Avslöjat: Varför dina skor är en storlek 4 i New Look men en 6 i River Island - och allt handlar om hur de är gjorda

Livsstil

Ditt Horoskop För Imorgon

Om du kämpar för att passa in i din normala sko storlek och rädsla för att dina fötter antingen har krympt eller ballonger med åldern, kan du andas en suck av lättnad.



amerikansk skräckhistoria 1984 Storbritannien

Trots vad etiketten kan säga, storlekar på high street finns bokstavligen över hela butiken - vilket skapar frustration för dem som inte provar innan de köper.



De Daglig spegel tog till huvudgatan för att undersöka avvikelserna och upptäckte hur skor kan variera med tre storlekar beroende inte bara var du handlar utan också tack vare vilken typ av skor du köper.



Vår reporter trodde att hon var en typisk femma - samma storlek under de senaste 20 åren - men att prova ett par plattor, sandaler, höga klackar och sneakers i åtta High Street-butiker gav häpnadsväckande resultat.

På huvudgatan kan storlekarna variera så mycket som tre storlekar (Bild: E+)

Vår reporter kämpade för att klämma in en storlek 6 i H&M



Skor monterade från en petite 4 till 6 - en skillnad på tre storlekar.

Vi började vårt experiment på skolskofavoriten Clarks. En mätare registrerade henne som en 5:a och alla fyra typerna av skor passade i den storleken.



Men kl Marks och Spencer , ett par mjuka bruna loafers i storlek 4 och ett halvt passade som handen i handske, medan gråa sneakers i storlek 5 var en klämma och lämnade henne med en större 6:a.

Det var en liknande historia kl Nytt utseende där hon halkade in i ett rosa par balettpumps i en 4:a men krävde två storlekar större när hon provade några guldsandaler.

Men det motsatta hände intill kl H&M . Här kunde hon bara klämma i några guldbalettpumps i storlek 6 och ett par bruna sandaler i grekisk stil passade perfekt i storlek 4.

som äger Halifax Bank

I flod ö Det gick inte att hitta ett par plattor för att passa, eftersom storlek fyra var lagom för vänster fot, var för tight för höger, medan sandaler och höga klackar krävdes i storlek 6.

Så sent som för 15 år sedan tillverkades fabriksfotformarna, kända som 'lasts', fortfarande i Storbritannien i standardstorlek.

Anledningen är att majoriteten av skorna är gjorda i Asien och inte tillverkas i brittiska standardstorlekar (Bild: Altrendo)

Men hon passade bekvämt in i sin vanliga storlek 5 i Clarks

vad betyder 327

Men eftersom återförsäljare trycker på för billigare sätt att hänga med i modetrender har majoriteten av skoproduktionen flyttat till Asien.

Nästan hälften av kvinnorna i Storbritannien bär fel skostorlek - och en tredjedel av 2 000 tillfrågade personer medger lätt att de bär skor som inte passar ordentligt, enligt en undersökning från College of Podiatry.

De flesta människor har inte fått sina fötter mätta sedan de var barn och försöker helt enkelt ta reda på sin egen skostorlek genom att prova några par i sin favoritbutik.

För att öka förvirringen använder återförsäljare konverteringsdiagram som ger motstridiga råd om europeiska storleksekvivalenter.

Matthew Fitzpatrick, konsult för fotterapeut från The College of Podiatry, sa: Förr i tiden fanns det färre återförsäljare som sålde skor där majoriteten byggdes kring de traditionella formarna.

58 årig kvinna

Men eftersom efterfrågan på billigt mode har ökat, skär varje företag det sina egna individuella formar och förklarar varför det finns en sådan variation på high street.

Tidigare tillverkades skor i Storbritannien med samma form men nu har företag var och en sina egna skostorlekstabeller (Bild: First Light)

Hon lyckades bära en liten fyra i New Look

Särskilt kvinnor klämmer ihop sina fötter i den storlek de tror att de är men det kan orsaka problem. Knivar, liktornar och förhårdnader orsakas av dåligt passande skor och klotår kan uppstå om skorna är för stora.

Nästa förklarade varför de har en storleksvariation. En talesman sa: Vi arbetar efter brittiska betygsstandarder, medan vissa återförsäljare använder europeiska eller till och med amerikanska.

jesse metcalfe och nadine coyle

Foten beter sig också olika i olika skostilar.

Medan en talesman för M&S sa: Allas fötter är unika - vi jobbar verkligen hårt för att se till att våra skor är bekväma och sitter bra, och att våra storlekar är i linje med den brittiska industristandarden.

Primark sa: Våra skostorlekar följer SATRA-standarden.

River Island lade till: Alla våra skor är anpassade i branschstandardstorlekar.

New Look och Topshop avböjde att kommentera medan H&M misslyckades med att kommentera.

Hur de jämförs i olika butiker


Hur man ser till att de passar perfekt

Matthew Fitzpatrick, konsult för fotterapeut från The College of Podiatry, tipsar om att hitta skor i perfekt storlek.

■ Din skostorlek är den storlek som passar din fot perfekt, inte vad du tror att du är. Försök alltid innan du köper.

■ Prova skor på eftermiddagen eftersom fötterna har en tendens att svullna senare på dagen. På så sätt slipper du skor som känns tajta på natten.

■ Köp om möjligt bara skor där det finns möjlighet att mäta fötterna först. På så sätt kan du se till att skon du skaffar är rätt för dig.

Mest lästa
Missa inte

Se Även: