Men på grund av det olika sättet att beräkna avkastningen, jämfört med vanliga sparkonton, bör du se till att du är bekväm med detta innan du fortsätter.

Så här är de:

Cynergy Bank-1,75% (1 års ISA med fast ränta)

Du kanske inte har hört talas om Cynergy Bank - men det är inte helt nytt. Det är ett varumärke som tillhör Bank of Cyprus UK som köptes av Cynergy Capital Limited i november förra året och lanserades igen som Cynergy Bank i december. Insättningar med Cynergy skyddas av FSCS.

Cynergy Bank har höjt räntan på sin ettåriga fastränta ISA för ett år, så den betalar nu 1,73% och är den bästa köptabellen för denna typ av produkter.

Sparare kan investera minst £ 500 och överföringar från kontanter Isas och aktier och aktier Isas är tillåtna. Moneyfacts har gett affären ett utmärkt produktbetyg. Cynergy toppar också tabellen för tvååriga Isas med fast ränta och betalar 1,82%.

Al Rayan Bank - 2,17% (1 år) 2,42% (2 år)

Al Rayan Bank var tidigare känd som Islamic Bank of Britain. Det erbjuder för närvarande den bästa räntan på båda ettåriga obligationer.

Det är en del av FSCS, så dina pengar är säkra. Medan räntorna är förväntade vinster, snarare än standardräntor, har det hittills inte missat sitt mål och till och med varit känt för att slå det.

Gatehouse Bank - 2,35% (2 års obligation)

Gatehouse Bank erbjuder en något lägre förväntad vinstnivå än Al Rayan på 2,35% på en tvåårig obligation-men det finns ett lite känt trick för att höja din avkastning.

Gatehouse är en av en handfull banker som har samarbetat med sparmarknaden Russin . Raisin erbjuder för närvarande en bonus på upp till £ 100 när du öppnar och finansierar en sparprodukt via sin webbplats.

Adams sa: Leverantörer är angelägna om att konstatera att förväntade vinstnivåer vanligtvis uppnås och de flesta leverantörer gör att du kan ta pengar tidigt om den förväntade vinstgraden sannolikt inte kommer att uppfyllas.

'Så vitt vi vet har det inte funnits några fall där den förväntade vinstgraden inte har uppnåtts när det gäller de viktigaste leverantörerna inom detta område av marknaden.

ICICI Bank UK - 1,55% (enkel åtkomst)

En utländsk bank, ICICI Bank UK, erbjuder för närvarande den högsta räntan för enkel åtkomstbesparing.

Dess HiSave Bonus Saver -konto betalar 1,55%, inklusive en 0,3% bonus i 12 månader. ICICI Bank UK är ett dotterbolag till ICICI Bank, en av de fyra stora bankerna i Indien. Insättningar täcks av FSCS.

RCI Bank - 1,42%

Men medan de flesta utomeuropeiska banker har brittiska dotterbolag som omfattas av det brittiska kompensationssystemet, fungerar inte alla på detta sätt.

RCI Bank är en nyckelspelare på marknaden för lättåtkomliga sparande med sitt frihetskontokonto som betalar 1,42%.

För närvarande fungerar RCI Bank som en filial av sitt huvudkontor, RCI Banque, baserat i Frankrike, och omfattas av det franska kompensationssystemet. Detta fungerar bra för tillfället - med upp till 100 000 euro i sparade skydd (88 000 pund vid dagens priser), men kan vara ett problem efter Brexit.

Det är dock på väg att få en brittisk banktillstånd och när denna process är klar kommer insättningar att täckas av FSCS.

Läs mer

Bästa sparkonton
Lättåtkomliga konton Sparkonton för barn Bästa kontanter ISA -konton Bästa obligationer med fast ränta

Se Även: