Barclays 'rätt' att inte betala ut efter att par förlorat 700 000 pund i bankbluff

Barclays

Ditt Horoskop För Imorgon

Bedragaren manipulerade paret i den mån de tillät honom att lyssna på deras bankkontorssamtal [stock image](Bild: AFP via Getty Images)



En kvinna som lurades till att lämna över 700 000 pund under sken av att hon hjälpte till en bedrägeriundersökning har förlorat varenda krona - med sin bank utan ansvar att betala ut.



Fiona Philipp använde sitt Barclays bankkonto för att överföra två summor pengar - en på 400 000 pund och ytterligare 300 000 pund - till konton i Förenade Arabemiraten 2018.



Hon och hennes man trodde att de hjälpte till med en allvarlig bedrägeriundersökning som drivs av stadens vakthund, Financial Conduct Authority (FCA).

gemma collins james argent

Paret lurades dock och i en dom i dag sa en domare att Barclays inte är skyldig att kompensera för eventuella förluster.

Banken sa att kunden hade gjort betalningarna villigt och tillade att ytterligare skyddskontroller inte skulle ha förhindrat bluffen.



Bedrägeriet började när Philipps man, en läkare, fick ett telefonsamtal från en man som påstod sig arbeta för FCA.

Han hävdade att hans bank, HSBC och ett investeringsbolag han hade sparande i, var osäkra och riskerade att bedrägeri.



är susanna reid i ett förhållande

För att hålla pengarna säkra sa brottslingen att de måste överföras till 'säkra konton' innan hans utredning kunde slutföras.

Barclays Banks hemsida visas på en datorskärm

Bedrägeriet började när Philipps man fick ett samtal från en man som påstod sig arbeta för den brittiska finansregulatorn (Bild: Getty)

Dr.

ksi v logan paul tid

Paret besökte Barclays filialer i Gloucestershire och Bristol i mars 2018 i ett försök att betala 400 000 pund till '' säkra konton ''.

Fru Philipp, en pensionerad musiklärare, mailade kopior av sitt pass och körkort till bedragaren och besökte sedan nästa dag Barclays & apos; Westbury-on-Trym filial för att göra en andra £ 300.000 betalning.

Han manipulerade paret i den mån de tillät honom att lyssna på möten de hade på banken på en öppen rad på mannens mobiltelefon, sade en dom från High Court.

I mars 2018 besökte en officer från Avon och Somerset -polisen paret tre gånger för att varna dem för att de var offer för bedrägeri efter att ha fått underrättelser från andra polisstyrkor.

Men bara på det tredje mötet accepterade de att de lurades.

Då förberedde paret sig för att bearbeta ytterligare 250 000 pund till det 'säkra kontot'.

Överföringen misslyckades efter att Barclays blockerade ytterligare utgifter.

Få de senaste pengaråd, nyheter och hjälp direkt till din inkorg - registrera dig på NEWSAM.co.uk/email

nicole scherzinger ätstörning

Den skriftliga domen från High Court publicerades på måndagen och dömde till förmån för Barclays Bank plc.

I den sa domare Russen QC att han kände 'akut sympati' för paret som hade 'blivit offer för bedragarens oärlighet' men tillade 'att det inte vore rättvist, rättvist eller rimligt att ålägga banken ansvar'.

Domstolen hörde att kvinnans avslöjande av säkerhetsuppgifter till bedragarna 'innebar tydliga brott' mot bankens villkor.

Alexia Knight, för Barclays, sa att det var tveksamt om bedrägeriet skulle ha stoppats om banken hade ställt fler 'skyddande frågor'.

Se Även: