£ 3,99 vin ska förbjudas i Skottland som minimipris för alkohol som godkänts av högsta domstolen i Skottland

Alkohol

Ditt Horoskop För Imorgon

Alkohol

Alkohol har ett minimipris(Bild: Getty)



Storbritanniens högsta domstol har avvisat en utmaning mot planer på att använda minimipriser för alkohol för att förbättra folkhälsan i Skottland.



Sju högsta domare i London avslog ett överklagande i dag av Scotch Whiskey Association (SWA).



Under en utfrågning i juli hörde domarna argument från organisationen om att lägsta enhetspris (MUP) är 'oproportionerligt' och olagligt enligt europeisk lag.

SWA sa att det fanns bättre sätt att uppnå den skotska regeringens mål.

die hard christmas jumper stickad

Men Högsta domstolen beslutade enhälligt att det inte var något brott mot EU: s lagstiftning och att minimipriset 'är ett proportionellt sätt att uppnå ett legitimt mål'.



Läs mer

Stormarknadsaffärer
Mathandelserbjudanden online Bästa affärer vinaffärer Spara 15 £ rabatt på din Sainsbury butik 21 smarta sätt att spara pengar på mat

Högsta domstolens utmaning kom efter att Court of Session i Edinburgh, Skottlands högsta civila domstol, avslog SWA: s överklagande av åtgärden i oktober 2016.



Den juridiska bråket om förslagen började 2012 och har försenat genomförandet av en politik som syftar till att ta itu med Skottlands dryckesproblem.

Högsta domstolen var tvungen att avgöra om 2012 års alkohol (minimipris) (Skottland) var oförenlig med EU -lagstiftning.

Skotska ministrar har utarbetat ett utkast till en order som anger ett lägsta pris per enhet på 50p, men varken 2012 års lag eller beslutet har trätt i kraft i avvaktan på resultatet av det rättsliga förfarandet.

Överklagandet motsattes av Lord Advocate och General Advocate for Scotland.

sommarball 2017 biljettpriser

Hur lägsta pris fungerar

£ 3,99 vin kommer aldrig att existera igen enligt reglerna (Bild: Getty)

Den skotska regeringen planerade att fastställa ett golvpris för alkohol. Det förbjuder faktiskt billiga affärer, även om det inte bör påverka något som redan kostar mer än så.

Vid en föreslagen nivå på 50p skulle en enhet som skulle innebära att det billigaste du kan sälja whisky kosta £ 14 per flaska (70cl), vodka skulle kosta minst £ 13,13 en flaska (70cl), vin £ 4,32 och 4 burkar om 4% öl kan aldrig bli billigare än £ 3,52 (440 ml).

Pubar ska vara bra, med minimipriset för en halvliter 4% öl eller 175 ml vin till 1,15 £.

De billigaste möjliga priserna till 50p per enhet

Kan det också hända utanför Skottland?

Det finns redan planer på att införa lägsta alkoholpriser i Wales, även om det bara är under granskning i England.

Nordirlands hälsominister Jim Wells hade också försökt införa minimipriser där innan han avgick 2015.

Minsta alkoholpriser förklaras

Storbritanniens högsta domstol har avvisat en långvarig utmaning mot planer på att använda minimipriser för alkohol för att förbättra folkhälsan i Skottland.

Hilary Duncanson tar en titt på några viktiga frågor om förslaget:

Vad är lägsta enhetspris?

Lägsta enhetspris, eller MUP, anger helt enkelt ett golvpris för en alkoholenhet, vilket innebär att det inte lagligt kan säljas för mindre än det. Ju mer alkohol som finns i en drink, desto dyrare blir det. Den skotska regeringen insisterar på att MUP inte är en skatt, utan snarare 'ett riktat sätt att se till att alkohol säljs till ett vettigt pris'.

blind flicka på jakt

Hur snart kunde den skotska regeringen genomföra policyn?

Ministrar har alltid sagt att de kommer att gå 'så snabbt som möjligt' för att införa politiken.

Varför spelar alkoholpriset någon roll?

Hälsokampanjer hävdar att när alkoholpriset sjunker ökar alkoholkonsumtionen. Ju mer prisvärd dryck blir, desto fler människor använder den och desto mer skada upplever samhället på grund av den.

Organisationerna Scottish Health Action on Alcohol Problems (SHAAP) och Alcohol Focus Scotland är bland dem som har kämpat för en höjning av dryckespriset för att minska konsumtion och skada.

orlando bloom ex fru

Vad exakt vill den skotska regeringen införa?

Lagen om alkohol (minimipris) (Skottland) 2012 antogs av läkare på Holyrood 2012. Den skotska regeringens preferens var då att alkohol skulle säljas till ett lägsta pris på 50p per enhet. Det tror att MUP mestadels kommer att påverka de billiga vita ciderna och värdesätta sprit med högt alkoholinnehåll som tenderar att gynnas av skadliga drinkare.

Ett minimipris på 50p skulle innebära att en 70cl flaska whisky inte kunde säljas för mindre än £ 14. Det skulle kosta en 70cl flaska 37,5% vodka till inte mindre än 13,13 £, fyra 440 ml burkar med 9% lager skulle öka till minst 7,92 £ och en 75cl flaska 12,5% vin kunde säljas för inte mindre än £ 4,69.

Vad är det för fel med att vidta andra åtgärder istället?

Ministrar insisterar på att Skottlands alkoholproblem är så betydande att det krävs 'banbrytande' åtgärder.

De säger att med tanke på kopplingen mellan konsumtion och skada och bevis på att överkomliga priser är en av drivkrafterna till ökad konsumtion, är prisupptagning en viktig del av en långsiktig strategi. Ministrarna tror att det finns starka internationella bevis för att tackla pris, som en del av ett åtgärdspaket, kan bidra till att minska alkoholkonsumtionen.

Hur allvarligt är Skottlands förhållande till flaskan?

Den skotska regeringen hävdar att nationens förhållande till alkohol har blivit obalanserat. Nästan en femtedel mer alkohol säljs per vuxen i Skottland än i England och Wales, och statistik visar att mer än 40% av fångarna var berusade när de begick brott.

De senaste siffrorna visar också att alkoholrelaterade dödsfall har ökat med 10% under det senaste året medan de i andra europeiska länder utanför Storbritannien och Irland sjunker. I genomsnitt orsakar alkoholmissbruk cirka 670 sjukhusinläggningar och 24 dödsfall i veckan och det kostar Skottland 3,6 miljarder pund varje år, eller 900 pund för varje vuxen, säger ministrarna.

Vilken inverkan kan MUP ha på minskning av skador?

Ministrarna säger att det betyder att mindre pengar kommer att behöva läggas åt för att hantera konsekvenserna av alkoholmissbruk. Alcohol Focus Scotland säger att bara under det första året kan minimipriset förhindra 60 alkoholrelaterade dödsfall, 1 600 sjukhusinläggningar och 3500 brott.

hur gammal är sharon i eastenders

Institutet för alkoholstudier säger att analys visade att en 50p MUP skulle ha minimal effekt på måttliga drinkare, medan stora drinkare i genomsnitt skulle dricka 134 färre enheter om året.

Vilka är argumenten mot MUP?

Scotch Whisky Association (SWA) tror att det inte kommer att hantera alkoholmissbruk effektivt och säger att det inte finns några bevis för att MUP är effektivt för att minska alkoholrelaterade skador. Den anser att åtgärden strider mot EU: s handelsregler. Det hävdar att MUP kommer att skapa prejudikat för 'lika ineffektiva och olagliga åtgärder' från andra länder som kan allvarligt skada Scotch Whisky -industrins exportmarknader och den skotska ekonomin.

Kroppen säger att det är en regressiv politik som drabbar ansvariga drinkare, särskilt de med de lägsta inkomsterna. De håller med om att det finns ett problem med alkoholmissbruk men säger att alkoholrelaterad skada i Skottland har minskat under de senaste åren. Dessutom tillämpas nuvarande lagar om försäljning och försäljning till berusade personer under åldern inte fullt ut och effektivt för närvarande, hävdar den.

Lagstiftningen antogs 2012, så varför har inte Skottland minimipriser för alkohol än?

Genomförandet av lagen har hållits på grund av den långvariga juridiska utmaningen från alkoholindustrins organ, ledd av Scotch Whiskey Association (SWA).

Deras utmaning har redan hörts på olika nivåer vid Skottlands högsta civilrätt, Court of Session, och gått till EU -domstolen. Det var först efter det som förhandlingarna flyttade till Storbritanniens högsta domstol.

Se Även: