15 miljoner bostäder för att se energiräkningarna stiga 96 pund idag - men agera nu och spara 200 pund

Energiräkningar

Ditt Horoskop För Imorgon

den

Systemet infördes 2019 för att stoppa leverantörer från att överbelasta kunder(Bild: Getty)



Femton miljoner hushåll kommer att se gas- och elräkningar stiga med nästan 100 pund per år från idag - i en tid då många människors ekonomi redan är under press.



Energitillsynsmyndigheten Ofgem ska höja energipriset - det högsta beloppet som leverantörerna kan debitera kunderna med standard eller standardavgifter den 1 april.



Baserat på genomsnittlig användning betyder det att minst 11 miljoner bostäder kommer att se årliga dubbla bränsleräkningar stiga med £ 96 till £ 1,138.

megan barton hanson love island

Ytterligare fyra miljoner på förskottsmätare kommer att betala £ 1 156 för året-£ 87 mer.

Flytten kommer att påverka betydande antal av de mest utsatta som är mer benägna att använda standardtaxor eller förskottsmätare.



Det kommer när arbetslösheten nådde 1,7 miljoner i januari och 4,7 miljoner människor är kvar.

Ofgem granskar locket, som introducerades 2019, var sjätte månad. I oktober förra året sjönk det med £ 84.



Alla Big Six har höjt sina priser för att återspegla det högre taket (Bild: REX/Shutterstock)

Regulatorn säger att locket skyddar konsumenter som inte går över från att betala för mycket energi, samtidigt som de uppmuntrar konkurrens på detaljhandelsmarknaden.

Det hävdar att taket också uppmuntrar företag att föra över besparingar till konsumenter. Men kritiker hävdar att det har motsatt effekt.

Inom några dagar efter att ha meddelat ökningen höjde den största leverantören, British Gas, sina priser till den nya maxhastigheten.

Big Six -rivalerna Eon och Npower följde efter, med SSE- och EDF -vandringspriser till bara £ 1 under det.

selina waterman-smith instagram

Simona Rutkauskaite, forskningsanalytiker på webbplatsen Look After My Bills, sa: Än en gång behandlar de största energiföretagen pristaket som ett mål att träffa snarare än det absoluta maxvärdet de borde ta ut hårt pressade familjer över hela landet.

Gränsen för energipriset är baserat på 'grossistpriset' på energi - de grundläggande kostnadleverantörerna måste betala för att få energin i första hand. När Ofgem granskar taket tittar det på hur grossistpriserna sannolikt kommer att fluktuera under de kommande sex månaderna.

De sjönk när efterfrågan kollapsade i början av pandemin - varför priserna sjönk i vintras.

De förväntas dock återgå till nivåerna före Covid i sommar när landet återhämtar sig från viruskrisen.

Så när prishöjningen träder i kraft kommer 15 miljoner människor att se räkningar stiga på grund av ett system som uppfanns för att spara dem pengar.

Kan en ökning motiveras i en tid då så många människor kämpar?

Kan en ökning motiveras i en tid då så många människor kämpar? (Bild: Getty)

Lyckligtvis finns det sätt att undkomma straffet. Jämförelsewebbplatser och verktyg för automatisk växling kan skydda dig från att fastna på standardvariabelavgifter (SVT).

Ofgem säger att hushållen kan spara £ 100 genom att shoppa runt för en fast affär. Citizens Advice uppskattar denna besparing ännu högre till £ 200 per år. Välgörenhetsorganisationen uppmanar också hushållen att bedöma leverantörer på mer än bara pris.

skulle Kroatien diskvalificeras

Dess stjärnklassificering för kundservice rankar Igloo Energy, M&S Energy, Outfox the Market, Octopus Energy och Co-Operative Energy som de fem bästa.

Nedan berättar Ofgem -chefen Jonathan Brearley hur och varför energiprisstaket kommer att påverka dig.

Varför stiger pristaket i april?

Den största faktorn bakom ökningen är en ökning av grossistpriset på el- och gasleverantörer som betalar.

När grossistpriserna föll kraftigt förra året i kölvattnet av den första lockdownen, sjönk pristaket med 84 pund i oktober till det lägsta ännu för vinterperioden som löper ut den 1 april.

Efterfrågan på energi har sedan återhämtat sig vilket har pressat grossistpriserna upp till mer normala nivåer.

Kommer det att gynna mig eller kommer jag att ha det sämre?

Årsräkningen för någon med typisk förbrukning på en standardtaxa (SVT) som fastställs till pristaket kommer att stiga med cirka 96 till 1 138 pund och med 87 till 1 156 pund för användare av förskottsbetalningar i sex månader från den 1 april.

Trots höjningen kommer pristaket att fortsätta att rädda de 15 miljoner hushållen det skyddar mellan uppskattningsvis £ 75 och £ 100 per år.

Varför sätter leverantörerna upp priserna?

Priserna på fasta affärer har redan stigit de senaste veckorna före pristakstegringen. Det beror på att effekterna av en ökning av grossistpriserna vanligtvis matar in snabbare i dessa fasta affärer.

Vi uppmanar alla konsumenter att shoppa runt för en bättre affär och få tillgång till support om du kämpar med att betala din räkning.

Registrera dig för NEWSAM Money & s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

Hur får jag stöd?

Kontakta din leverantör så snart som möjligt för att få tillgång till den tillgängliga supporten. Enligt Ofgem -reglerna måste leverantörer sätta dem bakom på räkningar på överkomliga återbetalningsplaner.

De måste också ge nödkrediter till kunder som kämpar för att fylla på förskottsmätare och ska inte koppla bort kunder. Det finns också en rad statliga stödsystem. Enligt programmet Warm Home Discount får kvalificerade kunder som är i bränslefattigdom en årlig rabatt på £ 140 på sin energiräkning.

Betalningar från £ 100 till £ 300 är också tillgängliga under vinterbränslebetalningen för äldre.

Kunder bör fråga sin leverantör om de är berättigade till sådana system eftersom betalning inte alltid sker automatiskt. Om de inte kvalificerar sig kan leverantörer peka på andra sätt på vilka de kan få hjälp.

Hur kan jag få en bättre affär istället?

Hushåll på SVT kan spara runt £ 100 genom att byta. En guide på ofgem.gov.uk innehåller en lista över godkända prisjämförelsesajter.

De som hellre inte vill byta bör kontakta sin leverantör och be att få flyttas till en billigare fast taxa som fortfarande borde resultera i betydande besparingar på deras energiräkning.

Registrera dig för NEWSAM Money & s nyhetsbrev för de senaste råd och nyheter

Från universell kredit till löptid, anställningsrättigheter, reseuppdateringar och ekonomiskt nödhjälp - vi har alla de stora ekonomiska historierna du behöver veta om just nu.

Registrera dig för vårt nyhetsbrev från NEWSAM Money här.

nominering av årets idrottspersonlighet 2018

Se Även: