Du kan nu avsluta ditt mobilnät i en enda text - nya regler förklaras

Mobiltelefoner

Ditt Horoskop För Imorgon

Mobiltelefonkunder kan nu byta leverantör i en enda text tack vare nya Ofcom -regler som börjar idag.



Regulatorn sa att alla som vill byta - och behålla sitt nummer - kommer att kunna göra det genom att skicka ett gratis meddelande till sitt nätverk på bara några sekunder, från den 1 juli.



Det är istället för att behöva ringa sin nuvarande leverantör för att begära en & port -auktoriseringskod & apos; (PAC).



De nya reglerna, som tillkännagavs tidigare i år, kommer att innebära att kunderna inte längre behöver hantera oönskade försök från sin leverantör att övertala dem att stanna.

Det kommer som Ofcom -siffror visar att nästan en tredjedel av växlarna har svårt att lämna i slutet av sitt kontrakt.

Fram till nu tog växlingen mellan nät i genomsnitt två arbetsdagar - eller 15,6 timmar, enligt siffror från Carphone Warehouse.



I en undersökning sa 51% av människorna att upplevelsen var ”svår”, vilket står för hälften av britterna som inte bytt på mer än fem år.

Vem skriver jag till?

Skicka 'PAC' till 65075 - och behåll ditt mobilnummer (Bild: Getty)



Om du vill byta och behålla ditt befintliga telefonnummer, från och med 1 juli, kommer du att kunna skicka 'PAC' till 65075 för att påbörja processen.

Din befintliga leverantör svarar sedan via sms (inom en minut) med din växlingskod (PAC), som är giltig i 30 dagar.

Leverantörens svar måste också innehålla viktig information om eventuella avgifter för tidig uppsägning och betalningssaldo.

När du har den här koden kan du lämna den till din nya leverantör, som ordnar med att bytet slutförs inom en arbetsdag.

  • Steg 1: Konsumenterna sms: a PAC gratis till 65075

  • Steg 2: Konsumenterna får sin PAC -kod inom så lite som en minut, plus kontoinformation att dela med sin nya leverantör

    Netflix april 2019 Storbritannien
  • Steg 3: Inom en arbetsdag slutar konsumenternas gamla tjänst och den nya börjar

Vad händer om jag vill ha ett nytt mobilnummer?

Skicka 'STAC' till 75075 - och få ett nytt mobilnummer (Bild: Getty)

Medan de flesta vill behålla sitt mobilnummer när de byter, gör det inte var sjätte.

Om det är du, skicka 'STAC' till 75075 för att begära en 'behörighetskod för tjänsteavslutning'.

Resten av processen är densamma som ovan. Detta tar bort besväret med att behöva prata med din nuvarande leverantör om du bara vill lämna dem.

Måste jag betala för att säga upp mitt kontrakt?

Om du är osäker på om du är på kontrakt - och vill kontrollera om du kommer att bli föremål för tidiga uppsägningskostnader - kan du skicka 'INFO' till 85075 för att ta reda på det utan att begära en omkopplingskod.

Uppsägningstiden är förbjuden

(Bild: Getty Images)

Den näst största hinderbytaren står inför (efter att ha avbrutit sin tidigare tjänst) försöker undvika att betala sina gamla och nya mobilföretag samtidigt - med tre av tio kunder som tycker att denna process är komplex.

Så från och med måndag har Ofcom förbjudit mobilleverantörer att ta betalt för uppsägningstider som går efter bytesdatumet.

Detta hävdar att det kommer att spara brittiska mobilkunder sammanlagt 10 miljoner pund varje år.

När du har lämnat ditt PAC- eller STAC -nummer till din nya leverantör kommer alla andra avgifter att raderas.

Lindsey Fussell på Ofcom sa: ”Att bryta med din mobilleverantör har aldrig varit lättare tack vare Ofcoms nya regler. Du behöver inte ha den där besvärliga chatten med din nuvarande leverantör för att dra nytta av de fantastiska erbjudandena. '

Bytningsexpert för Carphone Warehouse, Priya Cinar, tillade: ”Jag har hjälpt hundratals människor att byta kontrakt och alltför ofta har det varit en långdriven och komplicerad process.

'Människor har behövt ha långa diskussioner med kundserviceteam, navigera i flera telefonnummer och behöva betala två kontrakt samtidigt - det har varit en smärtsam process som orsakar många kunder betydande stress och gör att de inte kan byta helt.

'Tack och lov lägger den nya Ofcom -lagstiftningen äntligen tillbaka makten i människors händer så att alla som betalar för mycket på kontrakt kommer att kunna dra en switcheroo och spara hundratals - och vi på Carphone Warehouse älskar det.'

Jonathan Lenton, kommunikationsombudsman på Ombudsman Services, sa: ”Vi vet från klagomålen att vi ser att för många människor kan byta mobilleverantör vara problematisk och stressande.

”Det borde vara lätt för alla konsumenter att shoppa efter det bästa mobilavtalet. De nya text-till-switch-reglerna hjälper till att nå det målet och bör också bidra till att öka växlingshastigheten. '

Läs mer

Topppengar
Morrisons säljer påskägg för 25p Avlöningsdag bekräftad KFC öppnar åter 100-tal butiker för leverans Supermarkets leveransrätt förklaras

Se Även: